SPORTURI  »  BOX  »  PORTRET

SPECIAL GSP Balaurul cu școala străzii » Se întoarce Mike Tyson, „cel mai rău băiat al boxului”: „Scot inima din pieptul oricui”

Mike Tyson, unul dintre cei mai temuți și respectați boxeri din istorie, fotomontaj Andrei Crăițoiu / GSP +21   FOTO
Mike Tyson, unul dintre cei mai temuți și respectați boxeri din istorie, fotomontaj Andrei Crăițoiu / GSP

Articol de - Publicat sambata, 06 aprilie 2024 08:10 / Actualizat sambata, 06 aprilie 2024 10:11

Legendă în box, Mike Tyson (57 de ani) a știut mereu să revină în centrul atenției. Chiar și după ce a irosit mai multe averi decât pot alții câștiga în trei vieți. A făcut greșeli enorme, care l-au costat libertatea, sau a încercat să pară cuminte și înțelept, crescând porumbei voiajori. Iar acum se întoarce în box.

A cunoscut pierderea ireversibilă – unul dintre copii i-a murit la o vârstă extrem de fragedă. A mușcat urechile adversarilor și și-a încercat culoarul ca actor. „Cel mai rău om din lume” s-a hrănit parcă mereu din controverse, alimentat de o furie interioară exprimată prin violență necenzurată, în ring sau în afara acestuia. Aceasta este povestea unui om care a îngrozit și fascinat, deopotrivă, lumea sportului.

O fiară cu tatuaje care se bate pe Netflix

Tatuajele care-i acoperă tot corpul – inclusiv chipul, temperamentul exploziv, deciziile nechibzuite și ieșirile atât de violente încât frizau absurdul, toate asta i-au consolidat reputația de fiară, care uneori a umbrit-o pe cea de cel mai bun „greu” din boxul profesionist.

Oricum ar fi, „greul” Michael Gerard Tyson are talentul de a renaște, cumva, deși vârsta de acum – 57 de ani – îl  plasează fără îndoială în categoria foștilor sportivi.

Lupta programată pe 20 iulie, în compania lui Jake Paul, boxer născut în 1997, anul în care Tyson pierdea pentru a doua oară în ringul profesionist în fața lui Evander Holyfield, este noua venire a lui Iron Mike, de ale cărui lovituri ar trebui să se teamă și acum oricine, dată fiind reputația de brută a acestuia din urmă.

Confruntarea, care va fi transmisă în direct pe Netflix, va avea loc pe în Arlington, Texas, unde joacă de obicei echipa de fotbal american Dallas Cowboys și care are o capacitate de 80.000 de locuri.

Mike Tyson – cel din trecut

Dintotdeauna, busola lui Tyson a părut puțin dată peste cap. De la bun început, a pășit în viață cu stângul. Mama sa, Lorna Mae, era prostituată, o femeie despre care pugilistul declara: „Nu m-a ascultat și nu m-a înțeles niciodată.

Nu a ajuns să afle ce am devenit, nu m-a lăudat și nu s-a simțit niciodată mândră de mine. Impactul acestei relații inexistente a fost devastator asupra mea”.

Tatăl său biologic, Purcell (sau cel puțin bărbatul al cărui nume apare în certificatul de naștere al celui mai celebru „greu” al tuturor timpurilor) era șofer de taxi, iar omul care l-a crescut o scurtă perioadă – un proxenet care nu a rămas prea mult prin preajmă.

Mike Tyson
Mike Tyson
Mike Tyson
Mike Tyson
Mike Tyson
+17 FOTO

Școala străzii

Pentru Mike, străzile cartierelor mai tenebroase din New York au însemnat casa și familia și au venit la pachet cu toate relele unei copilării trăite la întâmplare. Până la 13 ani, fusese arestat de 38 de ori – era un puști violent, rău, care se înfuria când cineva îl batjocorea pentru că era sâsâit. Școala de corecție a venit ca o destinație firească pentru Iron Mike.

Cariera de profesionist al lui Tyson a început în 1985, când avea aproape 19 ani și era orfan de mamă de 3 ani. S-a anunțat a fi colosul înspăimântător din ring din prima luptă, când l-a învins prin KO tehnic în prima rundă pe Hector Mercedes. De altfel, a câștigat primele sale nouăsprezece meciuri prin KO, câștigându-și supranumele „Iron”.

Nu i-a trebuit mult timp să devină cel mai tânăr campion mondial din boxul profesionist – avea 20 de ani și patru luni când a obținut titlul mondial WBC la categoria grea, învingându-l pe Trevor Brebick prin KO în runda a doua.

26din primele 28 de lupte ale lui Mike Tyson au fost câștigate prin KO sau KO tehnic

1987: anul confirmării lui Mike „Iron” Tyson

Un an mai târziu, în 1987, și-a adăugat în palmares și titlurile WBA și IBF. Acela a fost momentul în care specialiștii au fost convinși că Mike Tyson își antamase locul în elita greilor, prin forța și precizia pumnilor săi, dar și prin capacitatea de a-și înspăimânta adversarii, prin reputație și prezență.

Banii au început să vină, pentru că americanii știu mai bine decât oricine să pună în lumină vedetele din sport. Bursele confruntărilor din ring, deloc neglijabile, au început să pălească în comparație cu contractele de publicitate.

În timp ce contul bancar se rotunjea, viața personală a lui Tyson părea să se fărâme, începând cu divorțul de prima soție, Robin Givens.

În 1990, nici ringul părea să nu-i mai fie prieten, pentru că a început să piardă – Buster Douglas l-a învins la Tokyo, iar această înfrângere a fost considerată una dintre cele mai surprinzătoare rezultate din sportul american.

În 1991, Mike Tyson era acuzat de viol de Desiree Washington. Pedeapsa a fost de șase ani cu închisoarea, dar Tyson a fost eliberat după mai puțin de trei ani.

Oamenilor le place să vadă catastrofe de tot felul. Și, pentru acei oameni, Mike Tyson exact asta reprezintă – o catastrofă. De-asta unii dintre ei au vrut mereu să-i urmărească viața și cariera din motive perverse, nu pentru calitățile sale de boxer
Bert Sugar, istoric sportiv american

16dintre aceste victorii au fost înregistrate în runda întâi

Totul a culminat cu urechile lui Evander Holyfield

Revenirea lui în ring a fost însă una de succes. Banii au început să curgă parcă și mai mult decât înainte și Tyson părea să-și revină, în ciuda faptului că în dosarul său urma să scrie pentru totdeauna „prădător sexual”.

Mike Tyson a devenit din nou campion mondial, unificând cele trei mari centuri în 1996, dar acesta a fost și anul în care a avut loc primul dintre cele două meciuri împotriva lui Evander Holyfield.

Acesta venea după o perioadă de retragere și a produs un șoc, învingându-l pe Iron Mike în runda a unsprezecea, rezultat contestat de Tyson și de echipa acestuia.

A doua înfruntare dintre cei doi a venit în 1997. Meciul a fost supranumit „The Sound and the Fury”, o referință la romanul-capodoperă al lui William Faulkner, Zgomotul și furia, despre care nimeni nu avea de unde știe cât va fi potrivită evenimentului.

Doar pentru acea luptă bursa lui Holyfield a urcat la 35 de milioane de dolari, iar cea a lui Tyson la 30, cele mai mari câștiguri din ring preț de încă zece ani.

Acela a fost momentul în care pumnii dezlănțuiți ai lui Tyson și brutalitatea sa din ring au depășit imaginația zecilor de milioane de spectatori americani care au văzut cu ochii lor cum Iron Mike își mușcă adversarul nu de o singură ureche, ci de ambele urechi.

Arbitrul l-a descalificat după cea de-a treia rundă și, ulterior, licența de boxer profesionist în statul Nevada i-a fost retrasă.

La mulți ani după acest moment, Tyson a recunoscut că atunci, în ring, ar fi vrut să-l omoare pe Holyfield, scoțând la iveală și mai mult aspectele întunecate ale furiei sale. „Sunt speriat de faptul că sunt atât de violent. Mi-e teamă că nu pot controla această pornire. Sunt speriat, da!” 

Are vreun sens pentru noi? Eu, marele Mike Tyson, sunt al naibii de speriat în orice moment. Tot ce știu să fac este să atac, asta simt. Urăsc modul în care sunt construit. Nimeni nu m-a crezut când am spus asta”, mărturise atunci Mike Tyson.

Declarații inedite ale lui Mike Tyson de-a lungul vremii

  • „Nu sunt Maica Tereza, dar nici Charles Manson nu sunt”
  • „Eu nu intimidez pe nimeni înainte de meci. Asta e prostie. Eu îi intimidez pe toți bătându-i măr”
  • „Marea mea slăbiciune e sensibilitatea. Sunt o persoană prea sensibilă”
  • „Asta înseamnă să fii prost – să fii faimos și, în același timp, falit. Mulți oameni sunt celebri pentru una sau pentru alta, dar n-au niciun ban în buzunar”
  • „Când mă bat cu cineva, vreau să-i zdrobesc voința. Vreau să-i răpesc bărbăția. Vreau să-i scot inima din piept și apoi să i-o trântesc în farfurie”

Furia a crescut, la fel și vârsta: „A încercat să-mi rupă brațele”

Sfârșitul de secol XX l-a găsit pe Tyson prins în propria-i mânie, cu imaginea sfârtecată și cu un viitor incert. Nu victoriile din ring îi lipseau, dar acuzațiile împotriva lui erau aproape la fel de scandaloase ca incidentul cu urechile lui Holyfield.

În 1999, sud-africanul Francois Botha l-a învinovățit că a încercat să-i rupă brațele. În urma unui incident în trafic, Tyson a mai făcut o dată cunoștință cu închisoarea, pentru 9 luni. Un an mai târziu, în lupta cu Lou Savarese, Tyson a continuat să lovească după ce arbitrul a oprit meciul, lovindu-l și pe acesta și trântindu-l și pe acesta la podea, ca și cum s-ar fi luptat cu doi adversari, nu cu unul singur.

 Asta nu l-a împiedicat să se autodeclare, după cele 38 de secunde de pumni, cel mai bun boxer din istorie.

Nu numai adversarii din ring aveau parte de pumnii dezlănțuiți ai lui Tyson, ci și partenerii de antrenamente, care nu erau nici ei scutiți de forța dezlănțuită a americanului. Rudy Gonzalez, fostul șofer și bodyguard al pugilistului, a povestit cum decurgeau ședințele de pregătire ale lui Iron Mike.

„Când se antrena în Las Vegas, ședința trebuia să fie între 12:00 și 17:00. Era foarte drăguț înainte de startul antrenamentelor, își întreba partenerii de luptă ce fac, ce le face familia etc. Apoi făcea praf cinci adversari într-o oră și nu mai rămânea nimeni să se lupte cu el. 

L-am văzut lovind sacul de box atât de puternic, încât a zburat din lanțul cu care era susținut. Când vedeau asta, ceilalți boxeri spunea: «Gata, nicio șansă să intru în ring cu tine azi. Nu mă interesează câți bani îmi dai»

Pe toți cei care se simțeau în stare să-i facă față intrau în ring, el îi lovea și-i punea la podea. După puțin timp, dispăreau de la sală. L-am întrebat odată: «Șefule, chiar nu înțeleg, de ce faci asta?». Mi-a răspuns: «Dacă mai pierd vremea, nu ajung acasă ca să văd Tom și Jerry»”. 

Asta pentru că Mike Tyson are o adevărată slăbiciune pentru desene animate. Ba chiar și-a împrumutat vocea pentru o serie animată produsă de Warner Bros, în care se joacă pe sine însuși și care se numește „Mike Tyson Mysteries”.

Printre puținii adversari pe care Tyson i-a lăudat după ce l-au învins a fost Lennox Lewis. Cei doi s-au întâlnit în 2002 în Memphis, iar knock-out-ul a fost, de data aceasta, de partea britanicului.

În 2005, și-a încheiat cariera de aproape două decenii, dar problemele lui se întindeau cu mult în afara ringului și a vestiarului.

Își declarase deja falimentul personal, deși de-a lungul activității sale adunase peste 350 de milioane de dolari, pe care îi prăpădise pe dependența de droguri – recunoscută ulterior de mai multe ori –, petreceri costisitoare, animale exotice de companie, mașini scumpe, vile enorme.

Din luxul de odinioară, fiscul american l-a scos dator cu 23 de milioane.

Mike Tyson
Mike Tyson
Mike Tyson
Mike Tyson
Mike Tyson
+17 FOTO

11pugiliști au fost învinși de Mike Tyson în lupte contând pentru cucerirea titlului mondial la categoria grea, această cifră plasându-l pe locul 7 în toate timpurile

O fetiță i-a murit când avea patru ani

Viața personală a lui Iron Mike a fost la fel de zbuciumată ca aceea din ring. A fost însurat de trei ori și a avut șapte copii. Unul dintre aceștia, o fetiță pe nume Exodus (4 ani), a decedat în condiții absurde, accidentându-se grav pe o bandă de alergare din casa mamei sale.

Tyson trăiește și în prezent cu cea de-a treia soție, Kiki, cu care are un fiu și o fiică, Morocco și Milan. Primele două soții, Robin și Monica, l-au acuzat pe fostul pugilist de violență și abuz conjugal, toate pornind de la instabilitatea mentală a sportivului, care a mințit de mai multe ori că a renunțat la alcool și a devenit vegan.

Mike Tyson – cel din prezent

Deși Tyson a renunțat la liceu în clasa a unsprezecea, el are o diplomă onorifică de la Central State University, acordată celor care se disting prin contribuțiile umanitare și caritabile aduse societății.

În mod miraculos, cu ajutorul meciurilor demonstrative, al cărților scrise și al altor eforturi de imagine, el a reușit să-și echilibreze situația financiară.

Nu mai are 300 de milioane de dolari, dar are 10 milioane și par să-i ajungă. Temperamentul nu i s-a domolit nici acum, deși susține că religia islamică la care a trecut de multă vreme îl obligă să susțină pacea. Chiar în 2022 l-a pocnit pe un bărbat, într-un avion, pentru că acesta îl hărțuise. Anul trecut, o altă femeie l-a acuzat pe Tyson că a violat-o, la începutul anilor ’90.

Lupta cu Jake Paul îl reașază pe Mike Tyson în prezent, creând un nivel ridicat de așteptare în rândul fanilor curioși.

Ce mai poate azi Mike Tyson? Cu siguranță, poate să umple o arenă cu 80.000 de scaune și să deschidă platformei Netflix oportunitatea de a transmite live primul eveniment din box, gratuit pentru toții abonații săi din toată lumea.

Mike Tyson – cel din viitor

Indiferent ce se va întâmpla pe 20 iulie la Arlington, Texas, Tyson, care pe atunci va fi împlinit 58 de ani, va rămâne un simbol al boxerului puternic, dezlănțuit, fioros și temut de adversari, o speranță pentru cei ce vin de nicăieri și ajung sus, pentru cei care pierd totul și apoi se ridică, luând-o de la capăt, dar și un „red flag” ambulant pentru cei care se gândesc vreodată să-i repete gesturile violente și să ia decizii care duc la faliment sau, mai rău, la închisoare.

300milioane de dolari a adunat și a pierdut Mike Tyson

Adversarul lui din iulie, Jake Paul, are zece lupte la activ și este faimos pe Youtube, desprins din altă epocă și din altă realitate.

Tyson nu a mai urcat în ring din 2020, când l-a înfruntat pe Roy Jones Jr. într-o dispută demonstrativă, iar de curând a declarat că se teme de tinerețea și de prospețimea lui Paul:

„Poate că pare ciudat, dar întotdeauna voi face lucrurile de care mi-e frică. Și de Jones mi-a fost frică în 2020. Dar nu voi da înapoi, deși acum mor de frică. Dar întotdeauna am crezut că ostilitatea și emoțiile m-au propulsat spre succes”, a spus Mike Tyson în zilele care au urmat anunțului luptei din iulie.

CV Mike Tyson

  • Născut la 30 iunie 1966, în New York
  • Categoria grea
  • 58 de lupte la profesionism
  • 50 de victorii
  • 44 de victorii prin KO
  • 6 înfrângeri
  • 2 indecise

VIDEO Regula din tenis despre care puțini știau că există » Ce a pățit Mike Tyson în tribune la Miami Open

VIDEO S-a prefăcut?! Fostul mare luptător din MMA contestă filmarea din sală cu Mike Tyson: „Data viitoare, măcar aruncă apă!”

Motivul halucinant pentru care Mike Tyson se grăbea să își demoleze partenerii de antrenament: „L-am întrebat într-o zi și mi-a spus”

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (10)
berlicot
berlicot  •  07 Aprilie 2024, 19:39
Postat de mishu_74 pe 06 Aprilie 2024, 23:25

orice om normal, cu creier in cap, care a auzit de Tyson, isi va da seama ca daca Paul va sta in picioare mai mult de 10 secunde dupa primul gong, meciul este aranjat. :))) Tyson inca este un monstru, clownul de Paul banuiesc ca se va intelege cu Mike sa danseze impreuna in ring vreme de 3-4 runde ca sa ia cateva milioane de la fraieri. altfel il trimite la somn din primele secunde. si ar fi bine sa fie doar la somn.

S-au vazut grozavii mari prin ring. Cine dadea doi bani pe McGregor cu Mayweather, si a rezistat sapte reprize. Poate ca s-a pariat masiv pe KO7, dar asta e alta treaba. Cine paria vreun cent ca un neica nimeni il va face KD pe Tyson Fury? Normal ar fi ca pensionarul sa-si respecte conditia si sa-l rezolve repede pe ageamiu, dar cine stie...

mishu_74
mishu_74  •  06 Aprilie 2024, 23:25
Postat de hofer pe 06 Aprilie 2024, 22:44

Mda! ????_ul sa transformat în ????_el. Ia trecut vremea ca la ciuciuleți. Mai mușcă și el de câte o ureche dar nici așa nu are șanse de câștig. Are însă în schimb toate șansele să se facă de râs.

orice om normal, cu creier in cap, care a auzit de Tyson, isi va da seama ca daca Paul va sta in picioare mai mult de 10 secunde dupa primul gong, meciul este aranjat. :))) Tyson inca este un monstru, clownul de Paul banuiesc ca se va intelege cu Mike sa danseze impreuna in ring vreme de 3-4 runde ca sa ia cateva milioane de la fraieri. altfel il trimite la somn din primele secunde. si ar fi bine sa fie doar la somn.

hofer
hofer  •  06 Aprilie 2024, 22:44

Mda! ????_ul sa transformat în ????_el. Ia trecut vremea ca la ciuciuleți. Mai mușcă și el de câte o ureche dar nici așa nu are șanse de câștig. Are însă în schimb toate șansele să se facă de râs.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează