SPORTURI  »  BOX  »  BUTE RAMANE CAMPION MONDIAL

Fenomenul Bute!

Articol de - Publicat duminica, 02 martie 2008 00:00

Lucian Bute şi-a păstrat titlul mondial IBF, după ce şi-a nimicit adversarul. Americanul William Joppy a fost făcut KO în runda a zecea

Fost campion mondial WBA între 1996 şi 2003, William Joppy se dădea "cocoş" înaintea partidei cu Bute. "E prea tînăr şi nu e de calibrul meu. El luptă la Montreal, unde hocheiul e numărul unu. Eu vin din patria boxului şi va vedea ce înseamnă asta", spunea Joppy, cel care în cariera sa boxase cu nume grele precum Roberto Duran, Bernard Hopkins sau Jermain Taylor.

Ajuns la 37 de ani, americanul nu a putut să-i facă însă faţă lui Bute. Mister KO, cum e supranumit românul, i-a arătat din prima repriză lui Joppy cine e şeful în ring. L-a prins cu cîteva lovituri în corzi pe William şi din acel moment acesta i-a luat frica. Agresivitatea lui Joopy arătată în meciurile de pînă acum a dispărut. Loviturile încasate l-au făcut pe american să facă pasul înapoi, stînga lui Lucian găsindu-şi aproape de fiecare dată ţinta.

Bute a cîştigat toate reprizele categoric, dar nu l-a prins niciodată decisiv pe Joppy. În runda a noua însă, Joppy nu a mai avut noroc. Cîteva lovituri consecutive ale românului l-au dezechilibrat pe pugilistul de 37 de ani. Stînga lui Bute a lovit din nou şi Joppy a căzut la podea. S-a ridicat însă şi a fost salvat de gong. Era clar însă că nu va mai rezista. Bute s-a năpustit cu furie asupra sa, din nou serii năucitoare şi Joppy era groggy. Arbitrul de ring Marlon Right pune capăt rundei. Bute e pe corzi şi-şi trăieşte bucuria alături de 14.000 de spectatori care-i scandează numele în Bell Center din Montreal.

Bursă de 469.000 de euro
Ziarele canadiene au dezvăluit faptul că bursele celor doi pugilişti pentru acest meci au însumat un milion de dolari canadieni. Campionului mondial, românului Lucian Bute, i-a revenit 70 la sută din sumă, în timp ce Joppy s-a mulţumit cu restul. Astfel, Bute a intrat în posesia a 469.000 de euro. Stephan Larouche, antrenorul lui Bute, a declarat tot în ziarele canadiene că românul a cîştigat de cînd este la Inter box mai mult de un milion de euro.

Regulile lui Lucian
De cînd e în Canada, din septembrie 2003, Lucian Bute nu s-a abătut nici un moment de la programul său. Două antrenamente zilnice, inclusiv duminică. La ora 22:30, campionul era în pat. "Nu puteam să-mi bat joc de mine, să pierd nopţile. Am plecat în Canada să realizez ceva, altfel rămîneam acasă, nu mă mai chinuiam singur la Montreal", a declarat Lucian. În fiecare duminică, dar şi înaintea meciurilor, el merge la biserica ortodoxă din Montreal, aflată foarte aproape de apartamentul în care locuieşte în Canada.

Filmul meciului:

Runda I
Bute a început dezinvolt, şi-a luat în primire adversarul din start. Joppy încearcă timid să riposteze, dar e repede băgat în corzi.
Runda a 2-a
Loviturile cu stînga ale lui Bute, braţul lui preferat, îşi fac simţită prezenţa. Joppy pare năucit şi e foarte nervos. Refuză să se aşeze pe scaun şi să asculte sfaturile antrenorului său. Nimic nu-i iese parcă.
Runda a 3-a
Joppy îşi face simţită prezenţa. Un croşeu de dreapta îl zdruncină oarecum pe român. Pe final însă, Bute pune lucrurile la punct. O serie de directe înclină balanţa în favoarea sa şi în această repriză.
Runda a 4-a
O repriză mult mai alertă. Bute îl prinde de două ori în colţul ringului pe Joppy. Americanul reacţionează, iese bine din duel, dar Lucian încheie cu o directă de stînga care ridică spectatorii în picioare.
Runda a 5-a
Joppy a început să fugă în ring. "Şi-a luat bicicleta", avea să glumească Bute, care continuă seria de lovituri: croşee, upercuturi şi directe care-l plesnesc năprasnic pe adversarul său.
Runda a 6-a
Spectatorii vor mai mult. Scandează în picioare numele campionului mondial, care-l ţine la respect pe William Joppy. Totul pare un joc de-a şoarecele şi pisica.
Runda a 7-a
Două croşee reuşite de american îl enervează pe Bute. Românul îl prinde din nou în colţul ringului pe Joppy. Acesta încă trăieşte, dar o face foarte periculos.
Runda a 8-a
Lucian vrea să pună capăt coşmarului lui Joppy. Îşi bombardează adversarul în corzi, dar Joppy are şi el o serie reuşită. Începe însă să se vadă că americanul are 37 de ani, rezistenţa sa nu mai e aceeaşi din debut.
Runda a 9-a
Upercut de stînga al lui Lucian, apoi directă de stînga. Serie fulgerătoare a gălăţeanului şi Joppy e îngenuncheat. Arbitrul Marlon Wright îl numără, dar Bute nu mai are timp de KO. Se aude gongul ce anunţă finalul reprizei.
Runda a 10-a
E gata! Bute îl bagă în corzi pe Joppy. Acelaşi colţ în care l-a trimis în lumea viselor şi pe columbianul Alejandro Berrio, e cu noroc pentru Lucian. Românul pune toată forţa în lovituri, stîngile sale îi dau capul pe spate lui Joppy, care nu mai are forţă. În genunchi, priveşte bucuria campionului mondial IBF. 14.000 de spectatori îi cîntă lui Lucian "Happy Birthday!", pentru cei 28 de ani împliniţi vineri.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
 •  17 Martie 2008, 09:33

Hello! Good Site! Thanks you! <a href=http://znnsubqfltyzg.com >http://znnsubqfltyzg.com</a>

 •  02 Martie 2008, 11:30

Bravo domule Bute!!!Felicitari si La multi ani! M-ai facut din nou sa fiu mandru ca sunt roman si in special galatean!!! Multa sanatate si lupta in continuare ca si pana acum!!!Esti un exemplu pt. noi,cei ramasi in tara!!!

 •  02 Martie 2008, 11:06

Ce l-a apucat pe Doroftei!? Doar, nu-i ia nimeni momentul de glorie! De unde atita invidie, mai ales ca e absolut gratuita. Nimeni nu-i ia nici succesele trecute, nici circiuma din Ploiesti, nici contractele de publicitate, nici statutul. Dar, e inabil, atacindu-l pe Bute. Isi macina singur imaginea. Pacat! De acum, publicul il va percepe drept un copil rasfatat, care tremura de ciuda pentru faptul ca si altul a primit coronita.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează