SPORTURI  »  CICLISM  »  US POSTAL

Lance Armstrong a scăpat de ancheta federală americană! Dosarul a fost închis

Lance Armstrong şi Johan Bruyneel, omul alături de care a cîştigat 7 Tururi ale Franţei
Lance Armstrong şi Johan Bruyneel, omul alături de care a cîştigat 7 Tururi ale Franţei

Articol de - Publicat sambata, 04 februarie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 04 februarie 2012 15:06

Una dintre cele mai ameninţătoare investigaţii din cariera fostului cîştigător de Tur al Franţei, americanul Lance Armstrong, a luat sfîrşit. Echipa de procurori federali care cerceta suspiciunile de dopaj din perioada în care ciclistul evolua pentru echipa US Postal a declarat dosarul închis

Totul a început pe 20 mai 2010 în urma dezvăluirilor făcute de fostul coechipier al americanului, Floyd Landis. Lance Armstrong şi belgianul Johan Bruyneel, directorul sportiv al celor de la US Postal, au fost suspectaţi de procurorii federali americani că au folosit bani publici pentru a coordona un sistem organizat de dopaj în cadrul echipei US Postal. Jeff Novitzky, temutul agent care a investigat scandalul BALCO la începutul anilor 2000, a fost numit în fruntea echipei de anchetatori, iar lucrurile au părut pentru o vreme din ce în ce mai complicate.

Foşti coechipieri de renume ai lui Lance Armstrong au fost chemaţi să depună mărturie şi mai multe voci au indicat oameni ca Tyler Hamilton, Yaroslav Popovych sau George Hincapie drept argumente devastatoare pentru procuratura americană. Mai mult de atît, Novitzky a făcut vizite repetate în Belgia, Spania şi Italia, în speranţa că va reuşi imposibilul: să demonstreze că Lance Armstrong s-a dopat în perioada în care a activat pentru US Postal, 1998-2005. Orgoliile au fost supraalimentate, după ce presa americană a ales să îşi scape din braţe copilul favorit pentru o perioadă atît de îndelungată.

În tot acest timp, Lance Armstrong s-a înconjurat cu avocaţi de renume. Mark Fabiani şi Brian Daly, două dintre numele de calibru din viaţa politică americană, au încercat să păstreze balanţa în favoarea americanului şi să păstreze imaculată imaginea unuia dintre sportivii-model ai planetei. În plus, avocaţii americanului au hărţuit constant echipa de procurori, reclamînd modul în care aceştia îşi conduc investigaţia, calitatea martorilor şi "reciclarea probelor".

"Ancheta m-a distras de la lucrurile importante"
Decizia de astăzi a venit ca un şoc pentru toţi cei care sperau să îl vadă pe Lance Armstrong în faţa unui juriu federal. Anunţul făcut de procurorul general al SUA, Andre Birotte Jr., nu oferă nicio motivaţie pentru decizia de abandonare a cazului, dar asta nu înseamnă că lucrurile se opresc aici.

Agenţia de Luptă împotriva Dopajului din Statele Unite ( USADA) a anunţat că va continua ancheta pe cont propriu şi că "abia aşteptăm să vedem ce probe au fost strînse de procurori pînă acum". USADA urmăreşte să afle adevărul în cazul Lance Armstrong, deoarece "pe noi nu interesează dacă a folosit fonduri publice, ci doar elementul sportiv, dacă Lance Armstrong s-a dopat sau nu".

Într-un declaraţie survenită imediat după anunţul deciziei, Lance Armstrong a subliniat inutilitatea anchetei: "E decizia cea mai bună. Abia aştept să îmi continuu viaţa ca tată, atlet şi avocat împotriva cancerului, fără această diversiune". :O

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (2)
boll
boll  •  04 Februarie 2012, 18:17

Despre ciclism tb sa vorbim realist. Toti castigatorii si toate marile echipe se dopeaza organizat (lucru valabil in aproape toate ramurile sportive de la sah la fotbal). In final castiga cei mai buni. Sa nu uitam ca dopajul nu inlocuieste talentul. UN singur exemplu daca in fotbal am exclude echipele ce folosesc metode nelegale am juca finala UCL intre echipe satesti.

ulle
ulle  •  04 Februarie 2012, 15:11

Doar nu se dopa el, s-au dopat Ullrich si Basso, cei pe care ii batea, nu e logic?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează