SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL LOMBARDIEI, 251 KM

Joaquim Rodriguez scrie istorie » E primul spaniol care cîştigă Turul Lombardiei!

Articol de - Publicat sambata, 29 septembrie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 29 septembrie 2012 21:59

Joaquim Rodriguez (Katusha) a devenit primul spaniol din istorie care a cîştigat Turul Lombardiei, după un atac solitar în ultimii kilometri ai cursei. Rutierul în vîrstă de 33 de ani a încheiat un sezon fabulos, în care s-a impus în Săgeata Valonă şi a ocupat un loc pe podium în două Mari Tururi

Ploaie măruntă şi rece, pămînt negru şi reavăn, frunze putrede ce îşi poartă duhul cafeniu pe deasupra asfaltului strîmt, pomi ce-şi întind crengile ca nişte gheare şi mesaje ameninţătoare mînjite de tifosi cu var proaspăt pe un traseu de 251 de kilometri. Il Lombardia a avut accentul unui roman de Ismail Kadare. Trei căţărări pe profilul cărora îţi ciupeşti degetele, întoarcerea lui Sormano, o ascensiune prezentă în doar trei ediţii ale evenimentului vechi de 104 ani, cu pante ascuţite ce îţi ard pieptul şi îţi smulg, pe rînd, înjurături şi rugăminţi către toţi sfinţii, o competiţie sculptată pentru o creatură-hibrid, combinaţie între rutierii de curse clasice şi cei de clasament general în Mari Tururi.

A fost prima zi în tricoul-curcubeu pentru belgianul Philippe Gilbert, un fel de ironie fină a naturii. Înfăşurat într-o pelerină groasă, spaniolul Alberto Contador şi-a ţinut praful de puşcă uscat, mai ales că îşi reglase tirul în mijlocul săptămînii, în Milano-Torino. Italianul Vincenzo Nibali, rechinul tăcut aflat în ultima cursă pentru Liquigas, a zîmbit larg cînd a simţit mirosul de carne crudă, în timp ce spaniolul Joaquim Rodriguez a sperat că pantele rupte ale zilei vor fi suficiente pentru primul monument din carieră.

Stăpînul ceţii: Romain Bardet (AG2R)
O evadare centrată în jurul lui Emanuele Sella (Androni) şi Nicki Sörensen ( Saxo Bank) a tăiat prima tortul amărui al căţărărilor de pe Valcava şi Brianza, dar a început să se dezintegreze odată cu primele trepte de pe infama Sormano, cu 80 de kilometri înainte de final. În ceaţă deasă şi într-un tunel de mulţime, radarul a înregistrat casca cu formă de craniu de klingonian a unui om de la Euskaltel, care a atacat primul în grupul favoriţilor. Portocala a fost folosită pe post de pod. Panta ce a atins în anumite porţiuni 27% a creionat un grup de favoriţi ce îi număra pe Contador, Rodriguez şi Nibali, dar şi ostracizarea lui Gilbert, în timp ce evadarea s-a făcut ţăndări.

Coborîrea tehnică şi foarte rapidă a însemnat prăbuşirea semnalului video, iar toată lumea a aşteptat liniştită, la poalele muntelui, să vadă cine iese primul din ceaţă. Curbele strînse şi strîmte, asfaltul ud şi ritmul nebun al cursei l-au prăbuşit pe Gilbert, care a fost singura victimă de calibru a căţărării. Sormano nu s-a mulţumit doar cu tricoul de campion mondial, ca tribut pentru întoarcerea în circuitul Turului Lombardiei, şi a agăţat şi o motocicletă, a cărei prăbuşire s-a auzit metalic peste văile din nordul Italiei. Primul care a ieşit din ceaţă a fost impresionant-de-tînărul francez Romain Bardet (în curînd 22 de ani), în urma lui apărînd, la un minut şi 10 secunde, un pluton prudent.

Jocul de-a evadarea
Epuizaţi de atenţia necesară pentru a-şi menţine echilibrul şi locul în fruntea plutonului, favoriţii au părut că cedează iniţiativa înainte de penultimul obstacol al zilei, Ghisallo. O nouă acţiune a început să fermenteze, în căutarea lui Bardet, aflat la 50 de secunde în frunte, însă efortul canadianului Ryder Hesjedal nu a fost speculat de nimeni. Katusha şi-a asumat trena, biciuită de Joaquim Rodriguez, care a simţit punctul slab al unui Contador rămas doar alături de Tiralongo (Astana). Joncţiunea cu Bardet s-a produs cu 51 de borne înainte de final, iar o eventuală poză de grup ar fi evidenţiat garnitura care a onorat cursa: Nibali lîngă Basso lîngă Cunego lîngă Rodriguez lîngă Contador lîngă Di Luca etc. Kevin De Weert (Omega Pharma-QuickStep) a cutezat să plece din căldura zecilor de tunici şi a funcţionat pe post de morcov pentru iepurii de la Katusha.

