SPORTURI  »  CICLISM  »  APEL UMANITAR

Un campion la ciclism are nevoie de ajutor. A fost depistat cu Alzheimer în urmă cu 7 ani

Așa arăta în acest moment Gheorghe Bădără
Așa arăta în acest moment Gheorghe Bădără

Articol de - Publicat joi, 16 iulie 2020 13:14 / Actualizat joi, 16 iulie 2020 13:57

Gheorghe Bădără, 78 de ani, fost sportiv la Dinamo și component al echipei naționale de ciclism a României, suferă de Alzheimer, iar costurile îngrijiri și tratamentului au secat deja rezervele familiei.

În anii '60, Gheorghe Bădără (foto) era unul dintre cele mai respectate nume din ciclismul românesc. Sportiv la Dinamo, dar și component al echipei României, a avut numeroase titluri naționale dar și performanțe internaționale deosebite.

În 1964, la Campionatele Mondiale din Franța, România, avându-i în componență cu Gheorghe Bădără, Constantin Ciocan, Ion Cosma, Emil Rusu, se clasa pe locul 4 în proba de contratimp, șosea, 100 de kilometri. 

În același an, la JO de la Tokyo, cei patru se clasau pe locul 9 în aceeași probă. Maestru emerit al sportului, Bădără s-a retras destul de devreme din sportul de performanță și s-a stabilit la Sighișoara

Un campion la ciclism are nevoie de ajutor. A fost depistat cu Alzheimer în urmă cu 7 ani

Actul de identitate pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo (1964)

Depistat cu Alzheimer în urmă 7 ani

Primele semne ale bolii Alzheimer au apărut în urma unui CT cranian, care releva o scădere în volum a creierului. De atunci, boala a început să tot avanseze. Lucrurile s-au înrăutățit la începutul acestui an, când tulburările de comportament s-au întețit. 

Din martie, familia l-a internat la un Centrul privat de lângă Târgu Mureș. „Costurile lunare cu îngrijirea și tratamentul sunt de 4.000 de lei. Ele depășesc veniturile celor doi soți, Gheorghe și Renate Bădără, care au împreună, din pensii, doar 3.500 de lei. Iar în câteva luni, rezervele familiei s-au epuizat deja. Ar avea nevoie de ajutor doar câteva luni, până când, în urma unei noi evaluări a gradului de handicap, cineva din familie ar putea primi certificatul de însoțitor și un ajutor financiar", spun apropiați ai familiei

Cei care doresc să-l sprijine pe fostul campion de ciclism o pot face donând bani în contul RO20RNCB0318015648340001, deschis la BCR Sighișoara, pe numele soției, Renate Bădără.

Un campion la ciclism are nevoie de ajutor. A fost depistat cu Alzheimer în urmă cu 7 ani

Carnetul de maestu emerit al sportului

Citește mai multe știri de actualitate:

Abuzuri scoase la lumină » Gimnastele din Marea Britanie atrag atenția că în sportul lor se folosește „o cultură învechită, crudă și, pe termen lung, ineficace"

O sportivă de origine română a fost victima unui atac: „Nu-mi spuneți că rasismul nu există în Italia. L-am trăit pe propria piele și doare rău!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează