SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL LOMBARDIEI

În sfîrşit, primul pe podium. "Purito" Rodriguez, după un sezon ciudat: "A trebuit să îmi demonstrez că pot fi printre cei buni"

Joaquim Rodriguez nu a reușit să atingă podiumul din Turul Spaniei de anul acesta, foto: reuters
Joaquim Rodriguez nu a reușit să atingă podiumul din Turul Spaniei de anul acesta, foto: reuters

Articol de - Publicat luni, 07 octombrie 2013 00:00 / Actualizat marti, 08 octombrie 2013 20:30

Joaquim "Purito" Rodriguez a reuşit să încheie sezonul cu o victorie într-o cursă clasică monument, Turul Lombardiei, şi a răsuflat uşurat, după o perioadă plină de rezultate aproximative, ce nu l-au dus aproape niciodată pe prima treaptă a podiumului. De data aceasta, după un atac confirmat pe Villa Vergano, ultima căţărare a zilei, spaniolul în vîrstă de 34 de ani a rezistat în faţa urmăritorilor şi s-a impus.

"Mereu încerc să mă uit în faţă. Acum doar savurez. Această săptămînă nu a fost una uşoară după ce am păţit la Mondiale (acolo unde a fost ajuns şi depăşit pe linia de sosire de portughezul Rui Costa, n.r.). Dar am o familie şi prieteni care m-au ajutat să mă concentrez pe Turul Lombardiei şi am reuşit să înving. A fost important să îmi demonstrez că pot să mă refac la timp după Mondiale şi că pot să intru în 2014 ştiind că locul meu este printre cei buni", a explicat Rodriguez, cel care cu numai o săptămînă în urmă suspina amarnic pe podiumul din Florenţa.

Victoria lui " Purito" vine după un sezon în care a terminat pe locul 2 în alt monument, Liege-Bastogne-Liege, şi după un loc 3 în Turul Franţei, ca să numim numai cursele importante. De altfel, spaniolul de la Katusha are o serie de 3 Mari Tururi consecutive în care a ocupat un loc pe podium, fără să fie premiantul zilei. În Turul Italiei 2012 a fost al doilea, iar în Turul Spaniei din acelaşi an a luat bronzul. Mereu printre cei mai buni căţărători, dar fără calităţi de contratimpist, Rodriguez are o carieră plină de poveşti şi este iubit de fani pentru explozia pe care o oferă într-o epocă în care rutierii par că merg cu frîna de mînă trasă.


De unde vine porecla "Purito"
Puţină lume ştie exact de unde vine porecla lui Rodriguez. Se pare că în 2001, pe vremea cînd era începător la celebra echipă ONCE, cea care număra rutieri precum Joseba Beloki, Carlos Sastre sau Abraham Olano, Rodriguez ar fi participat împreună cu ei la un antrenament montan. Rodriguez i-a atacat pe toţi, a ajuns primul pe vîrful căţărării şi a făcut un semn sfidător către ei, ducînd mîna la buze şi imitînd că fumează o ţigară. Mesajul? "V-am fumat!".

Liderii echipei nu au primit prea bine gestul şi l-au obligat să fumeze o ţigară de faţă cu draconicul director sportiv Manolo Saiz. Nu se ştiu urmările incidentului. Dar "Purito" este numele dat de spanioli ţigărilor scurte şi aşa a fost cunoscut de-atunci şi micuţul Rodriguez. Pentru a celebra porecla sa, Rodriguez şi-a aprins sau a încercat să-şi aprindă :D un trabuc pe Champs Elysees, în ediţia din acest an de Turul Franţei, acolo unde s-a clasat al treilea, după Chris Froome şi Nairo Quintana.

2014, încotro?
Rodriguez va participa în Turul Italiei, în anul viitor, acolo unde, cel mai probabil, va da din nou de Alejandro Valverde, conaţionalul cu care s-a împuns încă de la Campionatele Mondiale. Ruta celei de 97 ediţii de Giro se anunţă una foarte dură pentru căţărători, fiind abordate ascensiuni mitice precum Zoncolan şi Mortirolo.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează