SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONATUL MONDIAL DE HANDBAL

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA // Și ele au fost România la Mondial! Cele două arbitre din România care au condus 6 partide: „Nu putem trăi din arbitraj”

Articol de , - Publicat duminica, 15 decembrie 2019 09:00

N-am avut la turneul final din Japonia doar echipa națională de handbal, ci și un cuplu de arbitre, Simona Stancu și Cristina Năstase, care a condus 6 partide, inclusiv meciul de deschidere.

Sunt mult mai puțin cunoscute în comparație cu Cristina Neagu, Crina Pintea, Denisa Dedu. Dar două fete din România au fost și ele implicate la nivel înalt la Campionatul Mondial de la Kumamoto.

  • GSP e singura redacție din România care a trimis o echipă de jurnaliști la Campionatul Mondial de handbal feminin din Japonia. Dan Udrea și Cristi Preda (foto) au transmis detalii de la fața locului

E vorba despre cuplul de arbitre Cristina Năstase, 35 de ani, din București și Simona Stancu, 34 de ani, din Buzău. Deși au fost debutante la un turneu final mondial, IHF a fost extrem de mulțumită de prestațiile lor și le-au oprit și pentru faza a doua a competiției, Main Round.

Unde au avut de luat o decizie extrem de dificilă, au dictat la ultima fază a meciului un 7 metri pentru Serbia împotriva Germaniei, când scorul era egal. S-a marcat și în acest mod esticele au terminat peste nemțoaice în clasament.

În fotbal, România n-a mai avut un arbitru de centru la un Campionat Mondial de peste 30 de ani. Mai precis de la Mexico 1986, când Igna a condus celebrul sfert de finală Franța-Brazilia.

500 de leie baremul pe care un arbitru de handbal îl încasează la meciurile din campionatul intern de handbal

La handbal stăm mai bine cu arbitrajul, ca reprezentare internațională, însă din perspectivă financiară, câștigurile sunt imposibil de comparat. Cristina și Simona n-au avut parte de barem pe perioada Mondialului, ci li s-a asigurat transportul, cazarea și masa, plus o diurna de 100 de franci elvețieni pe zi. În fotbal, un arbitru care merge la turneu final planetar are un bonus de cel puțin 50.000 de euro, la care se adaugă 5.000 de euro pentru fiecare joc la care oficiază. 

INTERVIU » "Nu putem trăi din arbitraj, n-avem cum să fim profesioniste"

- Ce v-a împins să alegeți drumul arbitrajului?
Cristina Năstase: - Am jucat handbal, de aici a început totul. În timpul junioratului am făcut și un curs de arbitraj. A fost o tranziție între a juca și a arbitra. Ulterior, am făcut pasul în arbitraj, începând cu juniori, divizia a doua, liga națională. Apoi am fost într-un proiect al arbitrului tânăr pe plan european și așa a început acest mic drog.
Simona Stancu: - Și eu am jucat handbal până aproape de Liga Națională. În același timp arbitram la juniori cu diverse cupluri de băieți, de fete. Așa am căpătat dragostea către arbitraj.

- E greu de făcut arbitraj pentru o femeie în handbalul din România? Există prejudecăți în această privință?
Cristina: - Nu știu dacă există sau nu, dar nu cred că ar trebui să existe. Nu e important dacă ești femeie sau bărbat. Ești arbitru!
Simona: - Nu e atât de greu. Dacă-ți place ceea ce faci în viață totul devine ușor. Piedici sunt și lucruri rele se întâmplă în toate domeniile, însă de ce să existe prejudecăți din moment ce regulamentul e același pentru toată lumea?
 

5.000 de leie baremul pe care un arbitru de centru îl primește pentru un meci iîn Liga 1 de fotbal

- Se câștigă bine din arbitraj?
Simona: - Nu suntem profesioniste, deci trebuie să avem și alte joburi. Nu putem trăi din arbitraj. Eu lucrez în Ministerul Apărării.
Cristina: - Sunt puțini bani, practic cu ce iau la un meci de campionat, îmi ajunge să bag benzină și alte cheltuieli pentru mașină. Din acest motiv nu suntem profesioniste. Eu lucrez în domeniul financiar bancar în București.

- Cum v-a plăcut Japonia?
Simona: - N-a fost nimic să nu ne placă. Totul a fost perfect. Ne-am acomodat și cu diferența de fus orar. Am trecut de perioada grea a testelor, a acomodării. Am testat sushi. Nu prea îmi place sushi, dar peștele a fost cea mai bună mâncare.
Cristina: - E o țară perfectă. Eu recunosc că am încercat și sushi, dar peștele are un gust fantastic.

+1 FOTO

- Ce pasiuni aveți în viața de zi cu zi?
Simona: - Mă plimb foarte mult cu băiețelul meu de 7 ani. Iar timpul liber îl petrec cu el și soțul meu.
Cristina: - La mine e mai puțin timpul liber. Pasiunea mea e handbalul, iar când călătoresc, îmi place să citesc.

- Ce sporturi vă pasionează să le priviți în afară de handbal?
Simona: - La mine în casă predomină fotbalul. Soțul meu a făcut fotbal, fiul meu iubește fotbalul. Le-am transmis și dragostea către handbal.
Cristina: - Eu mă uit la orice sport. Poate fi atletism, baschet. Toate sporturile ne pot ajuta să fim mai buni în ceea ce facem.

Gazeta Sporturilor le-a provocat la un joc pe Cristina Năstase și Simona Stancu 

Vai de capul nostru! După Muntenegru, România va înfrunta la turneul preolimpic ori Rusia, ori Norvegia

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează