SPORTURI  »  FORMULA 1  »  F1

PREZENTARE Se ambalează motoarele! Cum arată echipele pentru noul sezon din Formula 1 și cine sunt marii favoriți

Max Verstappen a dominat clar sezonul trecut  (foto: Gulliver/GettyImages)
Max Verstappen a dominat clar sezonul trecut (foto: Gulliver/GettyImages)

Articol de - Publicat joi, 02 martie 2023 10:44 / Actualizat joi, 02 martie 2023 12:49

Un nou sezon de F1 pornește la drum duminică, având în program 23 de curse și favoriți clari: Max Verstappen la al treilea titlu consecutiv la piloți, Red Bull la al doilea la constructori. Cine va strica pronosticurile?

Anul acesta, imediat ce se va da semnalul de start pe circuitul Sakhir din Bahrain, pentru mare parte a grilei va exista o singură provocare: să-i prindă pe Max Verstappen, respectiv Red Bull. Așa cum se întâmplă peste tot în viață, mai devreme sau mai târziu, roata se întoarce: acum 3-4 sezoane nimeni nu se putea atinge de Mercedes și de Lewis Hamilton. 

+5 FOTO

Acum e rândul lor să își facă socoteli și planuri pentru a stăvili dominația echipei cu doi tauri roșii pe siglă. A lor și a celorlalți, Ferrari, spre exemplu, care a ieșit totuși în perioada recentă dintr-o ceață groasă care le-a ocultat mult timp performanțele.

Forță și echilibru

Red Bull și Max, deja dublu campion mondial, au mers excelent în ultimele teste, cele de săptămâna trecută. Olandezul a avut cei mai buni timpi în trei din cele șase sesiuni, arătând la final un calm solid, care vine din siguranța resurselor. "A fost foarte bine, monopostul merge cu adevărat bine, per total, un progres clar față de anul trecut", a punctat el. 

S-a lăsat de fotbal și acum e numărul 1 în lume la CS:GO!
DECIZIE
S-a lăsat de fotbal și acum e numărul 1 în lume la CS:GO!

Mașina Red Bull pare să-și fi păstrat avantajul față de rivali, a revelat forță și echilibru pe pistă. Asta în ciuda faptului că a petrecut mai puțin timp în tunelul de vânt – o penalizare impusă pentru că team-ul a depășit bugetul maxim admis.

Și Mercedes este pe un trend crescător față de apariția gâfâită, recalcitrantă de anul trecut. De șapte ori campion mondial, Lewis Hamilton, ajuns la 38 de ani al doilea cel mai vârstnic pilot de pe grilă, după Fernando Alonso, 41, vrea să uite sezonul anterior. Cel mai rău din cariera sa, încheiat pe locul 6 și fără victorie. E motivat, poate mai mult decât oricând, să se bată pentru un nou triumf, însă și el, și echipa s-au menținut rezervați în a-și evalua prea optimist șansele din 2023.

Încă în urma Red Bull

Preferă mai degrabă descrierea de "work in progress", potențialul întreg urmând să se arate după câteva curse. "E plăcut să pilotezi fără să sari în viraje, dar mai sunt lucruri la care lucrăm. Încercăm să ajungem în punctul în care să înțelegem mașina, pneurile și abilitatea de a răspunde. Încă nu suntem la nivelul celor de la Red Bull, probabil al celor de la Ferrari, dar e mai bine", a spus britanicul.

De la Ferrari, într-adevăr, a doua echipă anul trecut, se așteaptă să fie un rival mai tare pentru Verstappen și ai săi. S-au rezolvat problemele de fiabilitate ale motorului de anul trecut, care diminuau puterea, iar acum ar trebui să aibă imediat un ritm mult mai puternic. Mai rămâne însă ceva: să ofere unei distribuții valoroase, cu Charles Leclerc și Carlos Sainz, acea abilitate și finețe operațională care să-i transforme în adversari redutabili ai lui Max. Sarcină care îi revine lui Frederic Vasseur, cel care a preluat postul de director al echipei de la Mattia Binotto în ianuarie. Oare a avut timp să se acomodeze?

McLaren, obiective neatinse

În afara celor trei echipe importante, în pluton se vor da alte lupte. Aston Martin și Alfa Romeo au făcut pași înainte, în timp ce McLaren a rămas în urmă, directorul executiv Zak Brown recunoscând că "ne-am setat niște obiective de dezvoltare pe care nu le-am atins. Vrem să fim sinceri în legătură cu acest lucru". Dincolo de pronosticuri și evaluări timpurii, realitatea se va etala pe circuite, începând cu Bahrain. Și s-ar putea, cine știe?, ca scenariul anticipativ să nu fie respectat întocmai.

Se ambalează motoarele! Cum arată echipele pentru noul sezon din Formula 1 și cine sunt marii favoriți

Ținta mea e să câștig. Abia aștept să urc în monopost și să încerc să cuceresc titlul mondial. Anul trecut am făcut un pas un înainte, trebuie să menținem linia ascendentă și sezonul acesta.

- Charles Leclerc 

Trebuie să fii realist când ești pe pistă, dar cred cu tărie că la un moment dat vom avea mașina capabilă să ne introducă în lupta pentru titlu. 

- George Russell

Cred că echipa a făcut o treabă extraordinară, s-a muncit mult în fabrică la Milton Keynes peste iarnă. Va fi grozav să începem sezonul mult mai puternici decât anul trecut.

-  Sergio Perez

Citește și alte articole:

Noul pilot din Formula 1, dat în judecată de milionarul care l-a împrumutat ca să ajungă acolo!
PROCES
Noul pilot din Formula 1, dat în judecată de milionarul care l-a împrumutat ca să ajungă acolo!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
valeri_gazzaev
valeri_gazzaev  •  02 Martie 2023, 13:54

Get in there, Lewis!

sughibughi
sughibughi  •  02 Martie 2023, 13:39

motogp e mult mai interesant

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close