SPORTURI  »  FORMULA 1  »  RĂZBOI ÎN UCRAINA

Nikita Mazepin ia atitudine, după ce a fost exclus din Formula 1 » Rusul înființează o fundație pentru sportivii care nu pot concura din motive politice

Nikita Mazepin/ foto: Guliver/GettyImages
Nikita Mazepin/ foto: Guliver/GettyImages

Articol de GSP - Publicat miercuri, 09 martie 2022 15:12 / Actualizat miercuri, 09 martie 2022 15:17

Nikita Mazepin (23 de ani), pilotul rus de Formula 1, a fost dat afară de echipa Haas, după ce Rusia a invadat Ucraina. Simțindu-se nedreptățit, acesta a anunțat că vrea să înfiinţeze o fundaţie pentru a-i ajuta pe sportivii care nu pot concura din motive politice.

Fundația lui Mazepin se numește „We compete as one” (n.r. - concurăm ca unul) și va fi finanțată de compania Uralkali. Rusul spune că fundația sa va susține financiar sportivii care nu pot concura.

Legenda din echipa lui Mircea Lucescu, declarat „marele trădător al Ucrainei”! E oficial: și-a pierdut toate trofeele!
UCRAINA
Legenda din echipa lui Mircea Lucescu, declarat „marele trădător al Ucrainei”! E oficial: și-a pierdut toate trofeele!

Nikita Mazepin: „Chiar nu este loc pentru neutralitate în sport?”

„Decizia echipei Haas nu s-a bazat pe vreo directivă a organismului de conducere al sportului şi nici nu a fost dictată vreo sancţiune care să fi fost aplicată mie, tatălui meu sau companiei sale. Şi, desigur, nu cred că acest lucru este corect. Dar este ceva mai important aici. Eu pun întrebarea, chiar nu este loc pentru neutralitatea în sport? 

Un sportiv nu are dreptul la o opinie, sau trebuie să-şi ţină opinia în afara spaţiului public? Ar trebui să fie pedepsit un sportiv pentru asta? Şi vrem ca sportul să devină doar o altă piaţă publică pentru proteste şi dezbateri politice?

Cunoaştem cu toţii cazuri în care o ţară refuză să concureze cu alta la Jocurile Olimpice din cauza dezacordurilor lor politice. Am văzut în anii 80 că o generaţie de sportivi şi-a pierdut visurile şi şansa de a concura la cel mai înalt nivel atunci când ţările au început să se boicoteze reciproc.

Aici vrem să fie sportul? Sau sportul este o modalitate de a aduce oamenii împreună, chiar şi în cele mai grele momente şi mai ales în cele mai grele momente. Experienţa mea din ultimele zile mi-a limpezit foarte mult gândirea cu privire la aceste întrebări”, a spus Mazepin în cadrul unei conferințe de presă.

Fundația lui Mazepin va oferi sprijin financiar sportivilor

Daniil Kvyat, exclus după ce a refuzat să semneze documentul care îi interzicea să susțină războiul din Ucraina: „Discriminare!”
RĂZBOI ÎN UCRAINA
Daniil Kvyat, exclus după ce a refuzat să semneze documentul care îi interzicea să susțină războiul din Ucraina: „Discriminare!”

„Ştim cu toţii cât de scurtă este cariera unui sportiv şi că necesită ani de sacrificii intense pentru a performa la cel mai înalt nivel. Când eşti privat de acea recompensă finală, este devastator. Şi nimeni nu se gândeşte ce se va întâmpla cu aceşti sportivi. Voi aborda acest lucru”, a mai declarat Nikita Mazepin

Mazepin, încurajat de mai mulți piloți de Formula 1

Am apreciat foarte mult numărul mic de piloţi care m-au suștinut, de exemplu Sergio Pere, Valtteri Bottas, Charles Leclerc şi George Russell, toţi m-au contactat. Aş dori, de asemenea, să adaug că sunt recunoscător pentru sprijinul din partea lor, pentru că în călătoria lungă către Formula 1, fiecare dintre ei a riscat să-şi piardă locul şi chiar mă susţin în această perioadă în care mi-am pierdut visul şi mi-am pierdut monopostul,” a mai spus pilotul rus.

Citește și:

Cazul Brittney Griner continuă! Americanii ies la atac după ce rușii le-au arestat una dintre cele mai bune baschetbaliste

„Nu mai vorbesc cu părinții mei, fiindcă văd numai naziști și hoți în Ucraina” » Fost jucător al lui Dinamo Kiev, declarații șocante despre propaganda din Rusia

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
brujo
brujo  •  09 Martie 2022, 22:24

Pai mazepin asta e o nulitate de pilot. Fara banii rusilor, el nu exista. De aia a fost dat afara, pentru ca au trebuit sa renunte la sponsorul rus. Si astfel si la pilotul impus de aia.

661912048339869
Toma Gheorghe  •  09 Martie 2022, 18:43

Din păcate politica a murdărit și sportul, i-a luat farmecul folosind-ul ca unealtă prin care se fac abuzuri și discriminări, asta este lumea civilizată și evoluată, să nu mai zic și democratică în care trăim?!?!?! O glumă proastă......

Vezi toate comentariile (2)
Comentează