SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANŢEI - EMBRUN - L'ALPE D'HUEZ, 210.5KM

Regele a murit. Trăiască Regele!

Articol de - Publicat miercuri, 23 iulie 2008 00:00

Luxemburghezul Frank Schleck (CSC-Saxo Bank) a cedat în familie tricoul de lider al Turului Franţei, după ce spaniolul Carlos Sastre a reuşit să cîştige etapa-regină pe Alpe d'Huez. Cadel Evans (Silence-Lotto) se vede impins la aproape două minute de noul lider, în timp ce Bernhard Kohl (Gerolsteiner) se mulţumeşte cu poziţia a treia

 

Ultima etapă în Alpi a propus un traseu de 210.5 kilometri între Embrun şi L'Alpe d'Huez, caravana Turului Franţei avînd de escaladat două căţărări de categorie specială - Col du Galibier şi Col de la Croix de Fer - înainte de a da piept cu mitica ascensiune de pe Alpe d'Huez. Luxemburghezul Fränk Schleck ( CSC-Saxo Bank) a plecat din postura de ultimul cîştigător de pe "Muntele Olandez", după ce în etapa a 18-a din 2006 a reuşit să îi învingă pe italienii Damiano Cunego (Lampre) şi Stefano Garzelli (Liquigas). Ciclistul lui Bjarne Riis a părut mai convins ca niciodată că trebuie să cucerească cele 21 de serpentine pînă pe linia de sosire, în condiţiile în care, de această dată, a avut de apărat tricoul de lider în clasamentul general. Nu a fost să fie "căţărarea lui Frank", cum o numea cu afecţiune cu cîteva zile înainte Jens Voigt, dar cu siguranţă a fost ziua celor de la CSC.

Pe un soare generos şi vînt moale de sud-estul Franţei, patru rutieri au profitat de apatia plutonului şi s-au desprins după doar cinci kilometri. Stefan Schumacher (Gerolsteiner), Rubén Pérez (Euskaltel-Euskadi), Rémy Di Gregorio (Française des Jeux) şi Peter Velits (Milram) au accelerat pe primele pante de pe Sainte-Marguerite şi au cucerit primele două vîrfuri importante ale zilei. Schumacher şi-a luat în serios rolul de cel mai combativ rutier al zilei de ieri şi a "furat" onorurile pe Galibier, în timp ce Peter Velits a impus ritmul în fruntea cursei pe Col de la Croix de Fer, la un minut distanţă de grupul tricoului galben. Evadarea a devenit istorie la poalele "zidului" Alpe d'Huez, în ciuda faptului că Jérôme Pineau (Bouygues Telecom) şi-a conjugat eforturile cu Velits timp de 30 de borne.

Bătălia "cuţitelor lungi" s-a dat de pe primii metri de pe Alpe d'Huez. Liderul celor de la CSC-Saxo Bank, veteranul spaniol Carlos Sastre, a decolat fără milă după doar două viraje şi nu s-a mai lăsat văzut pînă pe linia de sosire. Rusul Denis Menchov (Rabobank) a fost singurul capabil să reacţioneze la zvîcnirea rutierului de 33 de ani, dar în scurt timp s-a văzut în imposibilitate de a-şi susţine efortul şi de a para contraatacurile favoriţilor. Frank Schleck a jucat defensiv, protejat permanent de fratele Andy, în timp ce Valverde a adus aminte de "leii" lui Simoni din Turul Italiei, însă fără incisivitatea de acum trei ani de pe Courchevel. Samuel Sánchez a spălat onoarea celor de la Euskaltel, pierduţi undeva pe lîngă Oscar Freire (Rabobank), şi a sprintat pentru un argint istoric pe căţărarea pe care Pantani şi-a pus definitiv pecetea.

 

După ce a terminat pe poziţia a III-a în Turul Franţei 2006, Carlos Sastre visează cu ochii deschişi la prima poziţie pe podiumul din Paris. Un singur obstacol îl poate zădărnici planurile: contratimpul de 53 de kilometri, de sîmbătă, dintre Cérilly şi Saint-Amand-Montrond. Principalul adversar: australianul Cadel Evans, omul care i-a luat un minut şi 22 de secunde în 29.5 kilometri la Cholet. Rămîne de văzut dacă rutierul lui Bjarne Riis va reuşi să facă faţă presiunii, Sastre fiind la primul tricou galben din carieră.

Clasamentul etapei:
1 Carlos Sastre (Spa) CSC-Saxo Bank 6.07.58 (34.32 km/h)
2 Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel - Euskadi 2.03
3 Andy Schleck (Lux) CSC - Saxo Bank

4 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Caisse d'Epargne 2.13
5 Frank Schleck (Lux) CSC - Saxo Bank
6 Vladimir Efimkin (Rus) AG2R La Mondiale 2.15
7 Cadel Evans (Aus) Silence - Lotto
8 Denis Menchov (Rus) Rabobank
9 Christian Vande Velde (USA) Team Garmin-Chipotle p/b H30
10 Bernhard Kohl (Aut) Gerolsteiner
11 Roman Kreuziger (Cze) Liquigas 3.11
12 Tadej Valjavec (Slo) AG2R La Mondiale 3.36
13 Stéphane Goubert (Fra) AG2R La Mondiale 3.50
14 David Moncoutié (Fra) Cofidis - Le Crédit par Téléphone 4.57
15 Nicolas Vogondy (Fra) Agritubel 5.16

Clasamentul general:
1 Carlos Sastre Candil (Spa) CSC - Saxo Bank 74.39.03
2 Frank Schleck (Lux) CSC - Saxo Bank 1.24
3 Bernhard Kohl (Aut) Gerolsteiner 1.33
4 Cadel Evans (Aus) Silence - Lotto 1.34
5 Denis Menchov (Rus) Rabobank 2.39
6 Christian Vande Velde (USA) Garmin-Chipotle p/b H30 4.41
7 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Caisse d'Epargne 5.35
8 Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel - Euskadi 5.52
9 Tadej Valjavec (Slo) AG2R La Mondiale 8.10
10 Vladimir Efimkin (Rus) AG2R La Mondiale 8.24
11 Kim Kirchen (Lux) Columbia 8.35
12 Andy Schleck (Lux) CSC - Saxo Bank 10.15
13 Roman Kreuziger (Cze) Liquigas 12.13
14 Damiano Cunego (Ita) Lampre 12.26
15 Sandy Casar (Fra) Française des Jeux 17.08

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (13)
 •  24 Iulie 2008, 12:19

rectific:"sunt acuzati de dopaj".scuze.

 •  24 Iulie 2008, 12:16

Surprinzator cat de repede au fost uitate suspiciunile de dopaj in legatura cu Lance Amstrong la fiecare editie castigata a Turului Frantei! Ce e de preferat, o competitie "curata" sau una in care protagonistii si castigatorul nu sunt acuzati de dopaj?! Felicitari spaniolului Sastre pentru victoria de ieri! Daca a fost obtinuta cu mijloace pur sportive!

 •  24 Iulie 2008, 10:42

in 2004 cand a trecut Lance pe Alpe D'Huez au fost oameni de 10 ori mai multi ca acum.Pana si Banciu si-a dat seama de asta chiar daca etapa de etapa au ras de el.Dopat sau nu Lance a adus beneficii uriase Turului prin lumea care se aduna sa-l vada pe el .Plus americanii care il urmau peste tot.Acum n-am mai vazut 1 prin franta.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează
Close