SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONATUL EUROPEAN

Corespondență din Suedia » Copilul teribil » Denisa Dedu a debutat la 16 ani în prima ligă, iar la 17 ani a fost la Mondiale

Denisa Dedu într-o acțiune a meciului contra Rusiei // Foto: Marius Ionescu
Denisa Dedu într-o acțiune a meciului contra Rusiei // Foto: Marius Ionescu

Articol de , - Publicat vineri, 09 decembrie 2016 00:00

Denisa Dedu a debutat la 16 ani în prima ligă, apoi la 17 ani a făcut parte din lotul României la Campionatul Mondial din Brazilia. Miercuri seara a fost eroina României în fața campioanei olimpice.

Denisa Dedu le-a năucit miercuri pe rusoaice prin prestația sa. A avut 22 de parade și un procentaj de 56 la sută. E enorm! Cu un astfel de goalkeeper, nu ai, practic, cum să nu câștigi! Și România a făcut-o: 22-17 cu campioana olimpică.

Cine e Denisa Dedu, eroina de la Helsingborg?

Puțini știu că la doar 16 ani, Dedu avea să debuteze în Liga Națională la Corona Brașov. E orașul în care s-a născut, a crescut și în care a jucat până acum. Mariana Târcă și Dumitru Berbece, antrenorii din 2010 ai Brașovului, au avut curajul de a o trimite în poartă.

Denisa nu a înșelat așteptările. A luat locul 5 la CM de tineret cu generația bună din care au mai făcut parte Perianu, Zamfirescu, Pricopi, Laura Popa, Tănăsie, Tiron.

Start în Brazilia

Denisa a scos capul mai repede, parcă. Peste doar un an, în 2011, Radu Voina o lua la Mondialul din Brazilia, drept rezerva Talidei Tolnai și a Terezei Pâslaru. A și trimis-o în teren într-un meci cu Franța, pierdut categoric, 20-39. Dar Denisa a avut de învățat în cele 4 minute și 49 de secunde prinse pe teren.

S-a întors la turneele finale la Mondialul din 2013. Acolo a jucat aproape 24 de minute. Dar să faci parte din lotul României e o onoare. Și a acumulat experiență. A prins și Europeanul din 2014. Tot rezervă, dar a stat lângă Neagu, Ungureanu, Brădeanu, Elisei, s-a antrenat cu ele.

A făcut și drumul până la Rio, la Olimpiadă, nu a prins lotul, nu a stat cu fetele în Satul Olimpic, dar a fost mulțumită. La 22 de ani, pentru ea mai vin și alte ediții. Acum, în 2016, a erupt. Ca un vulcan în care lava fierbea de mult.

Liceu de informatică

Denisa își studiază adversarii cu pixul și caietul în mână. Notează tot! E obișnuită de la școală. A învățat la un liceu bun din Braşov, "Grigore Moisil", un liceu de informatică. Handbalul e și el o știință exactă, în care trebuie să știi fiecare mișcare a adversarului. După meciul de miercuri seara, Postnova, Viahireva, Dmitrieva o vor ține minte multă vreme.

Handbalul l-a început târziu, la 13 ani, mergând după fratele ei mai mare, Alex, care joacă și el handbal în prima ligă, la CSM Făgăraș. Denisa l-a întrecut însă de mult. A fost prima dată inter, pentru că era înaltă, dar a trecut repede în poartă. "Are acea doză de nebunie pozitivă care le trebuie goalkeeperilor", o descria primul său antrenor, Ferencz Lehner.

"Vreau să realizez cât mai multe şi să ajung cât mai sus. În mod sigur voi munci la fel, poate şi mai mult, şi voi da totul pentru a face performanţă la un nivel înalt. E extraordinar să joci pentru țara ta", spune Denisa.

Mulți se întreabă dacă Denisa are vreo legătură cu Alexandru Dedu, președintele FRH. Au o legătură, una singură: amândoi au făcut handbal. Și mai e o coincidență: "Pe tata îl cheamă tot Alexandru Dedu, dar nu e același cu președintele federației", spune brașoveanca.

"Matematica era materia favorită încă din primii ani de şcoală şi cred că are şi o oarecare legătură cu sportul. Trebuie să gândeşti fiecare mişcare. Iar în poartă trebuie să iei rapid o decizie"
Denisa Dedu

4turnee finale a prins Denisa Dedu la 22 de ani: CM 2011 și 2013, CE 2014 și 2016

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează