SPORTURI  »  HANDBAL  »  CM DE HANDBAL DIN JAPONIA

Constantin Roibu, fostul șef al Oltchimului, îi cere demisia lui Ryde: „L-aș fi trimis acasă după înfrângerea cu Spania!”

Articol de - Publicat vineri, 13 decembrie 2019 12:00

Constantin Roibu, fostul director general al Oltchimului, a rămas un împătimit al handbalului. A acceptat să vorbească despre situația de la echipa națională și spune că varianta Ryde a fost cea mai proastă alegere făcută de federație. 

Constantin Roibu a văzut multe în handbal, la viața lui. E omul care a sponsorizat marea echipă a Oltchimului din anii '90, până la desființare, în 2013. În 2005, când naționala feminină a câștigat argintul mondial la Sankt Petersburg, Roibu a avut ambiția de a transfera la Vâlcea toată echipa ca să încerce cucerirea Ligii Campionilor. Așa s-a născut echipa galactică a Oltchimului, cu Huțupan, Elisei, Lecușanu, Luca, Gâlcă-Stanca, Farcău, Motogna, Tolnai, toate aduse la Rm. Vâlcea în 2006. Și selecționerul de atunci, Gheorghe Tadici, a acceptat să plece de la Zalău.

Roibu a ieșit din fenomen, dar urmărește handbal ori de câte ori are timp.

- Domnule Roibu, ați urmărit meciurile de la Campionatul Mondial?
- Sigur că da. Pe toate. La final nu prea am mai avut tragere de inimă. Sunt dezamăgit, nu atât pentru locul 12, cât pentru diferențele la care am fost umiliți, practic. Dar ne merităm soarta.

- De ce spuneți asta?
- Pentru că am mers în Japonia cu cea mai proastă variantă de antrenor. Cum să îl aduci iar pe acest Ryde, l-ai mai avut, nu știai ce poate? El, în timpul competiției, a făcut experimente, am luat 11-12 goluri cu poarta goală.

- A declarat că a exersat jocul fără portar!
- Nu s-a văzut acest lucru. Pe de altă parte, cum să îl schimbi pe Ambros cu Ryde? A plecat spaniolul, dar care-s motivele? A luat bani serioși din România, nu a lucrat pe degeaba. Federația, când a făcut contract cu Ambros, trebuia să știe să-l facă. Nu să te trezești cu partenerul de contract că te lasă baltă.

- Ryde a luat locul 3 la Mondialul din 2015!
- Uite, eu dacă eram președintele federației, după meciul cu Spania îl trimiteam direct acasă. Îl lăsam pe Buceschi cu echipa și nu ne mai făceam de râs în halul ăsta!

„Federația să-și asume eșecul și scandalul de la Brașov!”

- Există scuza că au lipsit jucătoarele de la Brașov.
- Apropo de Brașov, federația să-și asume acest caz. Cum adică, nu e în stare să gestioneze întrecerea internă? Plus că am auzit că niște semnale s-au tras, oamenii de handbal vorbeau. La banii pe care i-a cheltui federația cu antrenorii străini, rezultatele nu se văd.

- Dumneavoastră nu ați adus antrenori străini la Oltchim? De ce ați făcut-o dacă acum sunteți împotrivă?
- Eu am adus antrenori străini pentru că aveam multe jucătoare de afară. Dar acum, dacă stau bine și analizez, cele mai bune rezultate le-am avut cu români, cu Gheorghe Tadici, cu Radu Voina. Și la națională la fel, tot românii au adus medalii.

„Federația să facă publice salariile date antrenorilor străini și celor români. O să vedeți că ai noștri nu câștigă nici pe sfert. Și rezultatele unde sunt?”
Constantin Roibu, fost director general Oltchim

„Orice schimbare cu orice antrenor român, ar fi benefică la naționala României. Acest Ryde nu simte românește”
Constantin Roibu, fost director general Oltchim

"Federația să-și asume Cazul Corona. Cum adică, nu e în stare să gestioneze întrecerea internă? Nu știe ce se întâmplă? Plus că am auzit că au fost niște semnale, oamenii de handbal vorbeau cu mult înainte"
Constantin Roibu, fost director general Oltchim

- Nici jucătoare nu prea mai avem pentru o națională puternică. Sunteți de acord?
- Avem jucătoare, alea care sunt. Dar federația trebuie să limiteze numărul jucătoarelor străine. Am avut rezultate la tineret, la juniori, dar au dispărut jucătoarele la seniori. Dacă punem antrenori români, aceștia au sufletul legat de țara asta. Străinii, nu simt nimic. Lipsa de atitudine a fetelor m-a dezamăgit, dar nici nu au avut un antrenor care să știe să le mobilizeze. Ryde când a luat time-outurile, a vorbit Cristina Neagu.

