SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FLANDREI 2017, 261 KM

Philippe Gilbert a câștigat al 3-lea Monument din carieră! Belgianul s-a impus în ultimul Tur al Flandrei al lui Tom Boonen

Articol de - Publicat duminica, 02 aprilie 2017 14:22

Belgianul Philippe Gilbert (QuickStep-Floors), 34 de ani, a obținut prima sa victorie în Turul Flandrei, după un atac senzațional pe Oude Kwaremont, cu 52km înainte de finalul cursei.

  • Cu victorii în Liege-Bastogne-Liege, Turul Lombardiei (2) și, acum, în Turul Flandrei, Gilbert își trece în palmares 3 din cele 5 curse Monument din calendar. Singurele în care nu s-a impus sunt Milano-Sanremo și Paris-Roubaix;
  • Tom Boonen (36 de ani), la ultimul său Tur al Flandrei din carieră, a fost afectat de o problemă tehnică, în timp ce belgianul Sep Vanmarcke (Cannondale–Drapac) și slovacul Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) au căzut și și-au văzut speranțele spulberate înspre final;

A fost un start însorit pentru Săptămâna Sfântă a ciclismului. Două duminici de nevoință extremă, două curse-monument, Turul Flandrei și Paris-Roubaix, ambele de peste 250 de kilometri lungime, cu inserții nimicitoare de porțiuni pavate, care se dispută la distanță de 7 zile și care reprezintă, pentru mulți, esența unui sport care glorifică sacrificul, suferința și tăria fizică.

Plutonul din Turul Flandrei s-a strecurat dintr-o piață centrală din Antwerp îmbrăcată în galben flamand, s-a lungit pe străzile înguste din Nordul Belgiei și a pornit artificiile.

"Când îmi fac calendarul sezonului, lângă fiecare clasică din Flandra pun un semn de exclamare. Lângă una singură, trec 3", a nuanțat slovacul Peter Sagan, care a trecut primul linia de sosire din Oudenaarde, anul trecut. Acum, oameni ca Greg Van Avermaet, Tom Boonen, Philippe Gilbert sau Sep Vanmarcke au fost însărcinați să adauge și un semn de întrebare.

Când plutonul nu se apropiase încă de cele 18 berguri ale zilei, 8 rutieri de la echipe de rang inferior s-au rupt de favoriți și au acumulat 10 minute de avantaj, după care au escaladat primii Oude Kwaremont și Zidul Grammontului, cățărarea infernală revenită în Turul Flandrei după o absență de 5 ani.

Boonen, ultima vânătoare

Apele s-au despărțit pe Muur, acolo unde Boonen a provocat revolta patricienilor, lideri importanți de la echipe importante, dispuși la orice efort ca să îi îndepărteze pe Peter Sagan (Bora–Hansgrohe) și Greg Van Avermaet (BMC). Ajutat de Gilbert și Trentin, care au căscat larg dinții capcanei,  Boonen a definit un grup capabil să ia frâiele cursei.

S-au strâns în jurul lui: Arnaud Démare (FDJ), Luke Rowe (Sky), Sacha Modolo (UAE Emirates), Bryan Coquard, Sylvain Chavanel (Direct Energie), precum și alți 10 rutieri.

Acest grup masiv a construit un ecart de aproximativ un minut față de Sagan și Van Avermaet, a prins evadarea timpurie și a dizolvat-o în decursul cățărărilor.

Pentru ultima oară în carieră, Tom Boonen a pornit vănătoarea unui al patrulea trofeu flamand, fără buclele blonde de odinioară, dar tot cu mâinile goale blocate pe ghidon. Într-o sport ascetic, în care faima se construiește când trudești și sapi în propriul interior, Boonen a insistat onest. Și, oarecum firesc, totul avea să îl coste.

Phil Gilbert, al treilea Monument din carieră

Într-o formă impecabilă pe pavatele din această primăvară, Philippe Gilbert a decolat pe prima înlănțuire Oude Kwaremont-Paterberg, cu 52 de kilometri înainte de sosire, și nimeni nu a avut puterea să-l urmeze. A urmat una dintre cele mai impresionante evadări solitare văzute în Flandra de la Eddy Merckx încoace.

Valonul Gilbert s-a scufundat în isteria fanilor flamanzi, a luat la rând Paterberg, Koppenberg, Steenbeekdries etc și a închis cursa cu un ecart de aproximativ jumătate. Este primul rutier după Fabian Cancellara care se impune în 3 Monumente diferite.

Adio, Boonen

La poalele Taaienberg-ului, cățărare cunoscută și ca Boonen-berg, cu 40 de kilometri înainte de final, traseul s-a transformat în Golgota pentru veteranul belgian. În fruntea grupului care îl urmărea pe Gilbert, Boonen și-a văzut bicicleta blocându-se inexplicabil. Echipa tehnică nu a reușit să-l depaneze într-un timp acceptabil, furia s-a transformat în deznădejde, deznădejdea în acceptare, acceptarea în liniște. Pustiul cursei pierdute a fost populat cu uralele și mulțumiri, un alt tip de victorie.

Flandra și-a luat adio de la Boonen, dar Tornado Tom suflă în lumânări abia duminica viitoare, de Florii, pe velodromul din Roubaix.

Sagan s-a făcut țăndări la ultima trecere peste Oude Kwaremont, netezindu-i calea lui Greg Van Avermaet pentru un loc 2 meritat.

Clasament Turul Flandrei 2017

1 Philippe Gilbert (Bel) Quick-Step Floors 6:23:45  
2 Greg Van Avermaet (Bel) BMC 0:00:28  
3 Niki Terpstra (Old) Quick-Step Floors    
4 Dylan Van Baarle (Ned) Cannondale-Drapac    
5 Alexander Kristoff (Nor) Katusha-Alpecin 0:00:52  
6 Sacha Modolo (Ita) UAE Emirates    
7 John Degenkolb (Ger) Trek-Segafredo    
8 Filippo Pozzato (Ita) Wilier Triestina    
9 Sylvain Chavanel (Fra) Direct Energie    
10 Sonny Colbrelli (Ita) Bahrain-Merida

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează