SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  CAMPIONATELE EUROPENE

Corespondenţă din Sofia » Ocolul aparatelor în 150 de minute » Larisa Iordache a concurat în toate cele patru finale de la Europene

Articol de - Publicat luni, 19 mai 2014 00:00 / Actualizat duminica, 18 mai 2014 22:19

Gimnasta din România a adăugat  ieri aurului de la echipe alte trei medalii, aur, argint şi bronz.

Ora 14:00.  E linişte în sala Armeeţ din Sofia. Gimnastele încă nu au intrat în spaţiul de concurs. Aparatele le aşteaptă. Fanii îşi dreg vocile. Nici azi nu e mai multă lume. Într-o sală de 12.000 de locuri, de-abia dacă sînt 2.000 de oameni.  Dar gălăgia fanilor români şi englezi e de ajuns.

Printre scaunele goale, două fetiţe cu codiţe de ponei aleargă de nerăbdare. Muzica se porneşte şi o dată cu ea şi cele opt gimnaste care vor concura la primul aparat al zilei intră în sală.  A şasea din rînd, în costum albastru, e Larisa Iordache. Nu e nici cea mai scundă, nici cea mai înaltă. Poate cea mai concentrată. Este singura gimnastă de la Europene care a obţinut calificarea în toate cele patru finale de duminică!

Roşu, alb, negru, albastru. E o feerie de culori pe lîngă masa de la sărituri. Sclipirea nu le lipseşte nici din ochi, nici de pe costume.  Podiumul duduie sub tălpile Larisei. Aterizează perfect şi primeşte 14,866.  Din nou elan, din nou zbor, dar de data aceasta 14,200. Media e de 14,533. O medie care la finalul evoluţiilor celorlalte gimnaste o trimite pe Larisa pe locul al treilea. Dar ea nu are timp să aştepte să vadă pe ce loc e. Fuge repede spre paralele, acolo unde e prima care va evolua.

Ora 14:30. Lucian Sandu ţine salteaua, în timp ce Larisa udă cele două bare cu apă cu miere.  E pregătită. Urcă pe aparat. E unul  de la care nu are mari aşteptări. Dar e bine să profite de orice şansă.  Exerciţiul ei e notat cu 14,533.

În timp ce Larisa era în sala de încălzire, britanicii au dus gălăgia dincolo de limite. "C'mon Becky!", strigau ei la unison pentru Rebecca Downie. A fost un exerciţiu electrizant, de 15,500. Larisa a terminat pe şase.

E timp şi de premiere. Larisa urcă pe treapta a treia, dar gîndul îi zboară spre cele două aparate care urmează. E agitată, ţopăie, nu-şi găseşte locul.

Ora 15:20. Emoţiile încep să crească. În sectorul românilor e mare freamăt. Se agită steaguri. Se strigă: "Tare, Larisa!".  Gimnasta în vîrstă de 17 ani s-a reîntors în sala Armeeţ exact în momentul în care  rusoaica Maria Harenkova era pe bîrnă. Larisa nici măcar nu piveşte spre aparat.  E cu spatele şi a găsit un punct de concentrare pe panoul albastru care delimitează zona de concurs.

Rusoaica primeşte 14,933.  Iar Larisa are 90 de secunde să o depăşească. O dezechilibrare şi un picior ridicat la o aterizare au făcut diferenţa, 14,800, şi un argint pe care apoi Larisa ar fi vrut să-l schimbe cu un aur.

Ora 15:50. Dar nu e timp de dezamăgiri, deşi ochii Larisei spun altceva. Urmează, solul. Ultima frontieră. Le-a strîns în braţe pe toate fetele care au luat aur. E şi momentul ei. N-a fost solul perfect. Dar a fost de aur. Aur la egalitate pentru că şi Vanessa Ferrari a primit tot 14,800. Larisa a încheiat aceste Europene cu jumătate de zîmbet pentru aurul de la sol, dar cu regretul celui pierdut la bîrnă.

Ora 16:30. Imnul României a pus punct Campionatelor Europene feminine. Echipa României a luat aurul, iar Larisa a completat zestrea cu alte trei distincţii. Un început strălucitor de drum. Unul care duce tocmai la Rio.

Miss Larisa
Larisa Iordache a mai primit ceva ieri, la Sofia, pe lîngă cele trei medalii. Ea a fost desemnată de ziariştii prezenţi la Campionatele Europene drept cea mai plăcută prezenţă. "Am auzit că ai primit premiul de cea mai frumoasă şi cea mai deşteaptă gimnastă", a tachinat-o Octavian Belu.

13 medalii a adunat Larisa Iordache în competiţiile majore din carieră: 11 la Europene şi cîte una la Mondiale şi Jocurile Olimpice

2012 e anul în care a debutat Iordache la senioare: Europenele de la Bruxelles (Belgia)

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează