SPORTURI  »  CICLISM  »  ANTIDOPING

VOTEAZĂ Atacul lui Lance Armstrong: "Să încetăm cu antidopingul! Știu un sport în care bagă injecții de cortizon la pauză și toți sunt considerați eroi!"

Lance Armstrong, foto: Guliver/gettyimages
Lance Armstrong, foto: Guliver/gettyimages

Articol de GSP - Publicat joi, 10 mai 2018 10:47

Americanul Lance Armstrong, fost septuplu campion de Tur al Franței, cu palmaresul desființat din cauza folosirii sistematice a dopingului de-a lungul carierei, a oferit un interviu siteului velonews, în care a vorbit despre ciclism, doping și schimbările pe care sportul pe două roți trebuie să le facă pentru a evolua.

... despre doping: "Bun, știu că un om cu trecutul meu nu are multă credibilitate în asemenea subiect, deci cam ezit să mă bag în asta. Dar dacă tot sunt întrebat, o să spun ce cred. În primul rând, trebuie să mărim perspectiva. Ciclismul are un istoric destul de urât în materie, dar măcar încearcă să lupte, în timp ce alte sporturi bagă totul sub preș. În fotbal american, dacă ești obosit sau accidentat și iei un shot de cortizon la pauză, după care ieși și faci un joc incredibil, ești considerat un mare erou. În ciclism, un sport mult mai greu, iei puțin eritropoetină și ești considerat un trișor absolut, un om indecent care ar trebui marginalizat de societate. Cum e asta drept sau echitabil? Chestiile astea chiar mă enervează. Încă o dată, nu încerc să justific ce am făcut eu, dar cicliștii nu fac nimic din ce nu se întâmplă în alt sport! Deci de ce ne tratează societatea pe noi ca pe niște trișori jenanți, în timp ce alți atleți sunt eroi pentru cei mici?

Majoritatea celorlalte sporturi pot folosi substanțe care sunt considerate ilegale în ciclism. Știu că sună oribil venind din partea mea, dar poate ar trebui să nu mai fim așa insistenți cu antidopingul. În primul rând, pentru că nu funcționează. În al doilea, nu primim niciun fel de recunoaște pentru că suntem în avangarda acestei inițiative, în comparație cu alte sporturi. În al treilea rând, costă enorm, iar rezultatele sunt foarte puține. Prindem doar 1% dintre rutieri, în condițiile în care cred că se dopează 20-30% dintre sportivi"

"Îmi pare foarte rău de ce am făcut, dar știu că anumiți oameni nu vor accepta asta niciodată" Lance Armstrong

... despre schimbările din curse: "Ar trebui să fie niște schimbări importante în programarea evenimentelor și în formatul lor. Poate lucruri precum scurtarea etapelor, mai puține etape de tranziție în Marile Tururi, poate mai multe etape tip circuit în aglomerări urbane. Circuitele pot rezolva diferite probleme în ciclism. În primul rând, sunt mai interesante de privit, fiindcă în loc să ai 130 de kilometri de plat, în care rutierii trec prin fața ta timp de 15 secunde, poți vedea plutonul de 6-8 ori. Mai poți pune și niște tribune VIP în care să scoți bani pe bilete, ceea ce ar fi o rezolvare pentru un sport care nu adună bani din bilete"

... despre inovații în Marile Tururi: "Un lucru interesant va fi etapa de 65 de kilometri din Turul Franței de anul acesta. Poate fi un moment de cotitură. Dacă va fi atât de interesantă cum cred eu că va fi, cu mulți oameni pe margine, poate fi un trendsetter. Nu am dubii că Turul ar fi mai interesant dacă ar fi cu 1000 de kilometri mai scurt. E timpul ca organizatorii să prioritizeze calitatea spectacolului, nu cantitatea lui. Uitați-vă la ce se întâmplă în presă, trendurile din video și social media. Oamenii se uită la lucruri scurte, filmulețe de 5-6 minute, la acțiunea din vârful unei cățărări, la sprintul de final, la o căzătură, ce o fi. Trebuie să facem totul prietenos pentru telefoanele mobile, fiindcă dacă nu merge pe un iPhone, pierdem fani potențiali"

... despre sponsorii care l-au părăsit: "Nu spun că țin vreo supărare mare. Totuși, unii sponsori ar fi putut să mă susțină puțin mai mult. De exemplu, Trek (nr. companie de biciclete). Am avut un rol semnificativ în creșterea acestei companii, dintr-o afacere mică la o firmă de miliarde de dolari într-un singur deceniu, dar au renunțat la mine într-o secundă. În același timp, unii foști coechipieri au renunțat la mine repede, dar nu dau nume. Mi-ar fi plăcut să mai fac parte din Fundația Livestrong fiindcă, indiferent ce spune lumea, am făcut bine pentru mulți oameni, am strâns 500 de milioane de dolari și milioane de oameni au simțit impactul. Încerc să mențin cum pot legătura cu oamenii. Încă trimit un filmuleț de 30 secunde, zilnic, unui pacient bolnav de cancer. Doar îl salut și îi spun să continue să lupte"

Ar trebui legalizată o formă ușoară de dopaj?

Da, toți iau câte ceva
Nu, dopingul e doping

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (21)
485809194904413
Costel Tudor  •  12 Mai 2018, 06:40

Bai asa zisilor ziaristi , care limbaj intolerant ??? Nu aveti pic de RUSINE !!!

zwqx
zwqx  •  11 Mai 2018, 16:19

Ăsta e bun de politician la noi, „mai terminați cu corupția asta”, s-ar încadra perfect. N-o fi și ăsta de la Videle?

1475835732730350
Alex Patrascu  •  11 Mai 2018, 15:08

Daca nu functioneaza nu va mai dopati smechere. Ce vrajeli are asta.

Vezi toate comentariile (21)
Comentează