SPORTURI  »  HANDBAL  »  CSM BUCUREȘTI

Analiza unui sezon falimentar pentru CSM București » 5 cauze care au dus la acest deznodământ

Jovanka Radicevici a fost cea mai bună marcatoare a CSM-ului în Liga Campionilor // FOTO Raed Krishan
Jovanka Radicevici a fost cea mai bună marcatoare a CSM-ului în Liga Campionilor // FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat luni, 15 aprilie 2019 08:44

Campioana României, CSM București, a ratat Final Four-ul Ligii Campionilor și are șanse mici la titlul de campioană. Bugetul de anul acesta, aproximativ 4,5 milioane de euro, a fost cheltuit degeaba.

CSM București a ratat, în acest an, pentru prima dată Final Four-ul Ligii Campionilor, de la Budapesta. Era principalul obiectiv al campioanei României, care la începutul sezonului era creditată cu șansa a doua, după Gyor, la obținerea trofeului.

De altfel, CSM București are și al doilea buget din handbalul feminin european, după campioana Gyor, undeva la 4,5 milioane de euro/sezon. În aceste condiții, se poate spune că e un sezon ratat total pentru gruparea patronată de Primăria Capitalei, că 4,5 milioane de euro s-au dus pe apa Sâmbetei, cum se spune!

Cum s-a ajuns aici, de ce CSM a avut cele mai slabe rezultate într-un sezon în care a transferat nume sonore din handbalul european?

Un început slab, transferuri făcute după ureche, antrenori găsiți la "mica publicitate"!

În spiritul tradiției de ani buni, instabilitatea băncii tehnice a continuat la CSM București. Per Johansson, suedezul cu care s-a încheiat sezonul trecut, nu a mai rămas la echipă. În locul său a fost adus tot un suedez, recomandat de selecționerul Muntenegrului. Magnus Johansson nu era însă recomandat și de rezultate.

A venit la echipă cu doar 10 zile înainte de începerea oficială a sezonului, de la ocupanta locului 9 din Norvegia, Molde HK! Magnus Johansson nu a avut niciun cuvânt de spus la alcătuirea echipei și nici la programul de pregătire al campioanei României. Nu întâmplător, CSM a început parcursul cu o înfrângere în Supercupa României, contra SCM Rm. Vâlcea.

Și evoluțiile lamentabile au continuat. Starurile Neagu, Lekici, Kurtovic, Radicevici, Cvijici, Mehmedovici nu au jucat ca o echipă și aveau să piardă primul meci și în Liga Campionilor, în fața nemțoaicelor de la Bietigheim. Încă o înfrângere cu Vâlcea, în campionat, și mandatul lui Magnus Johansson s-a terminat după doar trei luni!

Legiunea sârbă contra româncelor

A fost adus sârbul Dragan Djukici, un tehnician despre care „cârcotașii” spun că a fost angajat la HC Odorhei, de patronul echipei, fostul senator UDMR Verestoy Attila, decedat între timp, printr-un anunț la „mica publicitate”.

Evoluția CSM nu s-a îmbunătățit. A urmat prima înfrângere pe teren propriu, în Liga Campionilor, cu Vipers Kristiansand. Mai mult, în echipă au apărut tensiunile. Djukici a mizat mai mult pe handbalistele din spațiul ex-iugoslav, 7 la număr, spre nemulțumirea româncelor. „Noi am ajus să fim jaloane, la antrenament, pentru sârboaice! La CSM București, numai străinele sunt bine văzute, româncele sunt doar la număr”, s-au plâns jucătoarele autohtone.

Au apărut accidentările

Când, în iarnă, CSM le-a pierdut pe Kurtovic și Neagu, ambele suferind rupturi de ligamente la genunchi, toată lumea a început să deplângă situația. Dependența de Cristina Neagu s-a simțit imediat.

Antrenorul Dragan Djukici a făcut aceeași greșeală ca predecesorii săi: nu a știut să pună în valoare și rezervele. Nici măcar în meciurile de campionat, cu adversari modești, Hagman, Udriștoiu, Bazaliu, Manea, Jacobsen, Constantinescu sau Curea nu au fost folosite cu preponderență.

S-a marșat mereu pe aceleași jucătoare. Și unele au clacat, din cauza suprasolicitării, cazurile Draganei Cvijici și Andreei Lekici, care nu au putut fi folosite în partide importante din Liga Campionilor. În acele momente se aștepta ca salvarea să vină de la Bazaliu sau Constantinescu!

Săptămâna neagră

În decurs de doar patru zile, în luna martie, CSM București și-a complicat situația. În Liga Campionilor nu a reușit să învingă acasă pe Thuringer, echipă care a jucat în doar 9 jucătoare! Și asta după ce CSM a condus cu 6 și 7 goluri diferență!

A terminat astfel pe locul 4 în grupă și așa i-a ieșit în cale, în „sferturi„, Metz, campioana Franței. Dacă „tigroaicele” ar fi învins-o pe Thuringer, la București, CSM ar fi terminat grupa pe locul 2 și ar fi avut-o ca adversară pe Buducnost!

Peste 4 zile de la contraperformanța cu Thuringer, CSM învingea la Vâlcea, 30-29, dar diferența nu o ajută să câștige și titlul. Ca și în fața celor de la Thuringer, CSM a pierdut un avantaj de 6 goluri!

Partidele cu Metz au scos în evidență exact problemele de la CSM București. Echipa și-a pierdut identitatea, nu mai are jucătoare care „să moară” pe teren, iar subțirimea lotului e evidentă. Jucătoarele care vor pleca din vară sunt deja cu gândul la noile formații. În aceste condiții, nu ar fi surprinzător să piardă și Cupa României, al treilea trofeu al sezonului, singurul la care CSM mai are șanse.

Câteva cauze care au dus la sezonul "falimentar" de la CSM

csm bucuresti

1. Instabilitatea băncii tehnice. În ultimii 5 ani, CSM București a avut nu mai puțin de 11 antrenori!

2. Transferuri făcute doar după nume! CSM București a părut că a transferat doar de dragul de a aduce vedete la echipă. Echipa nu a fost făcută de tehnicianul care urma să pregătească formația. Toată lumea a vorbit că la CSM nu a fost adusă nicio jucătoare care să facă faza de apărare, așa cum erau în trecut Brădeanu, Torstensson, Fachinello. Miza a fost pusă doar pe ofensivă

3. La CSM titularele sunt titulare, indiferent de forma în care se află. Rezervele nu au nicio șansă să joace, chiar și în fața unor adversari modești, din campionatul intern. Antrenorii nu au știut să responsabilizeze fiecare jucătoare și să o facă pe fiecare să-și simtă importanța în angrebajul formației.

4. O echipă fără identitate. Fără o istorie în spate, CSM nu are niște suporteri constanți. Când nu are rezultate, Sala Polivalentă este umplută doar de copiii de la centrele de juniori sau de oameni care vin să vadă, pur și simplu, handbal. Deși e echipa Primăriei Capitalei, CSM București nu are o sală proprie în care să evolueze. De multe ori, cum s-a întâmplat la meciul cu Metz, CSM București a trebuit să caute soluții adiacente unde să evolueze, precum sala Rapid sau sala Dinamo.

5. Centrul de copii și juniori, doar cu numele. Toate echipele importante din Europa, vezi cazurile Gyor, Metz, Buducnost, FTC Budapesta, Rostov, promovează an de an jucătoare din propriul Centru de copii și juniori. Handbaliste tinere, de perspectivă, care pot fi soluții pe viitor. Deși se laudă cu titlurile câștigate la junioare, în ultimii ani CSM București nu a promovat nicio jucătoare!

9 înfrângeri a suferit CSM București în actualul sezon, în toate competițiile. Cele mai multe din ultimii 5 ani, când în echipă s-a investit major

80 de goluri a marcat Jovanka Radicevici în acest sezon al Ligii Campionilor. Extrema dreapta va pleca însă de la CSM București, conducerea clubului semnând în vară un contract pe un singur an

Situația Cristinei Neagu e incertă

Deși Gabriela Szabo, directorul general al CSM București, a anunțat acum două săptămâni că în zilele următoare se va anunța transferul Cristinei Neagu, interul stânga dându-și acordul pentru prelungire, decizia încă întârzie.

Nicio veste nu a mai răzbătut dinspre CSM. Neagu a venit acum două sezoane de la Buducnost și-și încheie contractul cu gruparea bucureșteană. Negocierile au demarat din luna ianuarie, dar nu s-a ajuns încă la niciun rezultat. Din câte se pare, Neagu a cerut o mărire de salariu, dar clubul a anunțat că nu-i poate oferi decât salariul actual, aproximativ 18.000 de euro lunar.

 Citește și:

EXCLUSIV Palmaresul legendarei Oltchim Râmnicu Vâlcea va ajunge la actuala echipă a orașului!

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (7)
103179470776675
Sabin Ellak  •  17 Aprilie 2019, 16:42

CSM a fost doar a stea cazatoare.S-a ridicat de la o zi la alta pe banii contribuabililor,a castigat cu mare noroc un FF,in rest nimic.Acum cand are in campionatul intern un adversar pe masura,dispare,iar pe plan european adversarele sale ca Győr,Metz,Rostov, Vardar Buducnost sau Ferencváros,pun la punct de 99 de ori din 100.Cred ca CSM se va apune foarte repede,iar locul lor va fi preluata de valcence.Hai Valcea !

ceaiuri
ceaiuri  •  15 Aprilie 2019, 21:49
Postat de Emilian Albu pe 15 Aprilie 2019, 20:38

Respect fosta echipa OLTCHIM, dar nu a castigat nici Cupa Campionilor, castigata de STIINTA Bucuresti si RAPID Bucuresti, nici Liga Campionilor, castigata de CSM Bucuresti. Niciunul din trofeele OLTCHIMULUI nu era cel mai important in acel an in Europa. Asa ca nu stiu care din noi este ageamiu, eu, sigur, NU. Cu echipa actuala, Valcea nu prinde grupele Ligii Campionilor. Au batut pe CSM in vara cand, eronat, conducerea bucurestenelor a crezut ca va castiga numele aliniate in teren si nu a facut pregatirea de vara, in timp ce Valcea jucase 10 meciuri amicale. Daca CSM castiga Cupa Romaniei va rog sa va schimbati numele si sa vedeti lucrurile echidistant nu din pozitia suporterului cu multe lipsuri in informare.

domnule..tovaras, povestiti de pe timpul cand acest joc se juca ca la fotbal..in 11,banuiesc ca in 7 nu ati mai urmarit fenomenul(daca nu ati auzit de Oltchim )vedeti numai ce buget au cele 2 echipe si apoi trageti concluzii....totusi un sfat amical...mergeti cu nepotii la plimbare

1037972906348855
Emilian Albu  •  15 Aprilie 2019, 20:38

Respect fosta echipa OLTCHIM, dar nu a castigat nici Cupa Campionilor, castigata de STIINTA Bucuresti si RAPID Bucuresti, nici Liga Campionilor, castigata de CSM Bucuresti. Niciunul din trofeele OLTCHIMULUI nu era cel mai important in acel an in Europa. Asa ca nu stiu care din noi este ageamiu, eu, sigur, NU. Cu echipa actuala, Valcea nu prinde grupele Ligii Campionilor. Au batut pe CSM in vara cand, eronat, conducerea bucurestenelor a crezut ca va castiga numele aliniate in teren si nu a facut pregatirea de vara, in timp ce Valcea jucase 10 meciuri amicale. Daca CSM castiga Cupa Romaniei va rog sa va schimbati numele si sa vedeti lucrurile echidistant nu din pozitia suporterului cu multe lipsuri in informare.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează