SPORTURI  »  FORMULA 1  »  MP AL AUSTRIEI

S-a încheiat prima cursă a sezonului de Formula 1 » Bottas, triumfător în Austria! Hamilton, penalizat

Valtteri Bottas a câștigat MP al Austriei // foto: Guliver/gettyimages
Valtteri Bottas a câștigat MP al Austriei // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat duminica, 05 iulie 2020 18:10 / Actualizat duminica, 05 iulie 2020 19:10

Marele Premiu al Austriei, prima cursă a Campionatului Mondial de Formula 1 din 2020, a ajuns la final. Valtteri Bottas (30 de ani) este câștigător!

Valtteri Bottas a pilotat fără eroare pe circuitul Spielberg într-un prim Grand Prix al sezonului presărat cu numeroase incidente, penalizări și abandonuri

Un start întârziat cu 4 luni pentru acest sezon din Formula 1 din cauza pandemiei cu noul coronavirus, fără spectatori și cu măsuri sanitare și de distanțare stabilite clar – acestea au fost premisele cursei de la Spielberg. Una care a adus un start fulminant, excelent controlat din partea celui care reușise sâmbătă să se plaseze în pole position, Valtteri Bottas. Pe măsură ce întrecerea a avansat, au apărut probleme tehnice, primul care a părăsit pista fiind unul dintre pretendenți, Max Verstappen, cu motorul afectat încă din turul al 11-lea.

Lewis Hamilton fusese deja penalizat după calificări fiindcă nu încetinise în ciuda prezenței steagurilor galbene, luând startul de pe 5 în loc de 2. Părea că a reușit să se redreseze grație unui parcurs rapid și stabil, ce i-a permis să depășească și să recupereze. A urcat până în spatele coechipierului său și era cel mai iute, dar numeroasele fragmentări ale cursei din cauza instituirii safety car au influențat evoluția întrecerii.

Ultimele 16 tururi au adus multe schimbări. Russell s-a retras cu o problemă la motor, apoi lui Raikkonen i-a zburat o roată, după care a avut loc incidentul dintre Albon și Hamilton. În turul 60 din 71, primul era în exterior, căutând să-l depășească pe campionul mondial, dar roata stânga față a britanicului a agățat exteriorul mașinii adversarului, acesta ajungând în decor, pe porțiunea de pietriș. Lewis a fost penalizat cu 5 secunde, terminând pe 4, în timp ce Leclerc și Norris, conducând îndrăzneț prin labirintul de evenimente, au urcat pe podium, locurile 2 și 3.

Bottas, calm ca întotdeauna, a rămas ferm în frunte, deschizând contul victoriilor din acest sezon abreviat. Următoarea cursă va fi tot la Spielberg, pe 12 iulie. 

Lewis a fost foarte rapid astăzi, dar am reușit să mă țin bine. Nu există o cale mai bună de a începe sezonul - Valtteri Bottas

Nu am cuvinte. Au fost câteva momente în care am crezut că am greșit, dar am reușit să îl depășesc pe Perez și am terminat pe podium! Sunt foarte fericit și mândru de echipă - Lando Norris

6 nu au îngenuncheat

Înainte de startul cursei, a avut loc un moment în care piloții și-au arătat sprijinul pentru lupta mondială împotriva rasismului, sub sloganul "End racism. One cause. One commitment" – "Stop rasismului. O cauză. O angajare". 14 dintre ei au îngenuncheat, Hamilton purtând un tricou pe care se regăseau cuvintele "Black Lives Matter", iar ceilalți tricouri negre cu inscripția "End Racism". Cei 6 care au optat pentru a rămâne în picioare sunt Leclerc, Verstappen, Giovinazzi, Kvyat, Sainz și Raikkonen. Monegascul a motivat că "în unele țări acest gest poate fi privit drept controversat, dar asta nu înseamnă că sunt mai puțin implicat în această cauză", iar olandezul a punctat că "fiecare are dreptul să se exprime în momentul și în modul care i se potrivesc". 

Clasamentul cursei/general

1. Valtteri Bottas25p 
2. Charles Leclerc18p 
3. Lando Norris16p 
4. Lewis Hamilton12p 
5. Carlos Sainz jr.10p 
6. Sergio Perez8p 
7. Pierre Gasly6p 
8. Esteban Ocon4p 
9. Antonio Giovinazzi2p 
10. Sebastian Vettel1p 

Clasamentul general al constructorilor

1. Mercedes37p 
2. McLaren26p 
3. Ferrari19p 
4. Racing Point8p 
5. AlphaTauri6p 
6. Renault4p 
7. Alfa Romeo2p 
8. Williams0p 
9. Red Bull0p 
10. Haas0p 

Citește mai multe știri despre Formula 1:

Fostul șef din Formula 1, tată la 89 de ani! Diferență de 65 de ani între primul și ultimul său copil

Schimbare majoră în Formula 1! Decizia luată de Mercedes pentru a lupta împotriva rasismului

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (2)
lionforever
lionforever  •  06 Iulie 2020, 00:59

Il scoți din cursa pe posibilul castigator si ei 5 secunde penalizare e ok? Daca il lasa botas sa castige si ii tinea in loc pe lecrec si norris?

pirucul
pirucul  •  05 Iulie 2020, 20:05

*** l-au penalizat de 2 ori pe nedrept pe hamilton si asta doar pt ca e ***. ps "este o gluma dar te poti astepta la orice".

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează