SPORTURI  »  FORMULA 1  »  MP DE LA ABU DHABI

FOTO Final de sezon în Formula 1! Max Verstappen se impune în Marele Premiu de la Abu Dhabi

Sursa foto: Reuters +11   FOTO
Sursa foto: Reuters

Articol de - Publicat luni, 14 decembrie 2020 00:55 / Actualizat luni, 14 decembrie 2020 01:09

Olandezul Max Emilian Verstappen a reușit duminică în Marele Premiu de la Abu Dhabi, pe circuitul Yas Marina, a doua sa victorie din acest sezon, Valtteri Bottas și Lewis Hamilton neizbutind să-l destabilizeze.

„Ce mod de a închide sezonul! Cu adevărat fantastic, amice”, se aude prin radio vocea inginerului de la Red Bull. „După un an atât de aglomerat, cred că toată lumea e un pic obosită, dar finalul a fost grozav”, a venit răspunsul lui Verstappen, pilotul în vârstă de 23 de ani. „Absolut clinic”, a completat boss-ul Christian Horner. 

Max a semnat ieri al doilea succes al său din 2020, după cel din Marele Premiu al celei de-a 70-a Aniversări, din august. Un succes pe care l-a sărbătorit pe podium cu apă de trandafiri în loc de șampanie. Și alături de cei doi rivali de la Mercedes, Bottas și Hamilton, clasați în această ordine în Marele Premiu de la Abu Dhabi.

+7 FOTO

Abandonul lui Sergio Perez a influențat cursa de la Abu Dhabi

Olandezul izbutise un pole surprinzător sâmbătă, pe care l-a confirmat însă excelent în cursă. A menținut conducerea de la start și până la finiș, în ceea ce ar putea părea o întrecere plictisitoare. Un anumit moment apărut la finele turului cu numărul 10 a lăsat o amprentă clară asupra MP-ului din Emirate. Sergio Perez, unul dintre piloții remarcați ai acestui sezon, aflat la ultima cursă pentru Racing Point, a fost nevoit să abandoneze. Motorul l-a trădat și, astfel, a retezat și șansele echipei de a încheia pe podium la constructori. Locul al treilea le-a revenit, până la urmă, celor de la McLaren, deși Racing Point intrase cu un avans de 10 puncte în cursa de ieri.

Instituirea safety car-ului, până la evacuarea monopostului mexicanului, a dus la opriri la boxe pentru majoritatea team-urilor. S-au schimbat pneuri, care apoi au fost rulate până la sfârșitul cursei. Imediat, atenția s-a îndreptat spre conservarea acestora, ceea ce a pictat restul întrecerii în culori mai puțin strălucitoare.

Lewis Hamilton, afectat masiv fizic

Cu Verstappen în față, Mercedes a ales să-l țină pe Hamilton în urma lui Bottas. Finlandezul nu a putut ține pasul cu Max, dar nici nu a fost testat de coechipierul său. Lewis a revenit după ce a absentat în al doilea MP din Bahrain, fiind infectat cu noul coronavirus. Recuperat între timp, campionul mondial nu a venit în cea mai bună formă a sa. "Fizic am fost masiv afectat. Niciodată nu m-am simțit atât de slăbit. Partea bună e că am trecut peste, în săptămâna dinainte nu credeam că voi fi aici", a spus britanicul în interviul de după finiș.

Bottas, ocupantul locului secund, a dezvăluit și ce urmează pentru el la capătul acestui sezon atipic: "Un pic de timp liber de Crăciun, când voi putea să-mi văd familia. A trecut ceva vreme, nu-mi amintesc când i-am văzut cel mai recent. Odihnă, un cantonament de pregătire rapid, apoi pornesc de la zero și încerc să evoluez mai bine". Tot Wolff, boss-ul Mercedes, a declarat că nordicul "va fi în echipă în 2021". Rămâne să se semneze și contractul de prelungire cu Hamilton, care pare doar o formalitate. Cu al șaptelea titlu mondial cucerit în acest 2020 frământat, egalându-l pe Michael Schumacher, Lewis a urcat vertiginos pe scara aurită a istoriei. Unii spun deja că e în vârful ei. S-ar putea însă ca britanicul să dorească mai mult.

Până atunci, sezonul se închide cu o performanță frumoasă a lui Max Verstappen. Și, cu atâta incertitudine încă în valul al doilea al pandemiei de COVID-19, cine știe cum va arăta și ce va aduce 2021...? Un an în care calendarul provizoriu cuprinde 23 de curse. Rămâne de văzut.

Am avut un start reușit, apoi am fost atent la pneuri, iar mașina a menținut un echilibru foarte bun. A fost o cursă agreabilă, am făcut totul exact așa cum trebuie, o cursă puternică pentru echipă
Max Verstappen

Nu poți câștiga tot. Ținând cont de cum au fost ultimele săptămâni pentru mine, sunt sincer fericit cu acest weekend. Nu a ieșit atât de bine pe cât ne-am dorit, dar felicitări lui Max!
Lewis Hamilton

A fost o cursă solidă din partea mea. Fără greșeli – nu am putut scoate însă mai mult, nu am putut ține pasul cu Red Bull, care au fost foarte rapizi. E bine să fiu din nou pe podium
Valtteri Bottas

Clasament cursă

1. Verstappen1h36:28.645 
2. Bottas+15.976s 
3. Hamilton+18.415s 
4. Albon+19.987s 
5. Norris+60.729p 
6. Sainz+65.662s 
7. Ricciardo+73.748s 
8. Gasly+89.718s 
9. Ocon+101.069s 
10. Stroll+102.738s 

Clasament Piloți

1. Hamilton347p 
2. Bottas223p  
3. Verstappen214p 
4. Perez125p 
5. Ricciardo119p 
6. Sainz105p 
7. Albon105p 
8. Leclerc98p 
9. Norris97p 
10. Gasly75p 

Clasament Constructori

1. Mercedes573p 
2. Red Bull319p 
3. McLaren202p 
4. Racing Point195p 
5. Renault181p 
6. Ferrari131p 
7. Alphatauri107p 
8. Alfa Romeo8p 
9. Haas3p 
10. Williams0p 

Citește mai multe știri din Formula 1:

Jean Todt, veste importantă despre Michael Schumacher: „A fost tratat astfel încât să revină la o viață normală”

Mick Schumacher, în Formula 1 începând cu 2021! Cu ce echipă a semnat: „Mereu am crezut că îmi voi realiza visul”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează