SPORTURI  »  HANDBAL  »  CM DE HANDBAL DIN JAPONIA

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA // Lorena Ostase, una dintre cele mai tinere jucătoare din lotul României: "Avem în faţă o mare provocare, suntem gata de luptă!"

Articol de , - Publicat vineri, 29 noiembrie 2019 16:50

Lorena Ostase e la debutul unui Mondial de seniori, după ce acum 5 ani a câştigat medalia de aur la acelaşi nivel, dar la junioare

  • GSP e singura redacție din România care a trimis o echipă de jurnaliști la Campionatul Mondial de handbal feminin din Japonia. Dan Udrea și Cristi Preda (foto) transmit de la fața locului detalii
  • CM de Handbal se va disputa în perioada 30 noiembrie - 15 decembrie, în Japonia;
  • România va juca 5 meciuri în grupe: cu Spania (30 noiembrie), Senegal (1 decembrie), Kazahstan (3 decembrie), Muntenegru (4 decembrie) și Ungaria (6 decembrie).
  • Dacă se clasează în primele 3 ale grupei, România intră într-una din cele două grupe principale, unde va mai juca 3 meciuri. În cazul în care se va clasa în primele două echipe ale grupei principale, România ajunge în semifinale.

- Lorena, eşti printre puştoaicele lotului deplasat aici în Japonia. Cum te simţi la primul tău Campionat Mondial?
- Îmi produce o bucurie imensă. Acest Mondial vine şi în preajma Sărbătorilor de iarnă, suntem şi într-o ţară specială, Japonia, e altceva, total diferit de ce e acasă, e ceva foarte frumos ce trăiesc aici. Sunt şi mândră, şi fericită că pot face parte din lotul unei naţionale atât de respectate cum este România şi că sunt colegă cu jucătoare formidabile. Chiar e ceva cu totul şi cu totul deosebit ceea ce mi se întâmplă de când m-am prezentat la lot!

"Simt că e o mare provocare, dar mie îmi place"

- Ce sentiment ai înaintea primului meci, presiune sau provocare?
- Provocare, dar mie îmi plac provocările. Şi chiar îmi convine că mă aflu în faţa unei astfel de provocări majore. Recunosc că e şi presiune, e normal, doar suntem la un Mondial, aşa se întâmplă la orice turneu final, eşti cumva apăsat că trebuie să reuşeşti, să faci rezultate bune. Important e ca noi, jucătoarele, să avem conştiinţa curată la final şi să fim împăcate că am dat totul, în  fiecare meci, şi că am făcut tot ceea ce a depins de noi.

- Cu ce e diferit pentru tine ceea ce e aici, la acest Mondial, faţă de Mondialul de junioare, unde nu doar că ai fost, dar ai şi câştigat medalia de aur?
- Alt nivel, alte jucătoare... Teoretic, aici, fiind vorba despre o întrecere mondială, sunt cele mai bune handbaliste din lume. Aceasta e diferenţa.

- Ce obiectiv ţi-ai impus pentru acest turneu final?
- Să plecăm acasă cât mai târziu şi să avem la finalul Mondialului sentimentul de mândrie că am jucat cel mai bun handbal pe care îl ştim.

- Eşti o jucătoate foarte tânără, ce sfaturi ţi-a dat Tomas Ryde?
- Să am încredere în mine, să fac ce ştiu şi să fiu liniştită fiindcă nu doar el, ci şi celelalte fete mă vor susţine.

"Ryde are o mare calitate: e mereu pozitiv"

- Ce îţi place cel mai mult în felul de a fi al lui Ryde?
- Calitatea şi puterea pe care le are de a-ţi transmite gândul cel mai bun, pozitiv. Are o energie altfel, care îţi dă încredere. Chiar şi în momentele dificile, modul în care comunică, în care explică şi tonul pe care îl are te fac să te crezi că eşti la un nivel superior faţă de cel pe care îl arăţi în acel moment. Cred că e o calitate foarte mare pentru un antrenor.

- Eşti pe post cu Pintea şi Băcăoanu, două jucătoare care evoluează în Champions League. Cum e concurenţa dintre voi?
- Ne înţelegem bine, la antrenamente ne ajutăm una pe cealaltă, ne sfătuim între noi. Mă bucur că suntem jucătoare de 3 profiluri diferite, cred că e un atu pentru întreaga echipă ca în lot să ai aşa ceva pe postul de pivot. Practic, noi ne completăm.

36 de goluria marcat Lorena Ostase pentru CSM Slatina în cele 10 partide disputate în actuala ediție a Ligii Naționale. A mai jucat în carieră la Unirea Slobozia

"Toată lumea are aşteptări mari"

- Cu ce gânduri aştepţi meciul cu Spania?
- E primul meci, toată lumea are aşteptări mari, eu sper să se vadă tot efortul pe care l-am depus în cantonament.

- Care a fost momentul în care ai realizat că vei face saltul la echipa naţională de senioare?
- Nu cred că a fost un moment anume, am luat lucrurile treptat şi cred că prin jocul pe care l-am avut, pe care l-am prestat, le-am demonstrat oamenilor că se pot baza pe mine.

- Spune-mi 3 lucruri pe care trebuie să le aibă un pivot care să fie de clasă mondială! 
- Încredere, ambiţie şi o bună sinergie cu fetele din echipă. 

Din toate materialele oficiale ale turneului final din Japonia, prezente în Kumamoto, lipseşte Cristina Neagu! 

Lorena Ostase, cel mai bun pivot!

Lorena a fost votată, sezonul trecut, drept cel mai bun pivot din întrecerea internă, deși joacă la o echipă din a doua jumătate a clasamentului, CSM Slatina. De altfel, jucătoarea născută la Vaslui a fost în echipa ideală și la Campionatul Mondial de junioare din Macedonia 2014, atunci când România a cucerit aurul. Face parte din aceeași generație cu Iulia Dumanska, Bianca Bazaliu, Cristina Laslo, Dana Abed Kader, Alina Ilie. Însă doar ea și Iulia sunt la turneul final din Japonia. 

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA // Lorena Ostase, una dintre cele mai tinere jucătoare din lotul României:

VEZI ȘI:

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA // VIDEO+FOTO Reportaj GSP din Kumamoto, oraşul în care se va disputa Mondialul de handbal: plin de viaţă, de oameni cumsecade şi de o civilizaţie de care suntem atât de departe

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA // Tomas Ryde explică modul în care a pregătit echipa în ultimele zile din Japonia: „Nu cred că se va muri dacă pierdem cu Spania"

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
1578362032478810
Tihamér Takó  •  30 Noiembrie 2019, 13:09

O echipa modesta condusa de fosta mare,si actuala micuta Neagu a pierdut rusinos.Nu arbitrajul ci echipa toata si conducerea tehnica a fost sub orice critica.Sa pierzi in acest hal demonstreaza ca sportul romanesc in general este intr-un picaj! Grupa este condusa de Ungaria cu +24,urmata de Spania .Noi ne consolam cu locul 4 cu un sever scor umilitor .Lipsa tobelor a facut probabil diferenta,dar trebuie sa intelegem,ca tobele sint la moda doar in Balcan,intr-0 tara civilizata se folosesc tuburile de carton sau de hartie. Performanta de -15 cu Spania arata ca stam departe de elita handbalului mondial!Nici nu am plecat in Japonia,si deja am castigat campionatul mondial..Ciocul mai mic !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează