FORMULA 1  ·  MARELE PREMIU AL STATELOR UNITE

MARELE PREMIU AL STATELOR UNITE // 6 cupe aurite! Luminița Paul, cronică după cel de-al șaselea titlu mondial cucerit de Lewis Hamilton

Articol de — Luni, 04 Noiembrie 2019, 09:46

Lewis Hamilton și-a asigurat aseară încă un titlu mondial, încheind al doilea, după Bottas, pe circuitul din Austin. Doar Michael Schumacher, cu 7 triumfuri, mai e în fața sa.

Încă o cursă cu șanse, de data aceasta mai mari, pentru ca Hamilton să-și asigure un nou titlu mondial, al șaselea pentru el. Scenariul pentru britanic nu era deloc unul complicat: trebuia să se păstreze într-o zonă călduță a locurilor 5-8 pentru a-și atinge scopul, chiar și în condițiile în care coechipierul său de la Mercedes ar fi trecut primul linia de sosire. 

Bottas s-a ținut tare la start, în spatele său petrecându-se însă câteva lucruri semnificative: Albon și Sainz s-au atins și au ieșit în afară, la fel ca Stroll, dar într-un incident separat. 

Hamilton a săltat de pe 5 pe 4, apoi pe 3, trecând în fața ambelor mașini Ferrari. Acestea din urmă, locurile 2 și 4 la plecare, au coborât repede pe 4 și 6. Apoi, Norris și Ricciardo au urcat și ei câte trei locuri.  

Suspensie trădătoare 

Vettel a părut a avea probleme, care să justifice căderea pe locul 7, după cum anunța îngrijorat prin radio: „Cred că am o avarie, nu știu unde pentru că nu am atins nimic”. 

Necazurile germanului au continuat, în turul 8 a fost nevoit să abandoneze: mașina a țopăit ciudat pe pistă, suspensia a cedat, cursa se termina foarte repede pentru el. "Ceva s-a rupt...", a sunat comunicarea resemnată a lui Sebastian. Și cât efort lăsase cu o zi înainte în calificări! 

Hamilton pare că avea pregătită de echipa sa o strategie cu o singură oprire, deconspirată de mesajul: "Cred că alte mașini au două opriri, așa că rămânem la planul inițial". Bottas, în schimb, a intrat la boxe, revenind bine pe circuit. 

Lewis ajunge și el la pit stop în turul 25, se întoarce al treilea, după Bottas și Verstappen. El rămâne pe pneuri hard, în timp ce ceilalți doi mai fac o haltă pentru a schimba de medium. Finlandezul revine cu tururi rapide, totuși nu face decât să se apropie de liderul cursei, fără a-l depăși. "Avem nevoie de 8 zecimi pe tur la Hamilton", i se transmite lui Verstappen în turul 40.  

Depășire curată 

Cu finalul apropiindu-se și titlul conturându-se din ce în ce mai clar pentru britanic, Bottas micșorează, mușcă avid din diferența față de coechipierul său aflat în față. Cu 8 tururi rămase de parcurs, avansul e sub 1,5 secunde! Apoi sub o secundă la borna 50 din 56. În turul 52 însă, rocada se petrece, o depășire curată a lui Valtteri, deși ceva mai înainte britanicul păruse că nu e dispus să cedeze, blocându-l pe nordic. 

Acesta se detașează, în timp ce amenințarea lui Verstappen față de Hamilton crește. „I want full power!”, exclamă olandezul. 

Cu Magnussen ajuns în pietriș la capătul zonei de DRS, apare steagul galben și depășirea nu se poate produce. Hamilton e favorizat, monopostul danezului nu poate fi evacuat în timpul rămas, așa că ordinea finală e Bottas, Hamilton, Verstappen. 

Al șaselea titlu din cariera britanicului e parafat pe Circuit of the Americas din Austin. Emoția se revarsă, chiar dacă era un deznodământ cumva așteptat. Ultimele tururi au mărit intriga cursei, una care se încheie iar cu o dublă Mercedes, pentru a noua oară în acest sezon! 

„Emoțiile mă copleșesc. Tatăl meu mi-a spus pe la 6-7 ani să nu renunț niciodată. Așa că nu am cedat. El e aici, alături de mine, la fel ca mama, mama vitregă, tatăl vitreg, unchi, mătuși, le mulțumesc tuturor, echipei și publicului fantastic de aici. Nu știu la câte victorii finale pot ajunge, presiunea e mare” - Lewis Hamilton

„Lewis e impresionant, a reușit ceva fenomenal. Are o echipă grozavă. La anul sper să ne luptăm și noi pentru aceste poziții”  - Max Verstappen 

Vezi și: 

Lewis Hamilton, campion mondial pentru a șasea oară! Britanicul a terminat pe locul secund o cursă în care a „strălucit” din nou “Lorena mi-a dat coronavirus și atunci am ucis-o”. Anchetatorii italieni au făcut imediat testarea. Care a fost rezultatul

Libertatea

Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
08:30 Tenis, Reluare

Turnee de Mare Șlem

Eurosport
17:30 Emisiune TV

Fotbal Club

Digi 1
19:30 Emisiune TV

Digi Sport Special

Digi 1
20:00 Biatlon, Reluare

Etape de Cupa Mondială

Eurosport
21:00 Fotbal, Premieră

La Liga World

Digi 3
21:00 Emisiune TV

Sport Report

Telekom 1
Program TV complet

Liga 1