FOTO Lama perfectă nu e dreaptă! » Emil Imre pleacă la Campionatele Mondiale pentru juniori cu o medalie de aur la gît

În vestiar, Emil Imre cercetează patina cu podul palmei // Foto: Raed Krishan +7   FOTO
În vestiar, Emil Imre cercetează patina cu podul palmei // Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat miercuri, 20 februarie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 20 februarie 2013 00:05

Înainte de concurs, sportivul îşi ascute de fiecare dată lamele patinelor. Ieri însă nu a făcut-o. "Intrasem în criză de timp", a mărturisit acesta.

România a spart gheaţa şi a cucerit prima medalie de aur la FOTE 2013. După cea de argint obţinută luni în proba de 500 de metri, Emil Imre s-a autodepăşit şi s-a impus şi pe distanţa de 1.000 de metri la short-track.

A trecut lejer de serii, a alunecat tare şi bine şi în semifinale, iar în finală, în ciuda şicanelor şi îmbrîncelilor celor doi sportivi din Franţa, românul a reuşit să se ţină pe picioare şi să fie mai rapid cu 4 sutimi de secundă decît Tristan Navarro, medaliatul cu argint. Bronzul a fost al rusului Denis Arapetian.

CLICK AICI PENTRU PROGRAMUL ZILEI DE AZI ŞI REZULTATELE COMPLETE DE LA FOTE

Patine nepregătite
O zi perfectă pentru Imre, dar care a început mai în afara rutinei lui. Înainte de fiecare concurs, sportivul îşi rezervă cel puţin o jumătate de oră pentru pregătirea patinelor. Mai exact, pentru ascuţitul lamelor.

"Este o treabă meticuloasă şi de fineţe. Prind patinele într-un fel de suport care aduce cu o menghină şi încep să le ascut cu o piatră rugoasă. Apoi folosesc o piatră mai fină pentru a le lustrui", explică puştiul în vîrstă de doar 16 ani.

Urmează pasul doi: aici Imre foloseşte un aparat cu care măsoară planeitatea lamei pe ambele suprafeţe, la cea care intră în contact cu gheaţa şi la cele laterale. Surpriză! Ambele trebuie să fie curbate!

- Cum adică curbate?
- Toată lumea crede că o lamă ideală trebuie să fie plană. Eroare. Lama trebuie să fie curbată atît în plan vertical, cît şi în cel orizontal, cel de contact. Iar acest aspect este măsurat de aparatul căruia noi îi zicem «ceasul».

În cazul în care lama este prea dreaptă, sportivul trece la pasul trei. Lama patinei este fixată într-un alt aparat şi apasă pe un mîner care o îndoaie. Emil nu a apucat ieri, înainte de concurs, să facă toate aceste manevre.

"Am ajuns mai tîrziu la patinoar şi am întrat în criză de timp. Am ajuns pe gheaţă cu patinele nepregătite. Totul însă s-a terminat cu bine. Nici nu m-am gîndit că o să cuceresc încă o medalie şi cu atît mai puţin una de aur", spune patinatorul.

Ziua lui s-a înseninat cu fiecare oră trecută, după emoţia concursului au venit relaxarea şi împlinirea. A luat masa alături de colegii săi, apoi s-a pdihnit, iar pe seară a primit cea mai rotundă şi frumoasă medalie din viaţa sa. Cea de aur.

A plecat la Mondiale
Azi el are alte ţinte. A părăsit în această dimineaţă Satul Olimpic din Poiana Braşov pentru a zbura la Campionatele Mondiale de juniori de la Varşovia. Acesta este ultimul mare concurs rezervat juniorilor la care va participa.

"Eu sper să continuu cu reuşitele, dar va fi greu. La Mondiale mă voi întrece cu cei mai buni, americanii, sud-coreenii, canadienii. Iar din sezonul următor voi trece la seniori şi va fi un moment important pentru cariera mea", recunoaşte Emil. Deocamdată e doar un puşti cu zîmbet timid.

I-a spionat pe sud-coreeni
În spatele celor două medalii cucerite de Emil Imre la FOTE 2013 se află un secret. Comitetul Olimpic şi sportiv Român l-a trimis pe patinator înainte de festival într-un cantonament de o lună în Coreea de Sud, ţara cu cei mai buni patinatori de short-track din lume. "E mare lucru să poţi să te antrenezi alături de crema short-track-ului mondial", a mărturisit românul.

Patinoar cu noroc
Patinoarul din Poiana Braşov, unde Emil Imre a adus cele două medalii, şi singurele pentru Romania la FOTE, a fost şi ultimul obiectiv terminat de către organizatori. Arena de gheaţă a fost finalizată cu mai puţin de o săptămînă înainde de debutul Micii Olimpiade de iarnă, dar şi prima gazdă a întrecerilor. Singurele întreceri programate duminică, în prima zi FOTE, au fost cele de short-track, din Poiană.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
cfr_atlanta
cfr_atlanta  •  20 Februarie 2013, 02:30

Felicitari Imre. Iti doresc sa castigi macar jumate din castiga un fotbalist de Cfr sau Steaua

Vezi toate comentariile (1)
Comentează