SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  ABUZ

Noi dezvăluiri din cantonamentele de gimnastică de la Izvorani: "Aici am aflat că poți să mori de foame, aici mi-am pierdut și cunoștința"

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Articol de GSP - Publicat miercuri, 04 ianuarie 2017 10:31

Asiana Peng, o fostă gimnastă în vârstă de 17 ani, a vorbit despre tratamentul de care a avut parte în timp ce se afla în cantonament la Izvorani.

După ce mama sa i-a acuzat pe cei de la Federația Română de Gimnastică de rasism la adresa fiicei ei și i-a reclamat la DNA pe Bellu și Bitang pentru abuz în serviciu, Asiana susține că antrenorii le înfometau pe fete.  

"Cât poți să duci? Vorbeau urât, nu vă spun, că mă revolt iarăși. N-am găsit răspunsul la modul lor de comportament. Îmi intrase în cap ideea să fug din cantonament, nu mai puteam îndura, dar îmi reveneam și-mi spuneam că nu puteam lăsa totul baltă. Nu i-am spus niciodată mamei să vină să mă ia, doar la ultimul concurs, când m-au trimis în Franța, după ce m-au anunțat că am rămas pe dinafara lotului, am sunat-o pe mama și i-am spus că nu vreau să merg, pentru că și atunci Adela Popa își bătea joc de mine și vorbea cu subînțeles că n-o să mai fiu la lot. Eram dărâmată psihic, și fizic, dat tot m-am comportat onorabil. Nu am nicio amintire plăcută din acel lot de la Izvorani, poate doar o prietenie ciudată cu o ciupercă, în fața căreia îmi vărsam năduful.

De îndată ce am ajuns la Izvorani, am înțeles că nu mai sunt stăpână pe viața mea, că nu mai decid eu aproape în nicio problemă, că sunt a nimănui, o gimnastă fără drepturi, doar cu obligații: nu mai aveam părinți, îi vedeam foarte rar și nu aveam voie să le spun nimic, din ceea ce se întâmpla în sala de antrenament; nu mai aveam prieteni, pentru că îmi luau telefonul, îl controlau și n-aveam nicio altă metodă de comunicare; nu mai aveam timpul meu, în care să fac ce vreau; iar alimentația lipsea, uneori, cu desăvârșire – aici am aflat că poți să și mori de foame, aici mi-am pierdut și cunoștința, din lipsa hranei și multe dintre noi ne-am lovit și ne-am accidentat, pentru că eram amețite de nemâncare", a povestit Asiana Peng pentru Ilfov Sport.

"Eu am început gimnastica la Deva cu Cristinel Micu, Luciana Rusan, apoi am trecut la doamna Olimpia, a urmat doamna Pia și obligatoriu Adela Popa, în 2010, care îmi vorbea tare urât, iar comportamentul ei lăsa de dorit.

Eram mică, atunci, și nu știam ce se întâmplă, de ce toate aceste vorbe grele, dar am avut noroc că am intrat pe mâna marii gimnaste Gina Gogean și din nou a lui Cristinel Micu – ei m-au făcut gimnastă adevărată, cu ei alături anul 2012 a fost unul de excepție" Asiana Peng

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (6)
mutu57
mutu57  •  05 Ianuarie 2017, 15:28

Este o problema peste tot: abuzul copiilor pentru a face perfomanta in sport, sa-i bucure pe parinti si antrenori. Nu doar in Romania, nu doar in gimnastica.

mobilajucarii
mobilajucarii  •  04 Ianuarie 2017, 18:03

Din mai multe materiale pe care le-am citit, pe langa acesta, si din rezultatele sportivelor, mi-am format parerea ca acolo, la Izvorani, s-a petrecut ceva urat, ceva, deasupra si dincolo de starea generala actuala a gimnasticii de la noi. Ceva ce cred ca a tinut de comportamentul oamenilor care au ajuns acolo, de felul cum acestia au interactionat. Dar pe mine spusele Asianei Peng nu sunt in masura sa ma lamureasca in nici o privinta. Parca nici n-ar fi fost pe-acolo, ori daca a fost, n-a priceput mare lucru din ce i s-a intamplat.

brandremist
brandremist  •  04 Ianuarie 2017, 17:18

Mai sunt și alte foste gimnaste abuzate acolo? Că de Asiana am tot citit, dar vreau să știu dacă mai sunt și altele! Ar fi interesant să aflăm și povestea lor.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează