INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  UCRAINA

Legenda din echipa lui Mircea Lucescu, declarat „marele trădător al Ucrainei”! E oficial: și-a pierdut toate trofeele!

Anatoliy Tymoshchuk / Sursă foto: Guliver/Getty Images
Anatoliy Tymoshchuk / Sursă foto: Guliver/Getty Images

Articol de GSP - Publicat vineri, 11 martie 2022 18:15 / Actualizat vineri, 11 martie 2022 18:22

Ucraineanul Anatoliy Tymoshchuk (42 de ani), antrenorul secund al rușilor de la Zenit, primește o lovitură aspră după ce a refuzat să se solidarizeze cu Ucraina și a rămas în funcția pe care o deținea la Sankt Petersburg.

UPDATE 11 martie, ora 18:20 - Comisia de Disciplină a Federației Ucrainene de Fotbal a oficializat sancțiunile asupra lui Tymoshchuk: retragerea licenței Pro, retragerea decorațiilor și premiilor, retragerea trofeelor și medaliilor câștigate în campionatul Ucrainei, Cupa Ucrainei și Supercupa Ucrainei, excluderea din registrul oficial al fotbaliștilor care au jucat la echipa naționala Ucrainei, interdicția de a participa la activitățile fotbalistice de pe teritoriul Ucrainei.

Știrea inițială, 9 martie:

Presa din Ucraina, care îl numește pe Tymoshchuk „principalul trădător al fotbalului ucrainean după începutul războiului cu Rusia”, scrie despre măsurile propuse de Comisia de Etică și Fair Play din cadrul Federației Ucrainene de Fotbal. 

„Nu mai vorbesc cu părinții mei, fiindcă văd numai naziști și hoți în Ucraina” » Fost jucător al lui Dinamo Kiev, declarații șocante despre propaganda din Rusia
RĂZBOI ÎN UCRAINA
„Nu mai vorbesc cu părinții mei, fiindcă văd numai naziști și hoți în Ucraina” » Fost jucător al lui Dinamo Kiev, declarații șocante despre propaganda din Rusia

Anatoliy Tymoshchuk, „marele trădător al Ucrainei”: și-a pierdut toate trofeele

Cele mai dure măsuri: Tymoshchuk a fost exclus din registrul oficial al fotbaliștilor ucraineni din echipele naționale (toate meciurile de la națională i-au fost șterse), a fost deposedat de toate trofeele câștigate alături de Șahtior și a rămas și fără licența PRO primită din partea Centrului de Licențiere din cadrul Federației, informează site-ul sport.ua.

Fost căpitan al naționalei Ucrainei, Tymoshchuk se poate lăuda cu un record important: e cel mai selecționat jucător ucrainean, cu 144 de apariții la prima reprezentativă.

Anatoliy Tymoshchuk, „locotenentul” de încredere al lui Mircea Lucescu

Anatoliy Tymoshchuk a evoluat pentru Șahtior între 1997 și 2007, făcând parte mult timp din superechipa antrenată de Mircea Lucescu la Donetsk. A cucerit trei titluri, trei Cupe și o Supercupă în tricoul portocaliilor. 

Ulterior, a câștigat trofee importante și pentru Zenit și Bayern, iar din 2017 ocupă funcția de antrenor secund al grupării din Sankt Petersburg. La Zenit, a fost „secundul” lui Il Luce. 

Mircea Lucescu a câştigat Cupa UEFA, a câştigat tot ce se putea în Ucraina, ceea ce este foarte mult. Este cel mai bun antrenor cu care am lucrat în întrega mea carieră 

Anatoliy Tymoshchuk, în 2016

Donează pentru copiii ucraineni - alege aici suma cu care poți ajuta:
Până acum s-au strâns 6.000 lei.

Anatoliy Tymoshchuk, luat la țintă de foștii colegi din naționala Ucrainei: „Cum poți să taci și să continui să lucrezi acolo?”

Anatoliy Tymoshchuk , fost internațional ucrainean și actual antrenor secund la Zenit, a fost acuzat dur de un fost coleg, după ce a decis să rămână în cadrul clubului din Sankt Petersburg, în ciuda invaziei rusești din Ucraina

Spre deosebire de Tymoshchuk, alți ucraineni precum Andrei Voronin (antrenor la Dinamo Moscova) sau Yaroslav Rakitskiy (jucător la Zenit Sankt Petersburg) au părăsit deja Rusia și cluburile lor în semn de protest față de război. Antrenorul secund de la Zenit nu s-a opus încă invaziei rusești. 

Tolya, cum se poate așa ceva? Suntem din Ucraina. Cum poți să taci și să continui să lucrezi acolo? Am jucat împreună pentru aceeași echipă, am purtat acest tricou cu mândrie, am cântat imnul, am câștigat și am pierdut. O să taci acum? Tolya, cum vei putea trăi cu asta?

- Yevhen Levchenko, pe 4 martie

Citește și alte știri de actualitate: 

„Nu mai vorbesc cu părinții mei, fiindcă văd numai naziști și hoți în Ucraina” » Fost jucător al lui Dinamo Kiev, declarații șocante despre propaganda din Rusia

VIDEO Cum a trăit jucătorul scăpat din infernul din Ucraina prima zi de război: „Eram șocat, nu știam ce se întâmplă”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (14)
1083971045063500
George Mateiu  •  10 Martie 2022, 10:13
Postat de unulobisnuit pe 09 Martie 2022, 21:00

Ce bine că unii nu puteau să-și dea cu părerea prin epoca aia…numai simbolul rămânea de ei…

Alo gara( unulobisnuit).....E vorba de " 1984 " ( cartea scrisă de George Orwell ) ???????? . Bună comparație, Emil....

radugon
radugon  •  09 Martie 2022, 21:20

Asta cu registrul îmi amintește de o replică din „Regele moare” de Eugen Ionescu: „În registrele universului, Maiestatea voastră este trecută în rândul defuncților”. Numai că acea replică, voit co(s)mică, are în sine încărcătura solemnă și tragică a morții, pe când federația ucraineană e doar caraghioasă și puțin ***. A zice că-l elimini din catastifele tale e un fel de a pretinde că Tymoshchuk nu există și nici n-a existat vreodată. Ceea ce e cam ***.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

unulobisnuit
unulobisnuit  •  09 Martie 2022, 21:00
Postat de emil.rizescu pe 09 Martie 2022, 19:47

Doar prin "1984" te ștergeau ăia din existență dacă nu corespundeai ideologic. Tot ce a câștigat Tymoshchuk rămâne câștigat, nu îi poate lua nimeni asta, poate doar simbolic.

Ce bine că unii nu puteau să-și dea cu părerea prin epoca aia…numai simbolul rămânea de ei…

Vezi toate comentariile (14)
Comentează
Close