SPORTURI  »  FORMULA 1  »  MP AL JAPONIEI

Max Verstappen și-a arătat din nou clasa: victorie fără nicio emoție în MP al Japoniei! Red Bull, campioană pentru a 6-a oară în F1

FOTO: Guliver/GettyImages
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat duminica, 24 septembrie 2023 09:31 / Actualizat duminica, 24 septembrie 2023 10:03

Plecat din pole position, olandezul Max Verstappen (Red Bull) a câștigat Marele Premiu al Japoniei, de la Suzuka. A fost urmat de piloții McLaren, Lando Norris și Oscar Piastri. Red Bull a devenit campioană mondială la constructori!

După cursa de coșmar de la Singapore, Max Verstappen a revenit pe prima treaptă a podiumului, după o cursă pe care a controlat-o în totalitate. A obținut a 13-a victorie din acest sezon și e tot mai aproape de un nou titlul mondial. 

Plecat din pole position, Verstappen a început tare și a rezistat atacului pe care Piastri și Norris l-au dat în primul viraj și s-a instalat la conducerea cursei.  Dublu campion mondial și lider autoritar în clasamentul general, Verstappen a pus o distanță sigură față de rivalii săi și nu a avut nicio problemă în a obține un nou succes. 

Olandezul a cedat conducerea doar în turul 17, când a intrat la boxe pentru schimbul de pneuri. Dar a revenit rapid pe primul loc, iar 10 tururi mai târziu avea 12 secunde în plus față de locul 2, ocupat de Lando Norris.

Finalul cursei a fost unul liniștit la vârf. Verstappen a avut o diferență liniștitoare față de Norris și Piastri. La rândul lor, cei doi piloți McLaren au pus secunde bune între următorii lor, bifând prima dublă pe podium din acest an. Pentru debutantul Piastri, acesta a fost primul său podium din carieră, după doar 16 curse în Formula 1.

19 secundea fost avansul lui Max Verstappen față de Lando Norris

Duel la limită Ferrari - Mercedes

Ultimele tururi au adus un duel tare între piloții Ferrari (Charles Leclerc și Carlos Sainz) și Mercedes (Lewis Hamilton și George Russell). Cu 7 tururi înainte, Charles Leclerc, cu pneuri mai proaspete, a reușit să treacă de Russell și să-i fure locul 4. 

Între timp, Hamilton și Sainz veneau și ei tare în urma lui Russell, care a primit indicații prin radio să se lase depășit de Hamilton, apoi a fost întrecut și de spaniol. Sainz a încercat să treacă și de Hamilton și să ajungă pe 5, dar experiența britanicului a făcut diferența și acesta și-a menținut poziția.

Clasamentul Marelui Premiu al Japoniei

Max Verstappen și-a arătat din nou clasa: victorie fără nicio emoție în MP al Japoniei! Red Bull, campioană pentru a 6-a oară în F1

Red Bull, campioană la constructori

Deși Sergio Perez a abandonat, Red Bull a reușit să obțină suficiente puncte pentru a pune mâna pe titlul mondial. Constructorul austriac avea nevoie să obțină mai multe puncte decât Mercedes, iar cele 26 de puncte aduse de Verstappen au fost suficiente. Iar Red Bull a sărbătorit titlul chiar în Japonia, țara de origine a celor de la Honda, cei care le oferă motoarele austriecilor.

Astfel, Red Bull ajunge la 623 de puncte, distanța față de Mercedes (305 puncte) fiind prea mare pentru a mai putea fi topită. Pentru Red Bull a fost al 6-lea titlu mondial. A mai câștigat titlul la constructori în 2010, 2011, 2012, 2013 și 2022. 

„Sunt foarte mândru și fericit că am câștigat titlul la constructori. Toată lumea a lucrat excelent”, a spus Verstappen după cursă.

„A fost un an uimitor. Le mulțumesc tuturor. Iar Max e la un nivel incredibil”, a spus Christian Horner, team managerul echipei Red Bull.

Clasament general piloți:

  1. Max Verstappen - 400 puncte
  2. Sergio Perez - 223 puncte
  3. Lewis Hamilton - 190 puncte
  4. Fernando Alonso - 174 puncte
  5. Carlos Sainz - 150 puncte
  6. Charles Leclerc -135 puncte
  7. Lando Norris - 115 puncte
  8. George Russell - 115 puncte
  9. Oscar Piastri - 57 puncte
  10. Lance Stroll - 47 puncte
  11. Pierre Gasly - 46 puncte
  12. Esteban Ocon - 38 puncte
  13. Alexander Albon - 21 puncte
  14. Nico Hulkenberg - 9 puncte
  15. Valtteri Bottas - 6 puncte
  16. Zhou Guanyu - 4 puncte
  17. Yuki Tsunoda - 3 puncte
  18. Kevin Magnussen - 3 puncte
  19. Liam Lawson - 2 puncte
  20. Logan Sargeant - 0 puncte
  21. Nyck De Vries - 0 puncte
  22. Daniel Ricciardo - 0 puncte

Clasament general constructori: 

  1. RED BULL RACING HONDA RBPT - 623 puncte
  2. MERCEDES - 305 puncte
  3. FERRARI - 285 puncte
  4. ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES - 221 puncte
  5. MCLAREN MERCEDES - 172 puncte
  6. ALPINE RENAULT - 84 puncte
  7. WILLIAMS MERCEDES - 21 puncte
  8. HAAS FERRARI - 12 puncte
  9. ALFA ROMEO FERRARI - 10 puncte
  10. ALPHATAURI HONDA RBPT - 5 puncte

Citește și: 

Ana Bogdan, noua campioană de la Parma! Românca a trecut cu ușurință de Anna Karolina Schmiedlova și a pus mâna pe trofeu
wta PARMA
Ana Bogdan, noua campioană de la Parma! Românca a trecut cu ușurință de Anna Karolina Schmiedlova și a pus mâna pe trofeu
10 detalii de la CSM București - Gyor: „Ne-am săturat de tine, ești depășit!” » Adrian Vasile a fost luat în colimator, Cristina Neagu a ignorat pe toată lumea
CSM București - Gyor 23-27
10 detalii de la CSM București - Gyor: „Ne-am săturat de tine, ești depășit!” » Adrian Vasile a fost luat în colimator, Cristina Neagu a ignorat pe toată lumea

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
Tibisor
Tibisor  •  24 Septembrie 2023, 22:08
Postat de 7even pe 24 Septembrie 2023, 12:27

Iar eu ti-as da tie un telefon cu "fir".:))Sã vãd cum ti-ai mai scrie comentariile "iscusite".:)))

Ooops ... inca unul care se crede '' destept '' ! Hai sa-ti explic si tie , desi sunt sigur ca-mi pierd vremea ... masinile actuale sunt pline de senzori , beculete si tot feluri de prostioare care sunt create pentru a face pilotajul mai soft pilotilor ! Ai inteles ?? ... practic toata nebunia prin aceste asa zise dezvoltari , au creat un mediu in care pilotajul in sine devine pe planul secund ! Peste vreo 30 de ani , niste destepti vor pune A.I. -ul sa conduca aceste masini ... si atunci o sa-ti placa?? Nu vreau masini din anii ' 50 , asa cum s-a trezit unul istet pe aici sa scrie , dar deja cei mult , e mult !

Tibisor
Tibisor  •  24 Septembrie 2023, 13:10
Postat de Rotidana pe 24 Septembrie 2023, 11:12

Max este cel mai bun la ora asta! Nu poate fi invins. Dupa tine vremea ar trebui sa stea in loc si ar trebui sa se concureze cu masini din 1950, de pe vremea lui Farina. Ce bine ca nu tu decizi cu ce sa concureze in F1. Plin netul de priceputi si specialisti...

N-ai inteles nimic , si nu ma mira deloc... cand azi doar un volan costa cat un bolid de lux , nu-mi spune mie ca formula 1 mai ofera maestrie in pilotaj !

7even
7even  •  24 Septembrie 2023, 12:27
Postat de Tibisor pe 24 Septembrie 2023, 10:25

Eu la astia le-as da masini ca pe vremea lui Senna ... oare cati ar reusi sa termine o cursa ? ... o gluma de sport a ajuns F1 !

Iar eu ti-as da tie un telefon cu "fir".:))Sã vãd cum ti-ai mai scrie comentariile "iscusite".:)))

Vezi toate comentariile (5)
Comentează