SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONATUL MONDIAL DIN JAPONIA

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA // Tomas Ryde explică modul în care a pregătit echipa în ultimele zile din Japonia: „Nu cred că se va muri dacă pierdem cu Spania"

Articol de , - Publicat joi, 28 noiembrie 2019 09:00

CM DE HANDBAL // Cum anticipează selecționerul Tomas Ryde debutul cu Spania şi de ce scandalul de dopaj nu-l afectează deloc.

  • GSP e singura redacție din România care a trimis o echipă de jurnaliști la Campionatul Mondial de handbal feminin din Japonia. Dan Udrea și Cristi Preda (foto) transmit de la fața locului detalii
  • CM de Handbal se va disputa în perioada 30 noiembrie - 15 decembrie, în Japonia;
  • România va juca 5 meciuri în grupe: cu Spania (30 noiembrie), Senegal (1 decembrie), Kazahstan (3 decembrie), Muntenegru (4 decembrie) și Ungaria (6 decembrie).
  • Dacă se clasează în primele 3 ale grupei, România intră într-una din cele două grupe principale, unde va mai juca 3 meciuri. În cazul în care se va clasa în primele două echipe ale grupei principale, România ajunge în semifinale.

- Domnule Ryde, s-au încheiat şi meciurile amicale înainte de startul Mondialelor, cum evaluaţi situaţia în momentul de faţă?

- Putem discuta şi despre aceste jocuri de verificare pe care le-am făcut în Japonia fiindcă au fost foarte utile. Practic, au fost primele partide în noua formulă, în care au intrat şi jucătoarele chemate în ultima vreme la lot.

- Ce aţi urmărit în respectivele amicale?

- În primul rând ca toată lumea să joace, să primească minute, să fie pe teren, să simtă parchetul la un meci.

- În primul amical aţi jucat cu o formaţie de club din Japonia, pe care aţi învins-o 25-23!

- Eu nu mă uit la scor când joc meciuri de verificare. Eu am alte targeturi, alte obiective. De exemplu, la meciul acesta am fost foarte focusat la prestaţia fetelor care au apărut de curând lângă noi, Dache, Polocoşer, Patricia Vizitiu. În privinţa multor apecte s-au descurcat bine şi am fost foarte mulţumit de ele.

România - Spania se va disputa într-un complex sportiv construit acum aproape 4 decenii și are 3.000 de locuri

"Dache prinde încredere"

- Ce impresie vă lasă Dache, probabil că pe ea va fi cea mai mare presiune la acest Mondial?

- Am încercat să o punem să joace în situaţii de unu la unu. A fost foarte puternică în acele momente. Faptul că a jucat bine i-a oferit încredere şi cred că o va ajuta să-şi ridice şi mai mult nivelul de joc.

- Ce anume v-a mai interesat în jocul cu japonezele?

- În apărare am folosit mai multe moduluri tactice. Am insistat pe partea de presing, iar în multe situaţii ne-a ieşit chiar foarte bine. A fost un amical extrem de util fiindcă, probabil, împotriva Spaniei ne va aştepta acelaşi gen de echipă, care joacă foarte rapid. Dar am fost şi nemulţumit de anumite aspecte.

- Cum ar fi?

- Cred că apărarea noastră va trebui să fie mult mai precisă. Am făcut multe greşeli pe contraatac. Am alergat mult, totul s-a făcut într-o mare viteză, dar am cedat şi am încetinit jocul câteodată.

4 jucătoarede la Corona Braşov, club implicat în scandalul de dopaj, se aflau în lotul lui Ryde în momentul izbucnirii cazului în public: Laslo, Buceschi, Bucur, Bazaliu

"Prima repriză cu Olanda trebuie să fie reperul nostru"

- Cu Olanda am arătat bine prima repriză, am condus la un gol.

- Da, în prima repriză am avut un plan bun de joc chiar dacă în faţa noastră s-a aflat o echipă cu un joc combinativ, care face parte din ADN-ul lor. Am fost foarte mulţumit de cum am evoluat în primele 30 de minute şi cred că e un reper important pe care trebuie să-l avem pentru acest Campionat Mondial.

- După pauză ce s-a întâmplat, am pierdut repriza secundă la 10 goluri?

- Am schimbat, practic, toată echipa, era normal să fac asta fiindcă, aşa cum am spus şi mai devreme, unul dintre obiective la aceste jocuri amicale e să văd la lucru toate jucătoarele.

- Şi nivelul rezervelor nu se ridică la cel al fetelor din primul 7?
 

- Am făcut multe greşeli tactice, am fost foarte confuzi în momentele replierii. Din aceste motive a arătat aşa repriza a doua şi am pierdut, dar nu-mi făcusem un scop în sine ca să câştigăm jocul, nu acest lucru era important. Trebuia să le văd pe toate pe teren, să le simt, aşa că eu mă declar mulţumit şi de meciul cu Olanda.

"Noi vom fi echipa care va încerca să impună ritmul de joc, indiferent ce adversar vom avea în faţă. Aceasta e filosofia mea"
Tomas Ryde

"Cheia meciului cu Spania e defensiva"

- Cum sunteţi înaintea acestui debut de Mondiale? Cât optimism aveţi?

- În mod normal, jobul meu impune să fiu atent la ceea ce am de făcut, să analizez situaţii de joc, să le explic fetelor ce trebuie să joace, să studiez jocul adversarelor. Să ştii că munca mea nu presupune să fiu optimist sau pesimist. Până la urmă, totul în meseria mea este despre ce merge în joc, ce nu merge, să stabilesc nişte priorităţi din rezolvarea acestor momente pe care le traversează echipa mea pentru a-i ridica nivelul.

- Meciul cu Spania cum îl anticipaţi, cum credeţi că va arăta?

- Cheia cred că va fi modul în care facem faza defensivă. Trebuie să avem o apărare compactă. Aşa cum ţi-am zis, echipa Spaniei este foarte rapidă, din acest motiv în ultima perioadă a pregătirii, dar şi în aceste două amicale m-am concentrat pe partea fizică, tocmai pentru a avea la ora meciului cu Spania o viteză ridicată.

- Să înţeleg că în ofensivă nu sunt multe lucruri de retuşat?

- Cam aşa ceva, da! În ofensivă ne-am descurcat bine cu aruncările la poartă, dar şi aici mai avem puţin timp ca să ne perfecţionăm şi să arătăm aşa cum am făcut-o în prima repriză a amicalului cu Olanda, când chiar am fost foarte bune în atac.

- E vital meciul cu Spania pentru a ajunge în Main Round?

- Nu cred! Va fi foarte dificil în această grupă pentru toate echipele care şi-au stabilit ca obiectiv accesul în faza următoare. Cred că se vor întâmpla multe lucruri, cu siguranţă, în această grupă. Meciul cu Spania e doar primul joc, vor urma şi celelalte, contează fiecare punct, la final vom calcula. Deci nu cred că vom muri, din perspectiva calificării, dacă vom pierde jocul cu Spania.

"Am pus mult suflet şi am avut multă disciplină în prima repriză a amicalului cu Olanda, lucruri pe care le vreau prezente 60 de minute cu Spania, sâmbătă"
Tomas Ryde

"Scandalul de dopaj e dincolo de mine"

- E totuşi una dintre contracandidatele la calificare!

- OK, este o şansă mare pentru a lua o opţiune bună la accesul în Main Round, dar uităm de meciurile cu Muntenegru şi Ungaria? Vor fi chiar ultimele din grupă şi ele vor avea un grad de dificultate mare. E o grupă foarte dură.

- Cum va cântări scandalul de dopaj în mentalul jucătoarelor şi al dumneavoastră?

- La mine nu există acest scandal în mental. E dincolo de mine. S-a întâmplat, investigaţia este în desfăşurare. Nu sunt implicat în niciun fel în povestea asta, aşa că eu îmi văd de treaba mea cu jucătoarele pe care le am sub comandă. Aceasta e treaba mea, nu să privesc în trecut, ci să fiu concentrat pe ce e aici, în Japonia.

- Apropo de Japonia, cum vă place această ţară, e prima oară când sunteţi aici?

- Nu e prima oară, am mai fost fiindcă am avut pe cineva din familie care a stat aici.

- Vă place Japonia?

- Dacă îmi place? Pff, sunt entuziasmat de această ţară şi de tot ce e aici. E fantastic. Totul este curat, oamenii sunt atât de prietenoşi, mâncarea este superbună, totul este respectat la secundă atunci când vine vorba despre punctualitate. Condiţiile pe care le aveam sunt, de asemenea, fantastice. În concluzie, mă bucur din plin de timpul petrecut aici, în Japonia.

Ryde la microfonul GSP: "Hai, România!"

La  finalul interviului pe care l-a oferit pentru Gazeta Sporturilor, tehnicianul suedez a primit microfonul pentru a le oferi românilor un mesaj înaintea debutului Campionatului Mondial. Lui Ryde i-a plăcut ideea şi s-a lăsat provocat, după care le-a transmis tuturor suporterilor echipei naţionale un mesaj, încheiat cu un îndemn rostit în limba română: "Avem nevoie de susţinerea voastră! Ştiu că iubiţi mult această echipă, aşa că noi vom da totul aici pentru a vă oferi ceva plăcut înainte de sărbătoarea de Crăciun. Hai, România!".

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
ceaiuri
ceaiuri  •  28 Noiembrie 2019, 20:47

cu o aparare buna(neagu numai pe faza de atac)nu avem cum sa pierdem,victorie la min 2goluri

10153200311781203
Zoltan Szabo  •  28 Noiembrie 2019, 14:42

Pe Cristina au scos-o ritmul intens de joc si numarul ridicat de partide pe durata turneului in care a jucat 60 de minute (ca sa nu mai zic ca venea dupa ce jucase un meci cu o zi inainte). N-au avut unguroicele nici o treaba. Dar na, ce sa-i faci cand nationalismul *** iti ia mintile.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

1504004369616500
Florea Virgil  •  28 Noiembrie 2019, 14:24

Treaba cu moartea e mai complicată la români nene Thomas. Noi nu murim după înfrângeri, murim în timpul meciurilor. Așa că, schimbă mata gândirea și pune fetele la joc să câștige meciurile. Cu înfrângerile să se obișnuiască ceilalți. Nouă ne-au ajuns. Pe Cristina ne-au scos-o din joc unguroaicele și asta e greu de uitat.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează