SPORTURI  »  BOX  »  PRIETENII LUI OVIDIU

EXCLUSIV Sacrificiile unui campion: „În timpul meciului mi s-a rupt tendonul! Dar am continuat așa și am câștigat titlul mondial”

Articol de GSP - Publicat sambata, 12 iunie 2021 14:00 / Actualizat sambata, 12 iunie 2021 14:33

Mihai Leu, 53 de ani, s-a apucat de box la 9 ani și a fugit din România socialistă cu doi ani înaintea Revoluției. 

S-a născut la Hunedoara, pe 13 februarie 1968, din tată campion. Nicolae era un cunoscut sportiv al anilor '70-'80 în automobilismul românesc, devenit mai târziu campion național la viteză pe circuit și vicecampion național la viteză în coastă.

  • Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.
  • Emisiunea a fost difuzată în premieră în luna iunie 2021

- Mihai, cariera ta de profesionist a început în 1991.

- Iar la primul meci din septembrie, în runda 5, mi-am rupt un tendon la gleznă și am fost operat la picior. După care am boxat la câteva luni, tendonul a recidivat, pauza nu fusese lungă. 

Apoi am continuat, greu... Am avut foarte mult accidentări pentru că am început sportul de performanță foarte devreme, organismul nu era foarte călit.

- Meciul cu Santiago Samaniego...

- A fost pe 22 februarie 1997, la Hamburg. În timpul meciului mi s-a rupt din nou tendonul în runda a treia. Eram încălzit, dorința de a câștiga... Nu mi-am dat seama ce se întâmplă. Nu mai dădeam cu stânga cum dădeam eu, dar am boxat până la capăt și am câștigat titlul mondial. 

După meciul ăsta am venit în România pentru că-mi doream foarte mult, apoi m-am întors în Germania, unde am fost operat.

- Și accidentarea ți-a recidivat.

- Trebuia să încep antrenamentele în septembrie-octombrie, dar eu deja în septembrie boxam... Am forțat, deci am început antrenamentele în iunie. 

În timpul meciului cu Michael Carruth am avut dureri, nu aveam forță în mâna strângă. A urmat o nouă operație și aia a fost... Din păcate, am boxat prea repede și asta a contat.

- După toată experiența în Germania ai câștigat bani mulți?

- Nu-mi place să vorbesc despre problema financiară și vă spun și de ce.

- De ce? Chiar te rog!

- Eu stau la Hunedoara, sunt prieten cu foarte mulți încă din copilărie. Sunt colegi de-ai mei care au învățat foarte bine, au fost la olimpiade de matematică și câștigă 2.000 de lei pe lună. 

Eu ies cu prietenii mei din copilărie, iar dacă spun sume nu m-aș mai putea întâlni cu ei în aceleași condiții. Sunt alții cu averi fabuloase câștigate peste noapte și mi-ar zice "Păi, bă, numai atâta ai câștigat?!". Și-atunci mai bine evit subiectul ăsta. Mie boxul mi-a schimbat toată viața!

- Țin minte că atunci când te-ai întors în România a fost un banner foarte frumos.

- Cel mai frumos mesaj din viața mea a fost când m-am întors acasă și am văzut „Mihai, Hunedoara te iubește!”. Este unul dintre motivele pentru care am rămas Hunedoara. 

Din păcate, sportul acolo este la pământ, dar nu numai acolo, avem probleme în toată țara. Mulți oameni cedează prea ușor! Eu cred că oamenii trebuie să lupte, să fie mai insistenți pentru a găsi soluții.

Citește și:

Dan Petrescu, fără milă față de echipa națională: „Un dezastru, nu ai scuze când pierzi cu Georgia și Armenia!”

Anghel Iordănescu, amuzat copios de oferta pentru Octavian Popescu: „Iar îi păcălesc Giovanni și Victor”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează