SPORTURI  »  CICLISM  »  PARIS-ROUBAIX 2019

Philippe Gilbert a câștigat Paris-Roubaix! Mai are nevoie de un singur Monument pentru a le avea pe toate 5: e primul în ultimii 30 de ani

Articol de - Publicat duminica, 14 aprilie 2019 18:12

Philippe Gilbert, belgianul în vârstă de 36 de ani de la Deceuninck–QuickStep, a câștigat Paris-Roubaix 2019, la a treia sa participare, și mai are nevoie doar de Milano-Sanremo pentru a fi deținătorul tuturor celor 5 clasice Monument, curse de o zi ce urmează imediat ca importanță după Marile Tururi.

Gilbert s-a desprins cu 3 sectoare de pavate înainte de finalul de pe velodromul din Roubaix, alături de neamțul Nils Politt (Katusha-Alpecin).

În ultimii 14 kilometri din cei 257 parcurși de rutieri, cei doi s-au distanțat la aproape un minut de urmăritori, cu Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) printre ei, și și-au disputat trofeul prețios la sprint.

Gilbert s-a folosit de experiența superioară pentru a intra pe interiorul velodromului, i-a luat fața adversarului său de 25 de ani și a obținut o victorie care îl plasează la o singură victorie, în Milano-Sanremo, de o performanță istorică.

E incredibil că belgianul a reușit să se impună într-o cursă plată ca-n palmă, în condițiile în care are sub 70 de kilograme și e recunoscut avantajul pe care îl au rutierii cu gabarit pe pavate, pentru a-și menține stabilitatea și ritmul.

Disputată de Floriile în ritul catolic, cea mai grea clasică din calendar, cum este recunoscută Paris-Roubaix, fondată în 1896, a avut 29 de tranșee pavate, de o lungime totală de 54,5 kilometri.

Alături de Eddy Merckx?

Doar legendarii Eddy Merckx, Rick van Looy și Roger De Vlaeminck, toți belgieni, au reușit să se impună în TOATE cele 5 curse Monument: Milano-Sanremo, Turul Flandrei, Paris-Roubaix, Liege-Bastogne-Liege și Turul Lombardiei.

6 rutieri, în afară de Gilbert, s-au impus în istorie în 4 din cele 5 Monumente: Louison Bobet, Germain Derycke, Hennie Kuiper, Fred De Bruyne și Sean Kelly. Ultimul care a bifat 4 Monumente în carieră a fost irlandezul Sean Kelly, în 1986.

Rămâne de văzut dacă Phil Gilbert, la 36 de ani, va mai avea forța și culoarul necesar ca să se impună în Milano-Sanremo, cursă care se dispută în luna martie a fiecărui an și care favorizează sprinterii capabili să treacă de câteva cățărări ascuțite pe final de cursă.

6 076 000pietre de pavaj s-au folosit de-a lungul celei de-a 117-a ediții din Paris-Roubaix, conform contului de twitter @caferoubaix

Cum a arătat sprintul lui Gilbert pe velodromul din Roubaix

Clasament Paris-Roubaix 2019:

1 Philippe Gilbert (Bel) Deceuninck-QuickStep 5:58:02
2 Nils Politt (Ger) Katusha-Alpecin
3 Yves Lampaert (Bel) Deceuninck-QuickStep 0:00:13
4 Sep Vanmarcke (Bel) EF Education First 0:00:40
5 Peter Sagan (Svk) Bora-Hansgrohe 0:00:42
6 Florian Senechal (Fra) Deceuninck-QuickStep 0:00:47
7 Mike Teunissen (Old) Jumbo-Visma
8 Zdenek Štybar (Cze) Deceuninck-QuickStep
9 Evaldas Siskevicius (Ltu) Delko Marseille Provence
10 Sebastian Langeveld (Old) EF Education First

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
spion_kop
spion_kop  •  15 Aprilie 2019, 09:15

cea mai importanta cursa, Regina clasicelor, de peste 20 ani s-au cam specializat rutierii asa ca e cam greu sa compari cursele de o zi, clasice sau monumente, cu marile tururi caimportanta si traditie.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează