SPORTURI  »  CICLISM  »  CICLOCROSS

Mathieu van der Poel - Wout van Aert: scor egal după două ciocniri spectaculoase în sezonul de ciclocros. Cine este noua vedetă Tom Pidcock

Mathieu van der Poel, foto: Imago
Mathieu van der Poel, foto: Imago

Articol de GSP - Publicat joi, 24 decembrie 2020 14:06 / Actualizat joi, 24 decembrie 2020 14:31

Olandezul Mathieu van der Poel, 25 de ani, s-a impus la limită după o luptă palpitantă la Namur, în vreme ce belgianul Wout van Aert și-a luat revanșa pe teren propriu, pe noul circuit din Herentals. Aproape de nivelul lor se află doar britanicul Tom Pidcock, un star în devenire atât pe șosea, cât și în noroiul ciclocrosului.

  • de Adrian Cochino (Libertatea)

Dacă cineva avea senzația că Mathieu van der Poel și Wout van Aert ar putea fi obosiți după un sezon intens de vară-toamnă pe șosea, primele curse de iarnă din ciclocros au demonstrat imediat contrariul.Ca de obicei, olandezul a început luna decembrie în forță, câștigând în total trei curse din cele la care a participat până acum în decembrie.

Van Aert și-a intrat mai încet în ritm și s-a mulțumit cu doar o victorie și cu câteva podiumuri. Două sunt cursele în care Van der Poel și Van Aert s-au întâlnit în mod direct și tot două sunt concluziile. Pe de o parte, cei doi sunt deocamdată la un nivel apropiat de formă, obținând fiecare câte o victorie, după o luptă de la egal la egal la Namur și Herentals. Pe de altă parte, amândoi sunt deja la un alt nivel în raport cu ceilalți campioni ai disciplinei, cu excepția notabilă a tânărului britanic Tom Pidcock. 

Proaspăt achiziționat de super-echipa INEOS, Pidcock se anunță deja de câțiva ani drept un star al ciclismului în trei discipline - ciclocros, șosea și MTB. Anul acesta, tânărul de 21 de ani a câștigat deja mai multe curse printre care „Baby” Giro, Turul Italiei destinat categoriei Under-23. Iar în primul lui sezon de ciclocros la seniori, britanicul a reușit să se impună în cursa de la Gevere, de săptămâna trecută, unde l-a bătut pe nimeni altul decât Van der Poel.

O luptă în trei la Namur

Probabil cea mai spectaculoasă cursă a sezonului de ciclocros a avut loc duminică pe traseul tehnic din Namur, iar mult-așteptatul duel dintre Van der Poel și Van Aert a fost arbitrat chiar de Pidcock. Britanicul s-a aruncat din primul tur de circuit în fruntea cursei, a menținut ritmul nebun, și a părut chiar la un moment dat că se îndepărtează decisiv dei cei trei urmăritori, Van der Poel, Van Aert și belgianul Michael Vanthourenhout - liderul actual al Cupei Mondiale.

În ciuda tentativelor de a reveni în trena britanicului, Van der Poel nu a reușit să se apropie la mai puțin de câteva secunde de acesta, așa că a fost nevoie de ajutorul lui Van Aert, care a închis în cele din urmă diferența rămasă în al optulea tur de circuit, penultimul.

A fost momentul în care Pidcock a cedat și și-a arătat oboseala acumulată, el terminând în cele din urmă pe locul trei, altfel o performanță cel puțin onorabilă

.În fața sa, Van der Poel și-a arătat încă o dată capacitatea de a forța peste limită, a sa și a adversarilor, și cu un atac susținut a reușit să pună o diferență de câteva secunde în fața rivalului său belgian, pe care a și păstrat-o până la final.

Festivalul noroiului în Herentals

Cei doi rivali au fost și mai dominanți pe noul circuit belgian din Herentals, aflat la doi pași de casa lui Van Aert.În lipsa lui Pidcock, Van der Pol și Van Aert au plecat ca din tun la startul cursei și în câteva tururi de circuit îl lăsaseră deja pe al treilea clasat, constantul Vanthourenhout, la cel puțin jumătate de minut.

Olandezul și belgianul au schimbat de câteva ori conducerea cursei înainte ca Van der Pol să grăbească ritmul. Abilitățile căpătate în MTB de Van der Poel au fost de altfel vizibile pe circuitul noroios, cu mici pante abrupte și coborâri alunecoase.

Dar în ciuda eforturilor, olandezul nu a putut pune mai mult de câteva secunde în fața rivalului său, iar în al treilea tur de circuit, la jumătatea cursei, o pană pe roata din spate a schimbat total dinamica cursei.

Van der Poel a încetinit și a pierdut în jur de 30 de secunde până a reușit să își schimbe bicicleta, în vreme ce Van Aert a trecut pe lângă el și, căpătând și mai multă siguranță, a zburat pe ultimele tururi pentru a obține prima victorie a sezonului. Cei doi se vor mai întâlni de câteva ori în sezonul de ciclocros, dar cel mai așteptat meci va veni, fără îndoială, pe 31 ianuarie, la Campionatele Mondiale de la Oostende.

Mathieu van der Poel câștigă Turul Flandrei într-un sprint teribil cu rivalul Wout van Aert, iar ciclismul intră într-o nouă eră! Cine sunt coloșii din ciclocross care devorează clasicele

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează