SPORTURI  »  CICLISM  »  ALEGERI

Scandal la federația de ciclism înaintea alegerilor: „Aranjamente individuale și conflicte de interese” vs „Ministrul Novak trebuie să-l tragă la răspundere pe fostul președinte Novak”

Ministrul Eduard Novak
Ministrul Eduard Novak

Articol de - Publicat vineri, 12 martie 2021 20:45 / Actualizat sambata, 13 martie 2021 19:24

Sâmbătă, FRC va alege succesorul actualului ministru Eduard Novak în funcția de președinte. Favoriți sunt Alexandru Ciocan și Szabolcs Sebestyen. Un mail anonim trimis la cluburi acuză opoziția de vaste ilegalități, în timp ce oficialii arătați cu degetul vorbesc de manipulare și invocă raportul cenzorului pe 2020 pentru a proba abuzurile lui Novak la FRC

După trecerea lui Eduard Novak în fruntea MTS, federația de ciclism are programate alegeri pentru postul de președinte, sâmbătă, 13 martie, la Sibiu, iar evenimentul se desfășoară în mijlocul unor tensiuni generale. Cauza: tabăra fostului șef FRC și grupul advers se acuză reciproc de ilegalități și scenarii de interese personale.

Principalii candidați sunt Alexandru Ciocan și Szabolcs Sebestyen. Primul reprezintă opoziția, celălalt e identificat în fenomen drept omul lui Novak, pe care ministrul ar intenționa să-l plaseze la butoanele FRC spre a păstra de la distanță controlul asupra ciclismului românesc. "Dar și pentru a se asigura că se vor șterge urmele la toate nelegiuirile comise la federație", susțin surse GSP.

Scandal la federația de ciclism înaintea alegerilor: „Aranjamente individuale și conflicte de interese” vs „Ministrul Novak trebuie să-l tragă la răspundere pe fostul președinte Novak”
Alexandru Ciocan și Szabolcs Sebestyen

"Bani fără diplomă de la COSR"

Pe de o parte, cluburile au primit zilele trecute un mail anonim, în care sunt detaliate operațiuni la adresa criticilor lui Novak. "Conducerea federației nu a fost foarte transparentă în ultimii 4 ani, iar la adăpostul ședințelor nepublice și a aranjamentelor individuale, s-au desfășurat multe lucruri și conflicte de interese, făcute pentru interesul personal al unora, al firmelor lor sau pentru interesul cluburilor reprezentate de cei din conducere și în defavoarea celorlalte cluburi, membre ale acestei federații", sună începutul misivei online.

Pasajele cele mai relevante curg în continuare:

- "Vicepreședintele Cătălin Sprânceană s-a introdus în lotul olimpic ca metodolog pentru remunerație lunară, deși nu avea diplomă pentru această funcție și adunarea generală, statutul sau organigrama nu aprobă aceste remunerații. S-a salarizat cu 2800 de lei pe lună până când COSR i-a cerut diploma de atestare profesională. Întrucât nu deținea așa ceva, a fost revocat"

Scandal la federația de ciclism înaintea alegerilor: „Aranjamente individuale și conflicte de interese” vs „Ministrul Novak trebuie să-l tragă la răspundere pe fostul președinte Novak”
Cătălin Sprânceană


- "Bugetul Turului României 2018 a fost suplimentat cu 20.000 EURO de Fundația EMAG, bani dedicați competițiilor de copii, desfășurate complementar. Din această valoare, suma de 42.000 lei a fost direcționată societății SC DIRECT CONSULT SRL, care aparține vicepreședintelui Ovidiu Simen, care la rândul lui, i-a dat mai departe lui Cătălin Sprânceană (vicepreședinte) și Răzvan Jugănaru (membru CA) pentru câteva concursuri de copii de pe lângă Turul României. La unele starturi au participat 2-3 copii și vicepreședintele s-a autorăsplătit cu deja cunoscuta sumă aproximativ 1000 de euro pe zi"

"Firmele vicepreședintelui Simen în topul achizițiilor FRC"

- "La Turul României 2019, Vodafone a contribuit cu 10.000 EURO, printr-un contract care prevedea organizarea unor competiții pentru copii Ă evenimente conexe. De această dată, FRC a plătit acești bani printr-un contract de prestări servicii către P.F.A. Cătălin Lungu, prietenul lui Răzvan Jugănaru. Banii au ajuns în aceleași buzunare. Deși firma a fost schimbată, ea a apelat "întâmplător" la aceeași echipă, formată din Cătălin Sprânceană și Răzvan Jugănaru.
 Pentru aceste tururi, vicepreședintele a declarat public că a lucrat voluntar, ba chiar a adus bani de acasă. Doar în ultima anchetă a GSP a recunoscut că a luat 5.000 de euro din banii turului 2019, pentru că se aflase vestea printre cluburi"

- "Un scurt raport de pe platforma SICAP doar pentru anii 2018-2019 ne relevă un top al firmelor care au încasat bani pentru servicii de cronometrare și consultanță, plătite de FRC. Pe primele două poziții conduc firmele vicepreședintelui Ovidiu Simen: SC CRONOMETRAJ SRL - cu 138.000 lei
 și SC DIRECT CONSULT SRL - cu 54.000 lei
"

"Campionat național organizat doar pe hârtie"

- "Printre achizițiile inițiate de FRC în sezonul 2019, se remarcă cele efectuate de la firma SC ASSPORT FLORESCU SRL (proprietarul echipei Bikexpert, unde reprezentant este vicepreședintele FRC, Cătălin Sprânceană). Valoarea pentru 2019 este de 13.320,56 lei. Aceste tranzacții către Bikexpert se regăsesc și în ceilalți ani, unele achiziții fiind făcute doar la câteva minute după ce au fost făcute publice. De asemenea, este firma SC METROPOLIS COM SRL (execută echipamentele brand-ului OPT Cycling, detinuțe de Tudor Oprea din comisia de MTB și cercul de contestatari). Echipamentele au fost în valoare de 117.955,09 lei"

- "Același Tudor Oprea a organizat, la un moment dat, Campionatul Național de Eliminare doar pe hârtie, pentru că se dădeau puncte internaționale. Participanții teoretici erau dintr-o singură echipă, ceilalți nu au știut de "organizarea" lui, deci nu au putut lua puncte"

- "În sezonul 2020, aceleași firme norocoase se numără printre furnizorii FRC, adică: SC ASSPORT FLORESCU SRL cu suma de 72.906,19 lei și SC METROPOLIS COM SRL cu suma de 100.652,11 lei"

"Și-au transferat sume din sponsorizările aduse de președinte"

- "Vicepreședinții și o mare parte din cei implicați în conducerea federației sunt de fapt și cei care au activități economice cu federația (Ovidiu Simen - contracte cu cronometrarea și consultanță, Cătălin Sprânceană - mai multe contracte pe nume propriu și prin interpuși) Toate acestea continuă prin favorizarea propriilor echipe în selecțiile la diferite loturi naționale, cantonamente, concursuri, unde ajung doar echipele lor sau ale prietenilor"


"Deși statutul menționează că o atribuție a membrilor CA este să atragă fonduri, vicepreședinții și cercul lor de prieteni nu au adus nicio sponsorizare pentru FRC, ba chiar și-au transferat din banii aduși de președinte. În afară de banii intrați în conturile FRC de la MTS și COSR, în acest mandat au mai fost atrase sponsorizări/finanțări doar de fostul președinte Eduard Novak, actualul ministru".

Simen: "Îmi văd de treabă dacă există o singură probă"

Pe de altă parte, unul dintre acuzații din opoziție, Ovidiu Simen, se apără spunând că "la mijloc e o manipulare. De exemplu, am firma de cronometraj de 15 ani. FRC oferă finanțare pentru cupe naționale pe diferite discipline, 6.000 de lei, iar organizatorul e cel care solicită banii pentru anumite servicii, care apoi se decontează la MTS, prin FRC. Or, dacă un organizator cere cronometraj de la firma lui Simen, ce vină am eu?! Dacă vine un singur club și spune că i-am cerut să angajeze firma mea pentru cronometraj pentru că eu sunt vicepreședinte FRC, atunci închidem discuția și-mi văd de treabă. Dar n-o să găsiți așa ceva! În plus, chestiile astea au trecut prin atâtea Adunări Generale, prin rapoarte de cenzori și nimeni n-a avut nimic de obiectat până acum".

El explică mai departe că "achizițiile pentru Bikexpert sunt făcute de pe SEAP de secretarul general Traian Goga și achitate de președintele Eduard Novak. Prin urmare, e o mizerie să spui că vicepreședintele Cătălin Sprânceană a cumpărat de la Bikexpert, unde e manager ale echipei".

"Finanțare blocată de la COSR"

La rândul său, Sprânceană parează: "La COSR a existat un proiect pentru lotul olimpic și chiar secretarul general Traian Goga, cu avizul președintelui Novak, m-a propus metodist în echipă. După câteva luni, COSR a schimbat regula jocului, a cerut acte legate de calificarea în profesie a celor din staff și atunci am fost retras. Iar proiectul e blocat acum, respectiv finanțarea de la COSR, pentru că, în scopuri electorale, nu s-a mai făcut nimic pentru rezolvarea acestei probleme".

Raport cenzor: Novak și-a angajat nestatutar propriul antrenor!

În plus, opoziția vine pe ultima sută de metri înaintea alegerilor cu un raport al cenzorului pentru 2020, în care se concluzionează, printre altele, că "dl. Cristiano Valoppi a fost angajat in mod legal cu contract individual de muncă, semnat de președintele FRC. Din punct de vedere statutar însă, această angajare s-a făcut cu încălcarea prevederilor, anume aprobarea CA". Valoppi este antrenorul personal al actualului ministru Novak, angajat la FRC ca antrenor federal, cu 5.000 de euro pe lună, în ciuda unei decizii contrare a Consiliului de Administrație!

Vicepreședintele Ovidiu Simen semnalează acum că "ministrul Novak va trebui să-i ceară socoteală președintelui Novak pentru angajarea nestatutară a propriului antrenor"!

.

EXCLUSIV Dezvăluiri incredibile ale unui președinte de Federație: „Am stat pe scări, pe holuri și am râcâit pe la uși, dar ministrul Novak nu ne primește la discuții”

Incredibil unde s-a ajuns: și caii se dopează! Secretele murdare ale curselor de trap + fenomenul dopingului pe hipodromul de la Ploiești

VIDEO Ce e „regula fermoarului”, soluția ingenioasă necunoscută de șoferii români: „De-asta stăm ca fraierii în trafic! Trebuie predată în școli”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
cirus11
cirus11  •  23 Martie 2021, 21:38
Postat de cseacseavlez pe 13 Martie 2021, 11:54

Aceeasi povesti vanatoresti scoase de la naftalina, cand e vb de Novak, fara dovezi....spiru haret

Intre timp vad ca tocmai Novak a anulat alegerile pt ca nu a castigat candidatul lui....

diogene21
diogene21  •  13 Martie 2021, 18:26

Ce vorbiti voi acolo de 6000 lei ? Ce draq , aia nu sunt bani ! La FR Triatlon , au fost si mai nemernici. Au avut-o o gaura de 50000euro in 2019 si au lasat impresia ca de vina e defunctul Peter Klosz. Ultima speta de oameni. Iar la alegeri fratele lui Peter si logodnica acestuia au intrat in biroul federal. Ca recompensa ca au tacut.

cseacseavlez
cseacseavlez  •  13 Martie 2021, 11:54

Aceeasi povesti vanatoresti scoase de la naftalina, cand e vb de Novak, fara dovezi....spiru haret

Vezi toate comentariile (5)
Comentează