SPORTURI  »  FORMULA 1  »  MARELE PREMIU AL JAPONIEI

Max Verstappen câștigă Marele Premiu al Japoniei și devine campion mondial în Formula 1 pentru al doilea an consecutiv!

Max Verstappen este campion în Formula 1 // Sursă foto: Guliver/Getty Images
Max Verstappen este campion în Formula 1 // Sursă foto: Guliver/Getty Images

Articol de GSP - Publicat duminica, 09 octombrie 2022 11:19 / Actualizat duminica, 09 octombrie 2022 11:35

Max Verstappen (25 de ani) a câștigat Marele Premiu al Japoniei, Charles Leclerc a fost „retrogradat” pe locul 3 de o penalizare primită post-cursă, astfel că pilotul Red Bull a devenit campion mondial pentru al doilea an consecutiv! 

În ciuda ploii, cursa de pe circuitul Suzuka a început la ora firească, 08:00, dar a fost întreruptă cu steag roșu după doar câteva tururi, ca urmare a ciocnirii lui Carlos Sainz de un parapet, care l-a forțat să abandoneze întrecerea.

După un scandal uriaș în care a fost implicat Pierre Gasly și aproape două ore de așteptare pentru ca ploaia să contenească, cursa a fost reluată, sub Safety Car, cu Verstappen și Leclerc pe primele două poziții.

Max Verstappen este campion mondial în Formula 1 pentru al doilea an la rând

La ieșirea Safety Car-ului mai erau 40 de minute de întrecere, pe care Verstappen le-a gestionat perfect. În 30 de minute a majorat diferența față de Leclerc la peste 16 secunde, iar pilotul Ferrari a fost ajuns din urmă și de Sergio Perez. Leclerc a încheiat cursa pe 2, dar a fost penalizat cu 5 secunde la scurt timp după final, astfel că a căzut pe 3 în clasamentul cursei.

Ce s-a întâmplat? Cu doar un viraj înainte de final, Leclerc a pierdut controlul monopostului, a ieșit în decor, apoi a tăiat șicana pentru a reveni pe circuit în fața lui Perez

Considerată neregulamentară de comisarii de cursă, mișcarea i-a adus o penalizare de 5 secunde, decisivă, lui Leclerc, care a pierdut matematic orice șansă la titlu. 

Cu 4 curse rămase în sezon, olandezul a ajuns la 366 de puncte, 113 peste Sergio Perez, 114 peste Leclerc. Cei doi nu mai au nicio șansă să-l prindă pe Verstappen, care a devenit matematic campion și, pentru a doua oară, rege în Formula 1.

Cursele rămase din acest sezon sunt Texas (23 octombrie), Mexic (30 octombrie), Brazilia (13 noiembrie) și Abu Dhabi (20 noiembrie).

TOP 10 în Marele Premiu al Japoniei în Formula 1

  1. Max Verstappen (Red Bull Racing) 
  2. Sergio Perez (Red Bull Racing) 
  3. Charles Leclerc (Ferrari) 
  4. Esteban Ocon (Alpine) 
  5. Lewis Hamilton (Mercedes) 
  6. Sebastian Vettel (Aston Martin) 
  7. Fernando Alonso (Alpine) 
  8. George Russell (Mercedes) 
  9. Nicholas Latifi (Williams) 
  10. Lando Norris (McLaren)

Marele Premiu al Japoniei în Formula 1, desfășurarea liveTEXT

  • Final incredibil de cursă. Charles Leclerc a rămas pe 2, dar înaintea ultimului viraj a ieșit în decor și a tăiat șicana. Dacă Leclerc nu va fi penalizat și va păstra locul 2, atunci Verstappen NU va fi campion astăzi. 
  • Două minute rămase - Sergio Perez și Charles Leclerc luptă pentru locul 2. Dacă mexicanul îl întrece pe pilotul Ferrari, Verstappen devine campion! 
  • 16 minute rămase din cursă - Verstappen și-a majorat avantajul față de Leclerc la 13 secunde. Pilotul Ferrari nu are un ritm bun, iar Sergio Perez se apropie la sub 4 secunde de el. 
  • 25 de minute rămase - În acest moment, Lelerc, locul 2, are cel mai rapid tur. Cu configurația actuală, Verstappen nu devine campion astăzi. 
  • 33 de minute rămase - Verstappen și Leclerc revin pe primele două poziții, cu monegascul la 5 secunde în urma pilotului Red Bull. 
  • 35 de minute rămase - Majoritatea piloților intră la boxe pentru a schimba pneurile de ploaie cu unele intermediare. 
  • Ora 10:23 - Safety Car-ul a intrat la boxe, iar piloții se întrec din nou. Mai sunt 40 de minute rămase din cursă. 
  • Ora 10:15 - Cursa a fost reluată sub Safety Car. Vom avea un start lansat. 
  • Cursa va fi reluată la ora 10:15. Vom avea aproximativ 45 de minute de întrecere.
  • Ora 09:40  - Steag roșu în continuare. O oră și 22 de minute rămase din cursă.
  • Deși direcția de cursă anunțase reluarea cursei la 08:50, aceasta a fost amânată. „Restartul a fost suspendat”, este mesajul afișat.
  • Cursa va fi reluată la ora 08:50 - start lansat -, iar piloții vor conduce în urma Safety Car-ului timp de un tur. Toate monoposturile au fost echipate obligatoriu cu pneuri de ploaie.
  • Ora 08:30 - La Suzuka continuă să plouă, iar cursa este în continuare întreruptă, cu piloții și monoposturile acestora la boxe. Mașina lui Carlos Sainz a fost îndepărtată de pe circuit. 
  • TURUL 3/53 - Direcția de cursă arată STEAGUL ROȘU, piloții revin pe linia boxelor, iar cursa este în aceste momente ÎNTRERUPTĂ. În momentele de pauză va fi reparat parapetul lovit de monopostul lui Carlos Sainz.
  • TURUL 1/53 - Și Alexander Albon (Williams) abandonează, aparent din cauza unor probleme tehnice la monopost.
  • TURUL 1/53 - Safety Car încă din primul tur. Carlos Sainz (Ferrari) a pierdut spatele mașinii și s-a lovit de parapet. Spaniolul este ieșit din cursă! 
  • TURUL 1/53 - Charles Leclerc a fost aproape să-l depășească pe Max Verstappen la start, dar campionul en-titre a revenit cu o depășire pe exterior! Tot în primul tur, Sergio Perez a trecut de Carlos Sainz.
  • Ora 08:03 - A început cursa! 
  • Ora 08:00 - Plouă la Suzuka, se anunță un început de cursă spectaculos. 
  • Mai puțin de o oră ne mai desparte de startul Marelui Premiu al Japoniei. Cu o lungime de 5,8 kilometri, circuitul de la Suzuka e unul dintre cele mai spectaculoase din calendar, apreciat de piloți și fani mai ales datorită virajelor sale rapide. Mexicanul Sergio Perez și britanicul George Russell chiar au declarat pe durata week-end-ului că circuitul de la Suzuka este „cel mai tare din lume”.
  • E primul grand prix găzduit de Japonia după o pauză de trei ani. În 2019, se impunea finlandezul Valtteri Bottas, pe atunci la Mercedes. În 2020 și 2021 nu s-a pilotat pe Suzuka din cauza situației sanitare mondiale.
  • Piloții vor avea de acoperit 53 de tururi.
Max Verstappen câștigă Marele Premiu al Japoniei și devine campion mondial în Formula 1 pentru al doilea an consecutiv!
Circuitul de la Suzuka / Sursă grafic: f1.com

Citește și alte știri din Formula 1:

Celebrul Fabrizio Romano a schimbat sporturile și a anunțat cea mai tare mutare a sfârșitului de an în Formula 1: „Contract semnat!”

Calendarul Formula 1 în 2023: trei locații noi față de acest an și cel mai mare număr de curse din istorie!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
edy089
edy089  •  09 Octombrie 2022, 12:12
Postat de rav410wrc pe 09 Octombrie 2022, 11:16

Cei de la Digi 1 l-au "taiat" pe Campionul Max Verstappen pt "campionii" de la DoarDiviziaB :((( Congrats' Verstappen #1 F1 World Champion 2022 !!

Au trecut totusi pe DIGI 2, nu a fost vina lor ca a durat transmisia 3 ore jumate. MAX MAX SUPER MAX!!

rav410wrc
rav410wrc  •  09 Octombrie 2022, 11:16

Cei de la Digi 1 l-au "taiat" pe Campionul Max Verstappen pt "campionii" de la DoarDiviziaB :((( Congrats' Verstappen #1 F1 World Champion 2022 !!

rav410wrc
rav410wrc  •  09 Octombrie 2022, 08:47

Max Verstappen #1 a avut un start de actual/viitor F1 World Champion !!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează