SPORTURI  »  CICLISM  »  RADIOSHACK

EPO, testosteron, transfuzii sangvine! Lance Armstrong, acuze NOI de dopaj sistematic

Lance Armstrong (foto: reuters) +2   FOTO
Lance Armstrong (foto: reuters)

Articol de - Publicat joi, 14 iunie 2012 00:00 / Actualizat joi, 14 iunie 2012 11:50

Agenţia Anti-Doping din Statele Unite ( USADA) îl acuză pe Lance Armstrong de dopaj sistematic în perioada în care a cîştigat Turul Franţei de şapte ori! Într-un raport de 15 pagini pe care USADA l-a trimis lui Lance Armstrong şi care a fost dezvăluit de Washington Post, rutierul american este acuzat că a returnat valori suspecte la probele sangvine din 2009-2010, "valori ce indică sînge manipulat cu eritropoetină şi/sau transfuzii sangvine", dar şi că ar fi dezvoltat o adevărată uzină de dopaj în perioada de glorie, 1998-2005 :O

Lui Armstrong i-a fost interzisă orice activitate în sportul profesionist, inclusiv concursurile de triathlon, probe cărora s-a dedicat imediat după ce a părăsit pentru a doua oară ciclismul. Armstrong s-a antrenat tot anul pentru proba de triathlon din Nisa, 24 iunie.

Raportul USADA face referire din nou la celebrul doctor Michele Ferrari, alţi doi doctori (luxemburghezul Pedro Celaya şi  spaniolul Luis Garcia del Moral), un antrenor (elveţianul Pepi Marti) şi belgianul Johan Bruyneel, directorul sportiv al echipelor Astana şi RadioShack, echipe în cadrul cărora a activat Lance Armstrong în ultimii doi ani ai carierei.

EPO, transfuzii sangvine, testosteron, corticosteroizi şi agenţi care să mascheze folosirea substanţelor interzise. Acestea sînt capetele de acuzare precizate clar în raportul USADA, datat 12 iunie. Johan Bruyneel este acuzat că ar fi orchestrat un sistem complex de dopaj, începînd cu 1998, primul an în care Lance Armstrong s-a întors în ciclismul profesionist după problemele grave de sănătate avute, şi terminînd cu februarie 2011, lună în care Armstrong a ales să nu mai facă parte niciodată din plutonul profesionist.

Johan Bruyneel ar putea fi suspendat din ciclism, ceea ce ar fi o lovitură teribilă pentru RadioShack, echipa pe care o conduce belgianul în acest moment.

[Armstrong, FĂRĂ CELE 7 TURURI? 6 puncte de acuzare infernale ce pot falimenta o legendă]

"Niciodată nu m-am dopat şi, spre deosebire de mulţi dintre acuzatorii mei, am fost atlet de anduranţă pentru 25 de ani, timp în care am susţinut 500 de teste antidoping şi nu am picat niciunul! USADA ignoră acest lucru şi mă acuză pe mine pe baza mărturiilor unor rutieri dopaţi. E o vendetta!", scrie într-o declaraţie de presă eliberată de Lance Armstrong.

DE UNDE A PORNIT "CĂLDURA" ÎN ULTIMII ANI
Lance Armstrong nu a picat niciun test antidoping de-a lungul carierei, dar ultimii ani au fost destul de tulburi pentru cel care deţine cele mai multe titluri în Turul Franţei. Totul a început pe 20 mai 2010 în urma dezvăluirilor făcute de fostul coechipier al americanului, Floyd Landis. Lance Armstrong şi belgianul Johan Bruyneel, directorul sportiv al celor de la US Postal, au fost suspectaţi de procurorii federali americani că au folosit bani publici pentru a coordona un sistem organizat de dopaj în cadrul echipei US Postal.

Jeff Novitzky, temutul agent care a investigat scandalul BALCO la începutul anilor 2000, a fost numit în fruntea echipei de anchetatori, iar lucrurile au părut pentru o vreme din ce în ce mai complicate, în condiţiile în care procurorii federali au susţinut că au strîns probe solide împotriva rutierului şi a anturajului său. Totuşi, ancheta a fost întreruptă abrupt şi inexplicabil în februarie, la fix un an după ce Armstrong a părăsit şoseaua, moment în care USADA a preluat ancheta pe palier strict sportiv.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (11)
budur
budur  •  03 Iulie 2012, 22:38

sper ca odata sa se dovedeasca ca a folosit substante interzise

armion
armion  •  14 Iunie 2012, 15:33

Am urmarit toate editiile castigate de american. Acest drogat a stricat aceste intreceri , unde cei curati nu au avut nici o sansa.

tachebacanu
tachebacanu  •  14 Iunie 2012, 14:11

In urma razboiului,multi viteji se arata!Dece l-ati lasat sa iasa din tara???Subiectul este absolut penibil.Doar ca sa faca "valuri"acesta USADA,se poate,dar nu o sa se "bage" in treburile Forumului mondial si sa dea hotarari in locul lui?!

Vezi toate comentariile (11)
Comentează