SPORTURI  »  HANDBAL  »  CM DE HANDBAL

Corespondență din Germania » Povestea demnă de film a Iuliei Dumanska, eroina din poarta României cu Spania: a învățat limba română la 15 ani, își făcuse buletin pe calculator!

FOTO: Marius Ionescu +2   FOTO
FOTO: Marius Ionescu

Articol de - Publicat miercuri, 06 decembrie 2017 13:44

Povestea incredibilă a portarului naționalei de handbal feminin, Iulia Dumanska (21 de ani), spusă de soții Marta, antrenorii care au adus-o la Baia Mare și au considerat-o fata lor.

*Marian Ursescu, specialistul GSP în  handbal feminin, este în Germania, de unde transmite cele mai interesante știri despre naționala României*

Erou în meciul cu Spania, 19-17, când efectiv a închis poarta, Iulia Dumanska, goalkeeperul de doar 20 de ani, are o poveste incredibilă. Una demnă de un film!
La 14 ani a ajuns în România din provincia Horodeni, de lângă Lvov. De dincolo de Tisa. 

Oamenii care au crescut-o, care au văzut în ea viitorul portar al echipei naționale a României, soții Ioana și Ioan Marta din Baia Mare, povestesc cum a ajuns Iulia la ei în casă, cum a învățat românește și cum și acum îi strigă "mamă" și "tată".

24824398 1774935215858908 250805558 n
Iulia între părinții ei adoptivi, Ioana și Ioan Marta, oamenii care au adus-o din Ucraina // FOTO Paul Ursachi

"A lăcrimat când i-am propus să vină în România!"

"Când avea 14 ani, am făcut un turneu internațional la Baia Mare cu 8 echipe. Au venit atunci și trei din Ucraina. Iulia ne-a sărit imediat în ochi. Avea acel lucru pe care nu-l au mulți copii, talentul se vedea cu ochiul liber", povestește Ioan Marta. 

"Am dorit să mai aduc împreună cu ea două jucătoare, un inter și un centru. Dar doar ea a acceptat. Când i-am propus, i-am văzut lacrimile din ochi", mărturisește profesorul.

Părinții au fost de acord în momentul în care au văzut că treaba e serioasă. Dumanska provine dintr-o familie de intelectuali, cu bunicii profesori, tatăl profesor de sport și antrenor de fotbal, mama psiholog. 

Meditații la limba română

Pentru că nu știa să vorbească românește, Iulia a început meditațiile la limba română cu Ioana Marta. "Seara, după antrenamente, își lua caietul și cobora în sufrageria casei. Mereu întreba. «Vorbim? Vorbim?»", spune Ioan Marta. Pe cei doi băieți ai familiei Marta i-a considerat imediat frații ei mai mari, iar celor doi profesori le-a spus «mamă» și «tată»!

La 18 ani, a plecat la Constanța, debutând în Liga Națională. "Ion Crăciun o cunoștea de la loturile României și a dorit-o acolo. Ne-a fost greu fără ea, deja echipa nu mai avea consistență. Dar am acceptat. Ne-am gândit că o ajută pentru experiența ei, pentru viitor. Așa că am renunțat noi la obiectivele cu echipele", subliniază Ioan Marta. 

24824468 1774935419192221 577241008 n
Iulia Dumanska și antrenorul Ion Crăciun, dar și cu medalia de bronz câștigată cu echipa de tineret a României în 2016 

Iulia a câștigat mai mereu titlul de cel mai bun portar la turneele la care participa, la toate nivelurile de vârstă. 

"A fost fata pe care mi-am dorit-o! Un dar de la Dumnezeu!"

Ioana Marta o consideră și ea fata ei adoptivă. "Și-n ziua de azi ea ne strigă «mamă» și «tată». Vorbim înaintea meciurilor, când are probleme îmi cere sfatul. Este foarte credincioasă, umilă, sunt factorii care intervin pe lângă talent. Și mai e, cum se spune, și norocul acela de la Dumnezeu", declară Ioana Marta.

Recunoaște că și-a dorit și o fetiță, dar nu a fost să fie. A venit Iulia. "E darul de la Dumnezeu. Tot timpul mă rog pentru ea și consider că am acum și o fată", spune profesoara din Baia Mare. 

Toate fetele vor să ajungă ca Iulia

Soții Marta au acum multe fetițe de dincolo de Tisa, din satele românești. "Copiii vor să rămână în România, au văzut că Iulia s-a realizat. Sunt fete pe care le creștem de cinci-șase ani, la noi, la club!".

Au ajuns și la loturile naționale, dar intervine aceeași problemă. Nu au cetățenie. "Fetele vorbesc românește, sunt de dincolo de Tisa. Eu sper să le adoptăm că sunt fete valoroase și muncitoare", spune Ioana Marta. E fericită că ajută handbalul și cresc valori, deși nu e ușor să facă rost de bani. 

"Am plâns de bucurie în fața televizorului. Fata mea ne-a făcut fericiți. E împlinirea muncii pe care o depunem de atâția ani" Ioana Marta, antrenoare Baia Mare

Bluza "calduța" și cu "gaurice"

Ioana Marta povestește o întâmplare din perioada în care Iulia învăța românește. "La un moment dat îi era mai greu cu «ă» și «î». Scria perfect gramatical, dar cu pronunția era mai dificil. Și-a dorit o bluză din aceea, polar, moale, a văzut la o fetiță. A venit la mine și mi-a spus: «Vreau și eu o bluza din aia CALDUȚA și cu GAURICE!». Suna atât de frumos, mă străduiam să nu râd. Când a descoperit ea, mi-a reproșat că am lăsat-o să vorbească incorect. «Te-am lăsat pentru că mi-a plăcut cum sună!»", explică Ioana Marta. 

"Am avut multe generații care mi-au trecut prin mână, dar mai rar se naște una ca ea. Și sora ei, care are 17 ani, se pregătește la Baia Mare. E tot portar. Și cred că va ajunge și ea departe" Ioana Marta, antrenoare 

Își făcuse buletin românesc pe calculator!

Iulia a avut în casa Marta "cămăruța" ei, cum îi spune mama adoptivă. "O așteaptă întotdeauna. Nu am stricat nimic din ceea ce a realizat ea. Cu pozele lipite pe pereți, cu medaliile, mingile. Cu tricolorul! Pentru că în momentul în care și-a propus să ia cetățenia, își agățase tricolorul la ghiozdan. Avea și buletin făcut pe calculator. Ne zicea că e deja româncă", dezvăluie Ioana Marta. 

"Fata asta e genul acela de om care atunci când își propune ceva, și reușește. Să o țină Dumnezeu sănătoasă! O să-i fac galerie din fața televizorului. Hai, România! Hai, Iulia!"Ioana Marta, antrenoare

Pe 5 mai 2016, în cadrul unui eveniment organizat la sediul Ministerului Tineretului și Sportului, Iulia Dumanska a primit de la Elisabeta Lipă cetățenia română.

 cetatenie
Iulia și certificatul de cețățenie // FOTO actualMM.ro

Rezultate

România - Paraguay 29-17
România - Slovenia 31-28
România - Spania 19-17
joi - ora 19:00 România-Angola
vineri - ora 19:00 România-Franța

Clasament:

1. România 6p, 3j 
2. Franța 4p, 3j
3. Spania 4p, 3j
4. Slovenia 4p, 3j
5. Angola 0p, 3j
6. Paraguay 0p, 3j

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (39)
itrobert
itrobert  •  09 Decembrie 2017, 08:06
Postat de lapusneanul pe 06 Decembrie 2017, 18:18

unii mai grei de cap inteleg greu sau deloc :) i-a fost imanata de lipa...

Tu poti sa mananci seminte in continuare cu IQ-ul de -infinit...

ceaiuri
ceaiuri  •  07 Decembrie 2017, 12:49

o poveste cu un final frumos(daca se va incununa si cu o medalie e si mai)...ultima victorie in mare parte datorita ei o avem..si-a dorit sa ajunga la nationala si a ajuns(sunt si care au refuzat..elegant nationala preferand partea materiala)

sexilian
sexilian  •  07 Decembrie 2017, 10:51

ce lauda gsp se usuca,piaza rea,bine ca n-are tarla si sectie de handbal ca maimutoiu era la tratative......

Vezi toate comentariile (39)
Comentează