„Pintea nu mai are aceeași determinare!”

- V-a plăcut cineva din echipa națională a României la acest Mondial?
- Nu prea. Am vorbit de lipsa de motivare. Neagu are circumstanțe că vine după operație, ea a tras cât a putut. Pintea m-a dezamăgit, cât a jucat la Gyor rupea, acum nu mi se pare că mai are aceeași determinare. Pe Dedu am apreciat-o foarte mult, dar nu a făcut deloc un campionat bun. Extremele nu le-am folosit deloc. Dezamăgit și de Florica, parcă dă înapoi. Patriotismul local există la mine, mi-ași fi dorit să joace mai mult cele de la Vâlcea.

- Pe cine vedeți antrenor la lot?
- Aș avea încredere în Tadici, în Radu Voina, în Adi Vasile de la CSM, Pera de la Vâlcea. Adi Vasile e secund la Muntenegru în loc să fie la noi. Uită-te de când a venit la CSM că a avut rezultate mai bune ca Ryde!

- Gheorghe Tadici și Radu Voina au anunțat că nu mai vor să antreneze echipa națională.
- Orice schimbare ar fi benefică acum. Și dacă îi pui pe Pera cu Adi Vasile, sunt suficient de maturi și de conștienți că în joc este handbalul românesc, vor lucra să facă performanță.

- Pe Gheorghe Tadici nu l-ați dat și dumneavoastră afară?
- Au fost alte aspecte atunci, cei din club nu l-au mai dorit, fetele la fel, nu aveam eu timp să fac anchete să văd cine are dreptate. Cert e că, vă spun sincer, cred că dacă-l păstram, aveam mai mari șanse să câștigăm Liga Campionilor.

- La Vâlcea de ce nu mai mergeți la meciuri?
- Pentru că nu am timp, am treabă. Dar urmăresc partidele la televizor și le susțin.

- V-a surprins să vedeți că au câștigat campionatul?
- Sincer, da! Nu credeam că, la banii investiți de CSM, se poate să le ia titlul. Dar lucrurile nu au fost gestionate cum trebuie la CSM.

Citește și:

Am aflat al doilea adversar! Cine vine în grupa României la turneul preolimpic + când aflăm ultima rivală

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
ceaiuri
ceaiuri  •  15 Decembrie 2019, 12:31

culegem ce am semanat..cele mai severe infrangeri de la un mondial,deci cine a condus acest sport tb sa plece(tot C.A. tb schimbat cum zicea un antrenor)antrenorii straini antreneaza loturi(noi nu avem o echipa )deci primul lucru antrenori romani care stiu f bine loturile si jucatoarele(sunt destule jucatoare ce nu au ce cauta in lotul national)redus nr de jucatoare straine ce pot juca(asa ne putem promova juca noastre)

446194735563038
Cony Nick  •  14 Decembrie 2019, 22:08
Postat de sylverstar pe 14 Decembrie 2019, 09:28

Si nu înțeleg ce e cu ura asta pe antrenorii străini. Bine ca si-au adus rușii antrenor străin, bine ca Norvegia are antrenor străin, Brazilia la fel, Muntenegrul la fel, Ungaria la fel. Dacă nu ai resurse in tara, aduci din afara. Iar Roibu asta se contrazice singur. El l-a dat afara pe Tadici, si tot el acum il vrea la naționala ?! Legătura lui cu handbalul e echivalenta doar cu relațiile pe care le avea cu diverse jucătoare de la Vâlcea (cazul cel mai cunoscut e Adina Fiera), ca altfel, fenomenul ii e străin. De unde ii găsiți, fraților, pe toți expirații ăștia? Mare interviu, super jurnalism, bravo, gsp.

Germania are antrenor Olandez.....

sylverstar
sylverstar  •  14 Decembrie 2019, 09:28

Si nu înțeleg ce e cu ura asta pe antrenorii străini. Bine ca si-au adus rușii antrenor străin, bine ca Norvegia are antrenor străin, Brazilia la fel, Muntenegrul la fel, Ungaria la fel. Dacă nu ai resurse in tara, aduci din afara. Iar Roibu asta se contrazice singur. El l-a dat afara pe Tadici, si tot el acum il vrea la naționala ?! Legătura lui cu handbalul e echivalenta doar cu relațiile pe care le avea cu diverse jucătoare de la Vâlcea (cazul cel mai cunoscut e Adina Fiera), ca altfel, fenomenul ii e străin. De unde ii găsiți, fraților, pe toți expirații ăștia? Mare interviu, super jurnalism, bravo, gsp.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează