SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  THE GOLDEN GIRL

„The Golden Girl” la tv » Documentarul despre Andreea Răducan și momentul dramatic trăit la Sydney a fost difuzat în premieră pe HBO

Articol de - Publicat vineri, 27 septembrie 2019 16:21

Turnat în 2015 și 2016, prezentat în august la Festivalul de film de la Sarajevo, produs de HBO Europe și regizat de Denisa Morariu Tamaș și Adrian Robe. Documentarul „The Golden Girl”, care are drept subiect episodul Sydney 2000 și complexa zbatere ulterioară a Andreei Răducan, a ajuns în România. 

Joi seară, de la 21:45, timp de o oră și jumătate convingătoare, atent împletite, a putut fi urmărit în premieră pe HBO.
 

Pelicula explorează toate aspectele controversatului test doping pozitiv la pseudoefedrină de la JO din 2000, în urma căruia Andreei i-a fost retrasă medalia de aur cucerită în concursul individual compus. Ce s-a întâmplat atunci și ce a urmat, demersurile, încercările, discuțiile, privite prin ochii și glasul personajelor implicate: Andreea Răducan însăși, antrenorii Mariana Bitang și Octavian Belu, coechipiera ei de la Sydney Simona Amânar, fosta mare campioană rusă Svetlana Horkina, medicul Ioachim Oană, Nadia Comăneci și Bart Conner, fostul oficial antidoping Don Catlin. 

În final, rămâne senzația de neputință a fostei gimnaste, actual președinte al FRG, pentru nedreptatea suferită în 2000. Semnele de întrebare legate de testul propriu-zis, de substanța revelată, de opacitatea organismelor responsabile.

Citește și:

Cu speranță și emoții spre Stuttgart » Echipa feminină de gimnastică a României merge la Mondiale cu un singur gând: Tokyo 2020

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
ion.ionescu
ion.ionescu  •  27 Septembrie 2019, 21:29
Postat de pierrecardin pe 27 Septembrie 2019, 16:42

Ce nedreptate? A avut in corp substante interzise si a fost penalizata corect. 19 ani mai tarziu si unii tot creduli sunt.

*** ! Ia de citeşte!https://adevarul.ro/news/sport/de-ramas-fapt-andreea-raducan-medalie-sydney-2000-sabotaj-nivel-inalt-romaniei-1_576b88775ab6550cb8361536/index.html dacă nu mă crezi pe mine. Atunci, România era un pericol pentru Marile Puteri, putea ajunge între primele 6 la Olimpiada de la Sidney. Întâi ne-au suspendat un halterofil şi un boxer. Unul dintre ei a obţinut reabilitarea după Olimpiadă, celălalt a acuzat că i s-a schimbat proba...Pe 21.09.2000, podiumul a fost complet românesc (Răducan, Amânar, Olaru), un şoc nedorit pentru CIO, care a sancţionat-o pe Răducan pe motiv de consum de pseudoefedrină, substanţă interzisă la vremea respectivă. În seara de dinaintea concursului, la recomandarea medicului echipei, Ioachim Oană, Andreea Răducan luase un medicament comun împotriva febrei şi tusei, o banală pastilă de Nurofen, care avea însă în compoziţie substanţa respectivă. CIO a refuzat să-i returneze medalia până în momentul de faţă, chiar dacă pseudoefedrina a dispărut de pe lista substanţelor interzise la trei ani după acel moment. Având încă o medalie de aur în palmares, România s-ar fi clasat în primele 10 naţiuni, ceea ce ar fi însemnat automat prezenţa a doi membri în CIO.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

pierrecardin
pierrecardin  •  27 Septembrie 2019, 16:42

Ce nedreptate? A avut in corp substante interzise si a fost penalizata corect. 19 ani mai tarziu si unii tot creduli sunt.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează