SPORTURI  »  CICLISM  »  REVENIRE

Nairo Quintana, câștigător al Turului Italiei și al Spaniei, va concura din nou » A lipsit un an din cauza unui medicament care nu este pe lista Agenției Mondiale Anti-Doping

Nairo Quintana la Campionatele Mondiale din 2022 Foto Imago
Nairo Quintana la Campionatele Mondiale din 2022 Foto Imago

Articol de - Publicat joi, 21 decembrie 2023 20:07 / Actualizat joi, 21 decembrie 2023 20:07

Nairo Quintana, 34 de ani, e pregătit să revină la nivel înalt după ce în 2022 era descalificat din Turul Franței pentru consum de tramadol, un analgezic care abia din 2024 va fi pe lista substanțelor interzise de Agenția Mondială Anti-Doping

În noiembrie 2022 își epuiza ultima formă de apel, după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne decidea să mențină decizia Uniunii Cicliste Internaționale.

Aceasta consta în descalificarea lui Nairo Quintana din ediția Turului Franței din acel an în urma unor teste pozitive la tramadol, un analgezic care nu este interzis de AMAD (Agenția Mondială Anti-Doping), ci doar de Uniunea Ciclistă Internațională.

Tramadolul va fi pe lista substanțelor interzise din 2024

Din 2024, tramadolul va fi pus pe lista substanțelor considerate dopante. Nu era inclus în vreo categorie de medicament care îmbunătățește perfomanțele sportive, însă UCI l-a considerat periculos și l-a tratat ca atare încă din martie 2019.

Un test pozitiv ducea la descalificare în concusurile cicliste, ceea ce s-a întâmplat cu rutierul columbian în Marea Buclă, iar un al doilea impunea o suspendare de 5 luni conform regulilor UCI.

Quintana a decis cu o zi înainte de startul Turului Spaniei să nu mai participe, ceea ce a dus la despărțirea de echipa sa de atunci, Arkea-Samsic, care a susținut că medicamentul nu i-a fost prescris de un medic al team-ului, ci a fost luat de Quintana din decizie proprie.

Nairo Quintana, un an fără echipă

Timp de un an a fost agent liber, nu a putut concura și nu și-a găsit altă grupare la care să concureze decât în octombrie 2023.

A fost, logic, dificil pentru mine, foarte dureros. Niciodată nu mi-am închipuit așa ceva”, a declarat Quintana la prezentarea oficială a noii – și mai vechii – sale echipe, Movistar.

„A trecut însă timpul până când, iată, am ajuns la acest moment, pe care îl consider drept unul emoționant, un nou început în viața mea sportivă”, a spus columbianul într-un interviu pentru El País.

Nairo Quintana, câștigător al Turului Italiei și al Spaniei, va concura din nou » A lipsit un an din cauza unui medicament care nu este pe lista Agenției Mondiale Anti-Doping
Nairo Quintana la prezentarea echipei Movistar pentru 2024 Foto Imago

„Prefer să nu vorbesc despre ce s-a întâmplat fiindcă nu vreau să apară probleme sau sentimente care pot afecta o parte sau alta a celor implicați”, a mărturisit rutierul în vârstă de 33 de ani.

Tot ce vreau acum este să las în urmă, nu să uit, pentru că nu se poate uita, doar să închid acest capitol și să sper că de acum încolo va străluci soarele și pentru mine”, a adăugat el pentru sursa citată.

Printre primele sale competiții va fi și Turul Columbiei, în februarie, apoi intenționează să ia parte la Turul Italiei, pe care l-a câștigat în 2014. O va face însă cu luciditate și fără mari așteptări.

Nairo Quintana: „Nu mai sunt cel de altădată”

„Lumea dorește ca eu să câștig, dar sunt conștient că acum există o generație foarte puternică. Chiar dacă am dorință și motivație, nu cred că mai pot fi cel de altădată”, spune Nairo Quintana.

Nu vreau să înșel pe nimeni, să spun că voi fi învingător atunci când nu se știe care va fi reacția sportivă. Timp de 10 ani am fost la un nivel înalt, dar nu mai sunt un puști. Au trecut anii – Nairo Quintana

Tramadolul este un opioid care a început să fie vehiculat în sportul pe două roți la mijlocul anilor 2010. Mișcarea pentru un Ciclism Credibil a cerut să fie interzis în 2013, când au apărut indicii că este folosit în mod aproape generalizat în pluton.

Dincolo de riscul apariției unei dependențe, s-au raportat efecte adverse precum amețeli, somnolență, pierderea concentrării, care sunt incompatibile cu ciclismul competitiv și îi pot pune în pericol pe sportivi”, se precizează în regulamentul medical al UCI.

CV Nairo Quintana

  • Născut pe 4 februarie 1990 la Combita (Columbia)
  • Turul Franței – cel mai bun cățărător 2013, cel mai bun tânăr 2013, 2015, 3 victorii de etapă
  • Turul Italiei – câștigător 2014, cel mai bun tânăr 2014, 3 victorii de etapă
  • Turul Spaniei – câștigător 2016, 2 victorii de etapă

Cele mai interesante momente din Turul Italiei 2014, câștigat de Nairo Quintana

Citește și: 

Elizabeta Samara: „A fost un an bun, parcă mi-a zis cineva că încă mai pot” + Sărbători cu foarte puțin timp liber
TENIS DE MASĂ
Elizabeta Samara: „A fost un an bun, parcă mi-a zis cineva că încă mai pot” + Sărbători cu foarte puțin timp liber
Naționala masculină de polo a României a încheiat turneul amical de la Budapesta cu patru înfrângeri
POLO
Naționala masculină de polo a României a încheiat turneul amical de la Budapesta cu patru înfrângeri

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează