SPORTURI  »  FORMULA 1  »  DECIZIE

Ultimul loc liber în Formula 1 pentru 2022 a fost ocupat de un chinez! » Reacția acidă a celui înlocuit: „Banii dictează totul”

Guanyu Zhou // foto: Guliver/gettyimages
Guanyu Zhou // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat marti, 16 noiembrie 2021 13:45 / Actualizat marti, 16 noiembrie 2021 14:22

Antonio Giovinazzi (27 de ani), în ultimii 3 ani pilot la Alfa Romeo Racing, și-a pierdut locul în Formula 1 pentru sezonul 2022. Chinezul Guanyu Zhou (22), locul 2 în Formula 2 în prezent, îl înlocuiește. 

Ultimul loc disponibil în Formula 1 pentru sezonul 2022 a fost ocupat. Antonio Giovinazzi, căruia îi va expira contractul la finele lui 2021, nu va fi păstrat de echipa elvețiană, care a preferat să mizeze pe un pilot fără experiență în Marele Circ.

Guanyu Zhou, primul pilot chinez full-time din Formula 1

Este vorba despre Guanyu Zhou, care devine astfel primul pilot chinez full-time din istoria competiției. În 2022, Zhou va face echipă la Alfa Romeo cu Valtteri Bottas, actualul pilot Mercedes.

Decizia nu i-a picat bine lui Giovinazzi, care a lansat un mesaj acid pe rețelele de socializare. O trimitere la banii care au facilitat intrarea lui Zhou în Formula 1. Presa internațională a vehiculat că sponsorii chinezului erau pregătiți să le plătească celor de la Alfa Romeo nu mai puțin de 30 de milioane de dolari pentru ca Zhou să primească un loc în Formula 1 în 2022.

Sabotat de propria echipă? Înțepături și ironii amare după Marele Premiu al Mexicului: „Până acum nu am vrut să cred asta...”
CONFLICT
Sabotat de propria echipă? Înțepături și ironii amare după Marele Premiu al Mexicului: „Până acum nu am vrut să cred asta...”

Antonio Giovinazzi, mesaj caustic către Zhou și Alfa Romeo: „Banii dictează totul”

Formula 1 reprezintă emoție, talent, mașini, risc, viteză. Dar atunci când banii dictează, poate fi nemiloasă. Cred în surpriza unui rezultat neașteptat, a unor victorii mici sau mari, datorate angajamentului. Dacă asta a fost prima mea fotografie într-o mașină de curse, ultima încă nu a fost făcută”, a scris Giovinazzi, care a atașat postării o fotografie din copilăria sa.

Ultimul loc liber în Formula 1 pentru 2022 a fost ocupat de un chinez! » Reacția acidă a celui înlocuit: „Banii dictează totul”
foto: Instagram @ antogiovinazzi99

Doi dintre piloții actuali din Formula 1 i-au răspuns. Pierre Gasly (AlphaTauri) a scris „Ești mare. Ce e mai bun încă nu a venit pentru tine, frate”, în vreme ce Sergio Perez (Red Bull) i-a transmis „să nu te dai bătut niciodată!!! Am fost în ipostaza asta de multe ori, prietene”.

Cine este Guanyu Zhou

Născut în 1999 în Shanghai, Guanyu Zhou s-a mutat în Marea Britanie în 2012 pentru a-și urma visul de a avea succes în sporturile cu motor. În 2015, a concurat în campionatul italian de Formula 4 unde a devenit vicecampion și a fost declarat „cel mai bun debutant”.

El a fost promovat în 2019 în Formula 2, unde s-a alăturat echipei UNI-Virtuosi Racing. În primul său sezon acolo, a încheiat pe locul 7 în clasamentul piloților, iar în 2020 și-a îmbunătățit rezultatele și a terminat pe 6. În actualul sezon este al doilea în clasamentul general, cu două victorii și 142 de puncte, 36 sub liderul Oscar Piastri, cu două runde înainte de finalul sezonului.

„Am visat de la o vârstă fragedă să urc cât pe cât de mult posibil într-un sport care mă pasionează, iar acum visul a devenit realitate. Este un privilegiu pentru mine să îmi încep cariera în Formula 1 cu o echipă iconică, una care a introdus în Formula 1 foarte mult talent de-a lungul timpului”, a spus Zhou după anunțul cooptării sale la Alfa Romeo. 

Este o plăcere să-l primim pe Guanyu Zhou la Alfa Romeo racing. Este un pilot foarte talentat, așa cum rezultatele sale din Formula 2 au demonstrat. Suntem nerăbdători să-l ajutăm să-și fructifice talentul chiar mai mult în Formula 1.

- Fred Vasseur, directorul echipei Alfa Romeo

Antonio Giovinazzi părăsește Formula 1

Giovinazzi și Alfa Romeo vor mai colabora pentru 3 runde, în Qatar, Arabia Saudită și la Abu Dhabi. La finalul sezonului, italianul va părăsi Formula 1 cu 62 de curse la activ. În prezent are 19 puncte acumulate în carieră, cel mai bun loc pe care l-a obținut fiind 5 la Marele Premiu al Braziliei din 2019.

„Nu e ușor să ne luăm adio de la piloți, mai ales în cazul lui Antonio, care a făcut parte din echipă pentru mult timp. Acum că mergem pe drumuri diferite, ne vom bucura de amintirile vremurilor bune și vom învăța lecții prețioase din momentele proaste, știind că astea ne-au făcut să ne dezvoltăm ca echipă. 

Îi urăm lui Antonio mult noroc în viitorul său după sezonul 2021, dar înainte de asta, mai avem 3 curse în care să obținem rezultate bune împreună și să încheiem anul cu dreptul”, a declarat Fred Vasseur.

Vreau să-i mulțumesc lui Antonio pentru că a fost un ambasador genial al Formulei 1 și al Italiei. A făcut o treabă foarte bună, sper să-l revedem în grila Formulei 1 în viitor.

- Stefano Domenicali, CEO Formula 1

Piloții sezonului 2022 în Formula 1

Odată cu intrarea lui Zhou în Formula 1, toți cei 20 de piloți care vor concura în sezonul 2022 sunt cunoscuți. Față de grila din 2021, au avut loc câteva schimbări. 

Ambii piloți Alfa Romeo din 2021 părăsesc Formula 1 (Kimi Raikkonen s-a retras, Giovinazzi a rămas fără loc), George Russell s-a mutat de la Williams la Mercedes, Valtteri Bottas de la Mercedes la Alfa Romeo, iar locul lui Russell la Williams a fost luat de Alexander Albon, pilotul de rezervă al Red Bull Racing în 2021.

Mercedes

  • Lewis Hamilton (36 de ani, 101 victorii în Formula 1) 
  • George Russell (23 de ani, 0 victorii)

Red Bull Racing

  • Max Verstappen (24 de ani, 19 victorii) 
  • Sergio Perez (31 de ani, 2 victorii)

McLaren

  • Lando Norris (22 de ani, 0 victorii) 
  • Daniel Ricciardo (32 de ani, 8 victorii)

Aston Martin

  • Sebastian Vettel (34 de ani, 53 victorii) 
  • Lance Stroll (23 de ani, 0 victorii)

Alpine

  • Fernando Alonso (40 de ani, 32 victorii) 
  • Esteban Ocon (25 de ani, 1 victorie)

Ferrari

  • Charles Leclerc (24 de ani, 2 victorii) 
  • Carlos Sainz Jr. (27 de ani, 0 victorii)

AlphaTauri

  • Pierre Gasly (25 de ani, 1 victorie) 
  • Yuki Tsunoda (21 de ani, 0 victorii)

Alfa Romeo

  • Valtteri Bottas (32 de ani, 10 victorii) 
  • Guanyu Zhou (22 de ani, debutant)

Haas

  • Mick Schumacher (22 de ani, 0 victorii) 
  • Nikita Mazepin (22 de ani, 0 victorii)

Williams

  • Alexander Albon (25 de ani, 0 victorii)
  • Nicholas Latifi (26 de ani, 0 victorii)

Prestație de campion » Hamilton, de neoprit la Interlagos: a „zburat” pe lângă Verstappen și a câștigat cursa începută pe locul 10!

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (3)
tipsy
tipsy  •  28 Noiembrie 2021, 20:44

E clar ca Zhou a primit jobul pentru ca este chinez, dar Giovinazzi oricum ar fi fost dat afara, nu a demonstrat nimic, Raikkonen la 75 de ani cu aceeasi masina are rezultate incomparabil mai bune.

1745flo
1745flo  •  16 Noiembrie 2021, 16:40

Dar ipocritul Giovinazzi cum a ajuns in formula 1? Că valoare de 3 sezoane ne-a convins câtă n-are!

v1ad
v1ad  •  16 Noiembrie 2021, 14:56

Giovinazzi stie cum a intrat legendarul Niki Lauda in Marele Circ? Stai linistit, baiete, formula asta castigatoare nu e patentata de chinezi, ci de un austriac

Vezi toate comentariile (3)
Comentează