Căţărarea cea de pe urmă
Asfaltul ud l-a costat cîteva secunde şi pe belgianul Kevin De Weert, care a alunecat într-o curbă la dreapta, dar şi pe Nibali, care s-a prins într-un parapet. Favoriţii au zbughit-o, dar calităţile de coborîtor ale italianului s-au dovedit de necombătut. Exact cînd orologiul cursei a arătat şase ore de efort, Rui Costa (Movistar) a accelerat, De Weert a fost înghiţit de grupul compact, iar portughezul a încercat un contratimp individual nereuşit. Intrarea pe Villa Vergano a detonat ostilităţile în pluton. Kolobnev a atacat, a fost adus înapoi de Hesjedal şi Contador, după care a urmat o acţiune fulger a lui Rodriguez! În stropii mari de ploaie, lacrimi ale zeilor tomnatici ai ciclismului, "Purito" s-a despărţit de oamenii grei din pluton, a dizolvat gradele căţărării şi a tăiat cu roţile asfaltul moale.

Sky s-a luat după spaniolul în vîrstă de 33 de ani, Contador s-a lipit de tunicile negre ale echipei care a dat cîştigătorul în Turul Franţei şi a aşteptat joncţiunea. Conştient că nu are şanse în sandvişul compus din Rigoberto Uran şi Sergio Henao, Contador s-a zbătut să se descotorosească, mai ales că grupul a fost completat de Samuel Sanchez şi Hesjedal, dar nu a reuşit nimic. Rodriguez şi-a continuat misiunea, a vărsat în pedale durerea pierderii primei poziţii în Turul Italiei şi Turul Spaniei, a completat o zi în care Katusha a muncit fenomenal şi a intersectat primul linia de sosire. La finalul unui sezon uluitor, Rodriguez a arătat că merită fiecare strop de lumină a reflectoarelor.

Clasamentul final:
1.Joaquin Rodriguez Oliver (Spa) Katusha 6:36:27.
2.Samue Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel - Euskadi.0:00:09.
3.Rigoberto Uran Uran (Col) Sky 
4.Mauro Santambrogio (Ita) BMC 
5.Sergio Lui Henao Montoya (Col) Sky 
6.Ryder Hesjedal (Can) Garmin - Sharp
7.Bauke Mollema (Ned) Rabobank 
8.Oliver Zaugg (Swi) Radioshack-Nissan
9.Albert Contador Velasco (Spa) Saxo Bank / Tinkoff Bank. .
10.Fredrik Kessiakoff (Swe) Astana 
11.Nairo Alex Quintana Rojas (Col) Movistar 
12.Franco Pellizotti (Ita) Androni Giocattoli
13.Damiano Cunego (Ita) Lampre - ISD 0:00:35.
14.Alexandr Kolobnev (Rus) Katusha 0:00:57
15.Simon Clarke (Aus) Orica GreenEdge
16.Daniel Martin (Irl) Garmin - Sharp 0:01:23
17.Greg Van Avermaet (Bel) BMC 0:01:25
18.Jean Christophe Peraud (Fra) AG2R La Mondiale. .
19.Matteo Rabottini (Ita) Farnese Vini - Selle Italia
20.Danilo Di Luca (Ita) Acqua & Sapone

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
budur
budur  •  10 Octombrie 2012, 22:43

si mitul ca Purito nu e bun pe ploaie cum ramane?:)

bun1cu
bun1cu  •  29 Septembrie 2012, 21:50
Postat de alpin pe 29 Septembrie 2012, 21:36

ok. Dar de ce obtine asa rezultate doar dupa ce a trecut la Astana?!? Echipa "celebrului" Vinokurov?!?

E la Katusha,nu la Astana.E ciuda ca a rezistat pe catarari f dure si lungi anul acesta,nu pt ca a castigat astazi.Pacat de vreme si de problemele tehnice..

alpin
alpin  •  29 Septembrie 2012, 21:36
Postat de astirbu pe 29 Septembrie 2012, 21:16

Frumos articol, multumiri. Sunt de acord cu tine, Purito merita o victorie mare dupa cat spectacol a facut anul asta.

ok. Dar de ce obtine asa rezultate doar dupa ce a trecut la Astana?!? Echipa "celebrului" Vinokurov?!?

Vezi toate comentariile (4)
Comentează