SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANŢEI 2015

Alberto Contador s-ar putea retrage în acest sezon! Sau următorul? De ce spaniolul trebuie să ia o decizie rapid

Alberto Contador s-a retras în etapa a 10-a a ultimului Tur al Franței, după o căzătură urîtă, foto: reuters
Alberto Contador s-a retras în etapa a 10-a a ultimului Tur al Franței, după o căzătură urîtă, foto: reuters

Articol de - Publicat marti, 13 ianuarie 2015 00:00 / Actualizat marti, 13 ianuarie 2015 11:22

Spaniolul Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) a lăsat de înţeles că s-ar putea retrage la finalul lui 2016 sau chiar mai devreme. Într-un interviu pentru cotidianul spaniol Marca, dublul cîştigător de Turul Franţei, în vîrstă de 32 de ani, a menţionat că vrea să iasă din sport cît încă e în top.

E sportul în care pensionarea vine mereu inoportun. În 95% dintre cazuri, cicliştii sînt forţaţi să renunţe la meserie cît încă mai doresc să concureze şi cît încă mai au resursele necesare să ajute. Absenţa ofertelor şi o piaţă a muncii alunecoasă şi supraaglomerată decid destinele înainte de termen. Probabil fără banii necesari pentru o viaţă îndestulată, rutieri decenţi sînt împinşi în linişte spre anonimat, printre ultimele exemple fiind oameni precum "Samu" Sanchez.

Marii campioni au luxul alegerii. Din nefericire, toţi aleg prost. Francezul Jacques Anquetil a cîştigat 5 Tururi ale Franţei, a devenit primul ciclist din istorie ce are toate Marile Tururi în palmares şi a avut Hexagonul la picioare. A continuat să ruleze pînă la 35 de ani, sfidînd evidenţa neputinţei, nu a bifat nici o victorie în ultimii 3 ani, după care a pus punct într-o cursă modestă, într-un anonimat sinistru, în Belgia.

După el, marele Eddy Merckx a dominat ciclismul cu o autoritate nemaivăzută, dar s-a încăpăţînat să îşi gonfleze propria legendă şi, tot după 3 ani productivi ca un deşert, a sfîrşit pe o canapea, în depresie, cu fanii ruşinaţi de insistenţa inutilă a idolului lor.

Spre deosebire de cei doi, un al cvintuplu cîştigător de Turul Franţei, Bernard Hinault a ales o carieră comprimată în 11 ani, în care nu a coborît niciodată mai jos de locul 2 în cea mai importantă cursă din lume. S-a retras la 32 de ani, agasat de o accidentare la genunchi, dar după ce s-a asigurat că în ediţia din 1986 a Turului îşi depune candidatura pentru cea mai spectaculoasă competiţie din istorie.

Acum, Alberto Contador începe să simtă presiunea rolului de senior al plutonului. Într-un interviu pentru Marca, a explicat: "Chiar dacă nu sînt stors fizic sau psihic, vreau să mă retrag din sport cît încă sînt în top, cîştigînd o ultimă cursă. Şi nu vorbesc despre vreo cursă mică sau ceva, ci de ceva de impact. Mai specific, Turul Franţei".

În vîrstă de 32 de ani, spaniolul a cîştigat de două ori Turul Franţei, în 2007 şi 2009, şi speră să bifeze în acest an cea mai grea dublă din sport. Nimeni nu a mai cîştigat după regretatul Marco Pantani, în urmă cu 16 ani, Turul Italiei şi Turul Franţei în acelaşi an, însă Alberto crede că a ajuns la maturitatea necesară pentru un asemenea calvar.

"Ciclismul cere multe sacrificii, iar prietenii şi familia mea sînt foarte importanţi pentru mine. Voi mai avea maximum un contract, nu mă mai văd făcînd mult timp ceea ce fac", a punctat Contador.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează