SPORTURI  »  BOX  »  CAMPIONATELE EUROPENE

Povestea românului plecat din țara lui să facă istorie pentru Belgia » Vasile Usturoi, noul campion european la box: „Nici acum nu realizez ce am reușit”

Vasile Usturoi
Vasile Usturoi

Articol de - Publicat marti, 31 mai 2022 20:57 / Actualizat miercuri, 01 iunie 2022 10:09

Vasile Usturoi (25 de ani), pugilist belgian născut în România, a câștigat medalia de aur la Campionatele Europene de Box amator din Erevan, categoria 54-57 kilograme. Din postura de campion european, sportivul originar din București și-a expus povestea pentru cititorii Gazetei Sporturilor.

Vasile Usturoi, sportiv stabilit în Bruxelles de 10 ani, a adus luni seara prima medalie de aur a Belgiei la Campionatele Europene de box după 71 de ani.

În finala de la categoria 54-57 de kilograme, Vasile l-a învins la puncte pe armeanul Artur Bazeyan (21 de ani), favoritul gazdelor. A fost a 15-a victorie din cariera sa, una care prezintă un echilibru perfect: 15 victorii, 15 înfrângeri.

Vasile Usturoi: „Sunt născut în România, mutat definitiv în Belgia în 2012”

Contactat de GSP.ro, Vasile și-a descris drumul către momentul de glorie din Erevan într-o română fără cusur.

„Nici acum nu realizez pe deplin ce am reușit. Sunt foarte fericit pentru performanța mea”, a precizat el.

Povestea românului plecat din țara lui să facă istorie pentru Belgia » Vasile Usturoi, noul campion european la box: „Nici acum nu realizez ce am reușit”
Vasile Usturoi, în momentul în care a fost anunțat învingător în finala la 54-57 kilograme // foto: Karen Minasyan - AFP

Dar cum a ajuns un sportiv din București să devină campion european pentru Belgia? „Sunt născut în România, în București. M-am mutat în Belgia definitiv în 2012, alături de familie. Cetățenia am obținut-o în urmă cu 5 sau 6 ani. În România am făcut box foarte puțin, 4-5 luni, dar nu la nivel competitiv. Am venit aici, am decis că vreau să boxez și am rămas la box”, a explicat Vasile.

Boxul l-a „reunit” cu România în repetate rânduri. În 2018 a luptat în Sala Polivalentă din Târgu Jiu, iar în aprilie 2022 a boxat de două ori la Târgu Mureș.

„Am contact cu lumea boxului din România. A fost chiar frumos să lupt în țară. Inițial oamenii nu știau că sunt de-ai locului, nu erau siguri că sunt român, dar și-au dat seama după nume, Usturoi”, spune Vasile, al cărui mare obiectiv este participarea la Jocurile Olimpice de vară din 2024, de la Paris:

Povestea românului plecat din țara lui să facă istorie pentru Belgia » Vasile Usturoi, noul campion european la box: „Nici acum nu realizez ce am reușit”
Vasile își lovește oponentul din finala Europeanului de la Erevan // foto: AFP

„Visul meu este calificarea la Jocurile Olimpice. Speranțele sunt mari, acum sunt numărul 1 european”.

VIDEO » Vasile Usturoi devine campion european la box amator, categoria 54-57 kilograme

Cu Vasile ușor înghesuit în runda inaugurală, 4 dintre cei 5 jurați i-au acordat un punctaj superior armeanului.

Începând cu runda 2, Usturoi a adoptat o strategie diferită. S-a mișcat mai mult, a legat combinații excelente de lovituri și a eschivat în momentele oportune.

La finalul rundei cu numărul 2 era în continuare în urmă, cu doi dintre jurați considerându-l mai bun pe armean, dar runda decisivă i-a aparținut în totalitate.

A avut inițiativa, a lovit electrizant și nu l-a lăsat pe adversar să aplice vreo lovitură prin care să puncteze consistent. Toți cei 5 jurați l-au văzut câștigătorul rundei, voturile transformându-l pe Vasile în învingător.

Lista victimelor lui Vasile Usturoi în drumul către titlul european:

  • Adam Hession - decizie împărțită 
  • Mykhailo Dziazko - decizie majoritară 
  • Michele Baldassi - decizie unanimă 
  • Artur Bazeyan - decizie împărțită

1951este anul în care Belgia avusese ultima dată un campion european de box. Atunci, Marcel Limage obținea aurul la Milano

56,8 kilogramea cântărit Vasile Usturoi la competiția din Erevan

Citește și: 

Povestea Martinei Trevisan, surpriza din semifinalele Roland Garros 2022: „M-am născut cu o rachetă în mână. Tenisul mi-a întins o mână de ajutor”

CSM București, șanse mari la un wild card pentru Liga Campionilor » Ce problemă ar avea „tigroaicele” și Rapid în acel moment

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
09091985
09091985  •  01 Iunie 2022, 21:08

Daca acesta este roman atunci eu sunt ***..ziaristi de 2 bani

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

hristo33
hristo33  •  01 Iunie 2022, 12:35

bravo V.

liviuemil
liviuemil  •  01 Iunie 2022, 12:22

Chiar "usturoi"? Te-ai gindit sa-ti schimbi numele?? Asa, mai normal.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează