SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FLANDREI (EUROSPORT, ORA 13:30)

"Spartacus" VS. "Tornado Tom" » AICI începe Turul Flandrei!

Fabian Cancellara e considerat marele favorit în Turul Flandrei, dar Tom Boonen e mai decis ca niciodată să nu mai fie desprins pe Molenberg ca în 2010
Fabian Cancellara e considerat marele favorit în Turul Flandrei, dar Tom Boonen e mai decis ca niciodată să nu mai fie desprins pe Molenberg ca în 2010

Articol de - Publicat duminica, 03 aprilie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 03 aprilie 2011 12:00

Turul Flandrei este considerată una dintre cele mai selective curse de ciclism din calendarul competiţional, în condiţiile în care rutierii au de parcurs un traseu puternic vălurit şi condimentat cu nenumărate pasaje pavate cu piatră cubică

După un start cu zîmbete şi flori din orăşelul cu nume de hipism, Oostkamp, 75 de kilometri plaţi ca în palmă vor amăgi plutonul pîna la intrarea în arena teribilă a dealurilor din Ardeni. Cu Hotond pe post de cel mai înalt punct al traseului, dar şi cu prezenţa obligatorie a căţărării de pe Molenberg şi cu miticul Zid al Grammont-ului în cale, rutierii vor fi nevoiţi să dea un adevărat test al curajului, anduranţei şi încăpăţînării pentru a-şi trece numele pe aceeaşi listă cu eroi ca Johan Museeuw, Eddy Merckx sau Roger De Vlaeminck. Cea de-a 14-a duminică a anului NU va fi, cu siguranţă, cea mai liniştită zi a sezonului, în condiţiile în care linia de sosire din Meerbeke va opri ceasurile rutierilor în dreptul a nu mai puţin 258 de borne.

Şi acum se văd urmele atacului brutal pe care Fabian Cancellara, gladiatorul celor de la Saxo Bank, le-a lăsat pe Zidul Grammont-ului, iar cîteva bunicuţe flamande încă mai povestesc, în lacrimi, despre mina pierdută, de rege detronat, pe care Tom Boonen a afişat-o în spatele atacului vijelios purtat de elveţian. Forumurile au epuizat administratorii, iar paginile tuturor ziarelor ce se ocupă de sportul cu două roţi au părut scrise (şi reformulate) de acelaşi autor, pe seama aceleiaşi întrebări: "Cine va fi anul acesta: Tom Boonen sau Fabian Cancellara?". Dar cei doi nu sînt singuri în saga lor pentru glorie.

De aceea, departe de a avea orgoliul că am putea epuiza lista cu favoriţi pentru Turul Flandrei, îţi indicăm cîţiva favoriţi pe care i-am putea onora cu puţin mai multă atenţie:

1. TOM BOONEN. Dacă ar fi fost personaj de basm, belgianul în vîrstă de 30 de ani ar fi năşit de o zînă născută în pădurile Ardenilor. După o perioadă în care s-a tupilat după trunchiurile directorilor sportivi de la QuickStep, cu un Patrick Lefevere indulgent şi veşnic îndrăgostit de nestemata sa, Tom Boonen a revenit cu victorie în Gent-Wevelgem şi a tras semnalul de alarmă pe linia de sosire. Pe o scară de la 1-10, unde 10 ar însemna aplauze multe, flori şi şampanie, ca să nu mai numim şi îmbrăţişarea tandră a fetelor de pe prima treaptă a podiumului, Tom Boonen primeşte nota 9!

2. FABIAN CANCELLARA. Ar fi putut fi orice: comandant de corăbii vikinge, gladiator, îmblînzitor de lei sau fierar în Ucraina. A ales ciclismul şi se descurcă la fel de bine. După un 2010 care ar valora pentru oricine altcineva cît o carieră întreagă, "Spartacus" Cancellara a pus piciorul în prag în E3 Prijs, a trecut pe lîngă adversari ca trenul prin halte şi, la final, şi-a depus candidatura pentru dubla Turul Flandrei/Paris-Roubaix. Pe aceeaşi scară, profilul metalic al liderului de la Leopard îl opreşte în dreptul cifrei 9.

3. ECHIPA GARMIN-CERVELO. E o cutie de bomboane. Cu marţipan, sirop de vişine acrişor, lichior sau caramel. Garmin arată delicios, dar "niciodată nu ştii ce găseşti înauntru", aşa e?. Andreas Klier, Thor Hushovd (campion mondial de şosea), Johan Vansummeren, Heinrich Haussler, Roger Hammond sau Sep Vanmarcke reprezintă mai mult decît suficient pentru a da haosului din Turul Flandrei un pic de organizare. Văduviţi de rezultate notabile, dar cu spirit şi nervi în evadări, oamenii coordonaţi de Jonathan Vaughters pot cadra imaginea anului: o grămadă de îmbrăţişări negre pe linia din Meerbeke. Experienţa reprezintă călcîiul lui Ahile, iar nota 7 reprezintă pragul maxim care poate fi atins.

De la un "orice e posibil" spus neconvingător de belgianul Philippe Gilbert  (Omega-Pharma Lotto) şi pînă la îmbufnatul "o să vorbesc pe şosea şi o să vedeţi voi" al italianului "Pippo" Pozzato (Katusha), Turul Flandrei sprijină cu succes iluziile, dar mai ales deziluziile, fiecărui ciclist ce speră să îşi înscrie numele în galeria campionilor. Vom putea urmări împreună cine va purta coroana cu lauri, într-o competiţie care a debutat în 1913, anul în care un belgian, Henri La Fontaine, a primit premiul Nobel pentru Pace.

Cursa este transmisă de Eurosport, de la ora 13:30, iar cronica şi reacţiile de după întrecere vor putea fi urmărite pe GSP.ro.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
tudorj
tudorj  •  03 Aprilie 2011, 15:39

In sfarsit ceva bun in ziarul asta! Go Boonen!!!

sfantu_mitri
sfantu_mitri  •  03 Aprilie 2011, 12:23

Salut. Si nu reușești să vezi finalul cursei? Poate ne dădeai și nouă niște detalii fresh! Multumim de comentariu.

marioxxl
marioxxl  •  03 Aprilie 2011, 11:57

finalul cursei e la 2oo m de balconul meu...am cautat sa-l inchiriez da' nu am gasit nici o persoana interesata...eu oricum plec la bruxelles...

Vezi toate comentariile (3)
Comentează