SPORTURI  »  BOX  »  VLADIMIR KLICIKO VS. TYSON FURY

Răzvan Luţac, jurnalist cu origini ucrainene, despre sfîrşitul erei Kliciko: "Mi-am spus că nu va pierde niciodată"

Articol de GSP - Publicat duminica, 29 noiembrie 2015 10:24

În copilărie aveam trei certitudini. Nu că există Moș Crăciun, clar nu.

Parcă l-am prins pe profesorul de rusă, Havreleac, îmbrăcîndu-se în moș înainte de o serbare pe la grădiniță. Și, de-acolo, l-am tăiat de pe listă. Știu că moșul e ăla cu lista, dar chiar l-am tăiat.

Prima era că Ucraina e un munte. Așa o vedeam în fiecare dimineață, pe fereastra de acasă. Pînă la vreo 4-5 ani, cînd am trecut granița la un hram și am înțeles că, după deal, urmează altul. Și altul. Și toate sînt Ucraina. Și tata, care era în Ucraina, nu e chiar peste Tisa, nu ajunge să treci apa pînă la el, mai trebuie să iei și trenul ăla verde, cu ecartament larg și băncuțe de lemn.

A doua era că, în spatele satului, care e-ntr-o vale în formă de ceaun, sus, pe o pajiște, e lacul Vinderel.

Care, după cum spuneau bătrînii, "e pe marginea piscului și, dacă se rupe sau se surpă, o să fim acoperiți de ape".

Atlantida versiune Valea Vișeului a ținut ceva vreme. Am prins vreo două inundații grele, dintre care una mai mare "decît alea din '70". Mereu, motivul copiilor, șoptit peste gard, era că "s-a rupt Vinderelul".

Cînd am plecat de-acasă și am prins puțin internet, am căutat legenda pe google. Vinderelul chiar exista, era nu la un deal, ba la cîteva dealuri distanță. Și, dacă s-ar surpa, ar umple cel mult partea de lac Herăstrău dintre Insula Trandafirilor și Muzeul Satului.

Ultima, că doi boxeri, frați, ucraineni, n-o să mai piardă niciodată. Mi-am spus-o la 11 ani, cînd Vladimir, mezinul, a încasat-o ultima oară. Kliciko.

Era înainte de ziua mea, în aprilie, și îmi venea s-o dau în bocet. Vedeam culmile de după primul deal al Ucrainei, ăla din fața casei. Și îmi imaginam că tot mai apar, mai apar, mai apar, pînă vine o apă mare, albastră, cu la fel de multe valuri. Și la final e America, iar eu o să-l întîlnesc pe ăla de l-a bătut pe Vladimir. Și-o să-i zic că nu-i frumos, că sîntem supărați. Că așa ne descărcăm noi, ucrainenii, frustrările și amarul, cu victoriile lui. Și ale fratelui lui.

Nu cred că am gîndit-o chiar cu frustrări și amar, poate exagerez la asta. Dar mi-am zis că n-o să mai piardă niciodată. Și-au urmat
11 ani, culmea, tot 11 ani, în care drumul din America imaginației mele s-a întors. Am luat valurile înapoi, dealurile înapoi. Și fiecare deal venea cu o nouă victorie.

În noaptea asta, Vladimir Kliciko a pierdut.

Noapte bună, copilărie!

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (7)
1810825492541288
Marin Slujeru  •  23 Octombrie 2017, 18:51

Minunat articol. Da, adulăm campionii pentru că reprezintă proiecţii ale noastre...

adianghelescu
adianghelescu  •  29 Noiembrie 2015, 15:42
Postat de Roland Marinescu pe 29 Noiembrie 2015, 10:54

un mascarici a castigat toate titlurile mondiale , fara sa arate nimic , doar o prestatie penibila si rusinoasa...Boxul a pierdut astazi din vanitate si respect cand un individ disgratios tupeist si ridicol care a fugit de lupta tot meciul a ajuns sa fie campion mondial....se rasuceste in mormant Joe Louis , Dempsey sau alti mari boxeri care au aratat lumii decenta si caracter dar mai presus de toate box de calitate !

sunt perfect de acord tot meciul mascariciul ala s-a strambat a luptat cu capul inainte si trebuia sa primeasca advertisment mai demult ori arbitrii sunt orbi ori a fost o manareala cu sume foarte mari la pariuri

nea_vanea.60
nea_vanea.60  •  29 Noiembrie 2015, 11:57
Postat de costanb pe 29 Noiembrie 2015, 11:37

Un penibil ca acest asa zis boxier,a facut de ras un sport nobil.Rusine si celor 3 arbitri,care i-au acordat victoria invinsului.

asta face parte din regia chalangerului si i-a tinut la fix, a bagat o frica de moarte in baba de kliciko, vai mama lui de campion! oricum, britanicii sunt adevaratii gladiatori in ring in aceasta perioada, in care nici paiata de Floyd Mayweather nu mai arata nimic! britanicii sunt batausi pur-sange, antrenati pe strazi de cartier...

Vezi toate comentariile (7)
Comentează