SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANŢEI

Şocul zilei în ciclism: Chris Froome este acuzat de francezi că s-a dopat în Turul Romandiei şi că UCI a închis ochii

Chris Froome în galben, foto: reuters
Chris Froome în galben, foto: reuters

Articol de GSP - Publicat duminica, 15 iunie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 15 iunie 2014 18:37

Cîştigătorul Turului Franţei 2013, britanicul Chris Froome (Sky), este acuzat de ziarul francez Journal du dimanche că ar fi folosit "o doză bună de corticoizi (substanţă interzisă) în Turul Romandiei, avînd complicitatea Uniunii Cicliste Internaţionale (UCI)"

Ce s-a întîmplat: "victimă a unei răceli, Froome a primit o dispensă din partea UCI pentru a folosi oral medicamentul Prednisolon, un corticosteroid", înainte de Turul Romandiei 2014. Conform ziarului francez, "rutierii au voie să se folosească de corticosteroizi, dar nu au voie să şi-i administreze oral în timpul unei competiţii".

Froome ar fi obţinut o aprobare rapidă din partea doctorului UCI, Mario Zorzoli, iar Journal du dimanche speculează un posibil viciu de procedură. Mai mult, rutierul britanic ar fi beneficiat de un tratament special din partea UCI, avînd în vedere că forul internaţional este condus de un compatriot, Bryan Cookson, fost preşedinte al Federaţiei Britanice de Ciclism şi un apropiat al echipei Sky.

Codul Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA) stipulează necesitatea unei investigaţii din partea unui comitet format din trei medici, înainte de a se stabili o eventuală exceptare în scop terapeutic a unui medicament folosit de un rutier. De altfel, WADA s-a activat în cazul lui Chris Froome şi a pornit o investigaţie.

Conform Wikipedia, Prednisolon este folosit şi pentru "obstrucţia pulmonară cronică (COPD) şi sub formă de inhalaţie în astmă".

Dezvăluirile vin înainte de ultima etapă din Criterium du Dauphine, într-o săptămînă în care Chris Froome a stîrnit dezbateri puternice după ce a fost filmat, în premieră, folosind un inhalator pentru astm.

Nimeni din plutonul profesionist nu ştia că rutierul în vîrstă de 29 de ani ar fi suferit de boala respiratorie, însă britanicul a spus că foloseşte un inhalator înaintea unui efort intens încă din adolescenţă.

Chris Froome a cîştigat Turul Romandiei 2014, o cursă de cinci etape din partea vorbitoare de franceză a Elveţiei, cu un avans de 28 de secunde faţă de slovenul Simon Spilak. Froome este campionul en-titre din Turul Franţei şi este considerat favorit principal pentru cursa de anul acesta, care va începe pe 5 iulie.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (7)
americanu197
americanu197  •  15 Iunie 2014, 19:45

o vai asa ceva nu sa mai pomenit pana acum...oh wait

valiza.epo
valiza.epo  •  15 Iunie 2014, 16:11
Postat de kossu pe 15 Iunie 2014, 16:10

Și în ce constă șocul că nu înțeleg? Să cauți cicliști nedopați într-un top 10 dintr-un mare tur e ca și cum ai căuta virgine la bordel.

La bordel ai avea o mica sansa.

valiza.epo
valiza.epo  •  15 Iunie 2014, 16:10
Postat de vl1717 pe 15 Iunie 2014, 14:48

Eu zic sa-i lase pe toti la dopaj si am terminat balciu!(P.S nu sunt fan froome).Liber tata la toata lumea si atunci vedem care e mai tare!

Problema e concurenta intre firmele producatoare de "vitamine". Nu vor avea accest toti la aceleasi substante. Uite, "vitaminele" aduse de regheBlat pentru Steaua sunt OK pentru fotbalul nostru. Dar, cand Steaua trebuie sa joace cu echipe tari (si nu numai!) din Europa, este clar ca "vitaminele" lor sunt superioare calitativ! Plus diferenta de valoare intre jucatorii lor si ai nostri. Dopajul ajuta un sportiv talentat sa ajunga in varf. Dar, degeaba ii dai EPO lui Banel, de exemplu; va alerga mai mult, dar tot nu va reusi o centrare de calitate.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează