SPORTURI  »  HANDBAL  »  RAPID - FERENCVAROS 20-23

UPDATE / VIDEO + FOTO Scandal de rasism după Rapid - Ferencvaros » A izbucnit în lacrimi pe parchetul Polivalentei: „Nu merit așa ceva! Acest om prost să nu mai calce în sală!” + cum se apără clubul

Beatrice Edwige, în lacrimi / FOTO: Cristi Preda (GSP.ro) +25   FOTO
Beatrice Edwige, în lacrimi / FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)

Articol de , , , - Publicat luni, 05 februarie 2024 00:14 / Actualizat luni, 05 februarie 2024 09:45

Rapid a fost învinsă de Ferencvaros, scor 20-23, în grupa B din Liga Campionilor la handbal feminin. După meci, pivotul francez Beatrice Edwige (35 de ani) de la echipa oaspete a denunțat un presupus gest rasist al unui suporter giuleștean. 

UPDATE LUNI, ORA 00:10 | Cum se apără CS Rapid: „I-a bătut obrazul”

Clubul Sportiv Rapid a emis un comunicat la miezul nopții. Giuleștenii susțin că Beatrice Edwige ar fi interpretat greșit gestul suporterului rapidist. În limbaj popular, bărbatul din tribune „i-ar fi bătut obrazul” handbalistei franceze. Rareș Fortuneanu, directorul tehnic al Rapidului, i-ar fi explicat acest lucru după conferință. 

Clubul Sportiv Rapid București ține să prezinte punctul său de vedere oficial cu privire la episodul derulat la finalul meciului din această seară, episod care a avut-o în prim-plan pe handbalista franceză a echipei Ferencvaros - Beatrice Edwige. După încheierea partidei, sportiva franceză a acuzat un gest cu conotații rasiste îndreptat împotriva sa, gest făcut de un suporter rapidist și petrecut în timpul desfășurării jocului. 

La finalul partidei, directorul tehnic al CS Rapid, Rareș Fortuneanu, a discutat personal cu jucătoarea franceză, pentru a înțelege cele întâmplate, gestul acuzat nefiind observat de nimeni altcineva la momentul producerii sale. În discuția cu Rareș Fortuneanu, Beatrice Edwige a declarat ca gestul considerat a fi rasist a constat in atingerea obrazului cu degetul. 

Rareș Fortuneanu a explicat handbalistei franceze faptul ca gestul relatat nu are în cultura locală absolut nicio conotație rasistă, explicând semnificația sa reală. Clubul Sportiv Rapid nu încurajează manifestările rasiste de nici un tip, iar suporterii rapidiști au demonstrat în toate meciurile de Champions League din ultimele două sezoane un comportament ireproșabil din toate punctele de vedere. Astfel, Clubul Sportiv Rapid consideră complet neîntemeiate acuzațiile de rasism fie ele aduse și unui singur suporter al clubului nostru
- Comunicat CS Rapid 

FOTO. Imagini triste în Polivalentă, după Rapid - Ferencvaros: Beatrice Edwige, în lacrimi din cauza unui spectator

Rapid - Ferencvaros / FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)
Rapid - Ferencvaros / FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)
Rapid - Ferencvaros / FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)
Rapid - Ferencvaros / FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)
Rapid - Ferencvaros / FOTO: Cristi Preda (GSP.ro)
+21 FOTO

Meciul dintre Rapid și Ferencvaros a fost lipsit de incidente. Jucătoarele și-au văzut de treabă pe parchet, iar galeria și-a văzut de treabă. Liviu „Bocciu” Ungurean, liderul Peluzei giuleștene, a făcut un apel la fair-play la startul partidei. Lucrurile au degenerat după fluierul final.

Beatrice Edwige, pivotul lui Ferencvaros, spune că un suporter aflat la Tribuna a 2-a a făcut gesturi revoltătoare, rasiste.

Reporterii GSP prezenți la Polivalentă au surprins scenele triste. Edwige a izbucnit în lacrimi. În zadar au încercat rapidistele Kanor și Kassouma să o calmeze. Nici intervenția observatorului, sârboaica Tatjana Medved, nu a ajutat. 

Beatrice a părăsit plângând parchetul. A venit în fața jurnaliștilor și a explicat ce s-a întâmplat: 

„În primul rând, nu e vorba despre toți fanii Rapidului. Nu i-aș băga pe toți în aceeași categorie. Sub nicio formă! Mulți dintre ei sunt extraordinari, atmosfera a fost fantastică.

Dar, ca peste tot, uneori găsești și niște oameni proști. Cred că acel suporter este un băiat prost. În timpul partidei... nu știu cum să spun. Acest om a făcut un gest privind culoarea pielii mele.

Da, sunt de culoare. Dacă atragi atenția asupra acestui aspect înseamnă că ai o problemă cu asta. Am ignorat aceste gesturi în timpul meciului. Nu era momentul potrivit.

După meci am mers acolo și am vrut să îl întreb care este problema lui. Ce e greșit? El s-a repliat, a zis că n-a fost nimic, că n-a făcut nimic. Ba da, ai făcut! Asumă-ți acest lucru. Nu am ceva cu fanii Rapidului. A fost doar acest individ, acest om prost.

Handbalul nu merită așa ceva. Eu nu merit așa ceva! Sper ca acest om să nu mai pășească vreodată în tribune. Nu merită numit fan al Rapidului. Aici atmosfera a frumoasă, oamenii sunt prietenoși. El nu se încadrează”, a explicat Beatrice Edwige.

Beatrice Edwige, una dintre cele mai bune apărătoare ale lumii în ultimul deceniu, a cucerit alături de naționala Franței tot ce se putea. Are aurul olimpic (2020), cel mondial (2017) și cel european (2018).

Acuzați de rasism, la 24 de ore după ce au fost victime

Acuzațiile lui Beatrice Edwige vin la nici 24 de ore distanță după ce rapidiștii au fost victimele unor declarații rasiste oferite de Dorinel Munteanu, antrenorul Oțelului.

Imediat după eșecul din Giulești, scor 1-2, Dorinel a făcut o aluzie deplasată, rasistă. El i-a numit «bronzați» pe unii suporteri giuleșteni din cauza faptului că aceștia l-ar fi jignit pe parcursul meciului.

Rasismul lui Dorinel. Atâta tot
EDITORIAL
Rasismul lui Dorinel. Atâta tot

Rapid, ca și eliminată din Liga Campionilor

Rapid rămâne cu 7 puncte în grupa B, la 3 în spatele lui Ferencvaros. Pentru a se califica în optimile de finală, giuleștencele au nevoie de un miracol:

  • Rapid trebuie să câștige ultimele două meciuri, în deplasare cu Zaglebie și acasă cu Esbjerg
  • Ferencvaros trebuie să piardă ambele partide rămase, acasă cu Kristiansand și în deplasare cu Metz.

Citește și alte știri din handbal:

Dinamo l-a transferat pe Andre Gomes » Mutarea săptămânii în Europa: „Provocarea carierei!”
DINAMO
Dinamo l-a transferat pe Andre Gomes » Mutarea săptămânii în Europa: „Provocarea carierei!”
CSM a arătat, în fine, ca o echipă cu pretenții în Liga Campionilor după victoria de la Gyor
LIGA CAMPIONILOR
CSM a arătat, în fine, ca o echipă cu pretenții în Liga Campionilor după victoria de la Gyor

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (100)
granjan
granjan  •  10 Februarie 2024, 13:12
Postat de dandana_2 pe 09 Februarie 2024, 15:36

Or, nu ori! Ori inseamna sau.

Corect, neatenția mea.

dandana_2
dandana_2  •  09 Februarie 2024, 15:36
Postat de granjan pe 06 Februarie 2024, 21:06

Este dezonorant insa sa jignești gratuit pe cineva pentru simplul motiv ca are o părere diferita de a ta, însă tu nu stăpânești limba în care scrii. Ori, asta tine mult (si) de educație.

Or, nu ori! Ori inseamna sau.

granjan
granjan  •  06 Februarie 2024, 21:13
Postat de MaxiP pe 06 Februarie 2024, 16:13

Pe undeva inteleg ce spui, dar personal nu sunt de acord cu trendul. Ok, nu luam apararea suporterilor, ca ii stim, oricum nu vad diferenta dintre scandarile rasiste si injuraturile ca la usa cortului la adresa sportivilor, din punctul meu de vedere sunt la fel de inculpabile, dar sa te delimitezi de o chestiune care nu a existat... jucatoarea explica singura gestul si cineva chiar trebuie sa-i bage in cap, daca se poate desigur, ca ala nu a fost gest rasist. A fost orice, dar nu rasism. Iar ideea ca te scuzi pentru ceva ce nu a existat este aberanta, sigur, te scoti usor, te delimitezi de spectator, oricum nu-l poti controla, dar nu e rasism, nu vad rostul unor scuze pentru ceva ce nu a fost. Probabil cel mai corect comunicat ar fi fost ceva de genul: "ne pare rau pentru ca jucatoarea s-a simtit jignita". Era pe de-o parte o delimitare si o subtilitate bine inteleasa, pe care si-o merita si jucatoarea in cauza.

Delimitarea de suporter era esențială, cred ca și punctarea ca clubul se delimitează de orice gest cu tenta rasista nu era superflua, iar ieșirea era elegantă. Poate ca pe viitor vor fi mai diplomați cu astfel de situații.

Vezi toate comentariile (100)
Comentează