SPORTURI  »  HANDBAL  »  CORESPONDENȚĂ GSP DIN MACEDONIA DE NORD

Cristina Laslo: „E vremea generației mele. Noi trebuie să ne arătăm calitățile la națională, așa cum Muntenegru a făcut-o deja!”

Cristina Laslo joacă mereu cu numărul 13 pe tricou, un număr care-i poartă noroc FOTO Cristi Preda
Cristina Laslo joacă mereu cu numărul 13 pe tricou, un număr care-i poartă noroc FOTO Cristi Preda

Articol de - Publicat miercuri, 21 aprilie 2021 10:34 / Actualizat miercuri, 21 aprilie 2021 13:25

Cristina Laslo, liderul generației 1996-1997, cea care câștiga titlul mondial de junioare în 2014, crede că echipa României ar trebui să se bazeze din ce în ce mai mult pe fetele de atunci.

Naționala de handbal feminin a României a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. ”Tricolorele” vizează acum Mondialul din acest an, dar planurile bat deja spre Paris 2024. Statistic, în ultimul timp, România s-a calificat la Jocurile Olimpice din 8 în 8 ani. Iar Parisul, în 2024 ar trebui să fie un turneu final bifat.

Cristina Laslo, liderul generației 1996-1997, generația care câștiga titlul mondial în 2014 chiar aici, la Skopje, a vorbit despre echipa actuală, despre planurile de viitor, despre ce ar trebui făcut pentru ca ”naționala” să ajungă din nou pe podium, la o mare competiție, în perioada imediat următoare.

Cristina Laslo: „E vremea generației mele. Noi trebuie să ne arătăm calitățile la națională, așa cum Muntenegru a făcut-o deja!”
Cristina Laslo în finala Mondialului de junioare din 2014, contra Germaniei

- Cristina, mai sunt emoții în privința calificării la returul cu Macedonia de Nord? 
- Vreau ca toată lumea să știe că meciul începe de la 0-0, nu de la 11-0. Îmi doresc să le mai batem o dată și să dominăm disputa așa cum am făcut-o și la București. Vrem să terminăm cu fruntea sus. E clar că suntem mai bune ca ele, vrem să arătăm încă o dată ca noi trebuie să mergem la Campionatul Mondial și nu ele. 

- România nu a lipsit niciodată de la un Campionat Mondial. E o presiune în plus? 
- Nu e o presiune, e o tradiție pe care trebuie să o ducem mai departe. Sper să fim sănătoase și să ne întoarcem victorioase. Eu spun că nu avem cum să mai lipsim de la turneul final din Spania, de la finalul anului. Tratăm meciul serios. România a învățat pe parcursul anilor că doar victoria contează și că trebuie să joci fiecare meci în parte, indiferent cu cât s-a terminat meciul tur. 

- Cum ți se pare Macedonia, nu mai are forța de altă dată? 
- Sunt câteva jucătoare care evoluează în România, o au pe Ristovska, de la ȚSKA Moscova, calificată în Final Four, dar au puține handbaliste decisive. Noi am reușit să le anihilăm, de asta și diferența mare de scor de la București. pentru că noi suntem mai bune ca ele, individual și ca echipă. Repet, România trebuie să meargă la Campionatul Mondial. 

- Cristina, e un mix de generații. Din generația voastră sunt cele mai multe fete. Poate România să revină în top cu o medalie în următorii ani? 
- Trecerea asta e foarte grea. Din generația mea suntem cele mai multe, cred că suntem 6 la momentul de față. E vorba de multe meciuri șanse, de a juca, de a avea posibilitatea să faci greșeli în teren, să înveți din ele. Nu-i destul să joci la echipa de club, atât timp cât la națională nu ai această posibilitate. Trebuie să-ți pui calitățile în valoare, să ajuți echipa națională, e nevoie de timp, de mecuri, meciuri grele, ușoare, importante, de calificare și atunci România va putea să meargă din nou spre medalii cu o nouă generație, cu un mix de generații, cu jucătoare experimentate sau cu altele care abia fac pasul. Cel mai bun exemplu e Muntenegru, fetele acelea sunt de vârsta mea, joacă unele dintre ele pe posturi pe care nu sunt obișnuite, au luat locul fostele titulare. Le-a venit rândul. Ne-au demonstrat că se poate. 

„Echipele de club nu pot face performanță numai cu românce!”

- Cristina, se cunoaște că nu aveți jocuri în picioare? Mai ales fetele care nu evoluează în cupele europene! 
- Da, îmi doresc să se schimbe treaba asta! M-am pus în locul celor care nu au jucat cupe europene. Să joci doar amicale și un meci pe lună, sau un turneu la o dată la 6 săptămâni, e imposibil să ții ritmul și să fii într-o formă fizică cât de cât bună. Doar cu antrenamente, cum se zice, nu se face primăvară. Noi mergând să ne batem cu cele mai bune echipe la un Campionat European sau Mondial, asta la un moment-dat se va simți. Sper să se schimbe acest sistem competițional cât mai repede și să se înțeleagă că e în favoarea noastră. 

- Crezi că e o soluție și limitarea numărului de străine în România? 
- Depinde. O părere, dacă mă întrebi pe mine, nu se poate face performanța pe care și-o doresc cluburile, la primele echipe din clasament, cu jucătoare tinere. Văd și în cazul nostru, Baia Mare, nu am fi ajuns în Final Four-ul EHF European League doar cu românce sau cu jucătoare tinere. 

- Te-ai bucurat când Minaur a anunțat că a luat organizarea Final Four la Baia Mare? 
- Bineînțeles. Cei de la Baia Mare au profitat de acest an, că echipa este din nou pe tablourile europene. E o decizie la nivelul clubului foarte bună, această șansă nu o ai în fiecare zi, o decizie înțeleaptă și isteață, spun eu. Mă bucur și sper să ridicăm trofeul deasupra capului. Am văzut toți adversarii din Final Four. Mi-am dorit să joc cu Nantes, iar în finală mi-ar plăcea să joc cu Ikast.

Mix de 5 generații 

Cristina Laslo: „E vremea generației mele. Noi trebuie să ne arătăm calitățile la națională, așa cum Muntenegru a făcut-o deja!”
Naționala României în meciul de la București cu Macedonia de Nord FOTO Cristi Preda

17 jucătoare au fost convocate pentru dubla cu Macedonia de Nord din preliminariile CM 2021. Antrenorul Adi Vasile se bazează pe cinci generații de jucătoare. Ar fi mai întâi generația Cristinei Neagu din care mai fac parte Nicoleta Dincă, Laura Pristăviță, Laura Chiper Moisă, apoi e generația 89-90 reprezentată de Pintea și Iuganu. Urmează Eliza Buceschi și Denisa Dedu, jucătoare născute în 1993-1994. Cele mai multe fete sunt născute între 1996-1998 (Laslo 96, Dumanska 96, Ostase 97, Bazaliu 97, Polocoșer 97, Seraficeanu 97, Hosu 98). Cu excepția Dacianei Hosu, e generația care a câștigat ultimul titlu mondial pentru România. Andreea Popa e mezina echipei, născută în 2000, o jucătoare care și-a arătat calitățile de timpuriu și care crește de la meci la meci. ”Veterana” lotului este pivotul Alexandra Subțirică-Iovănescu, o jucătoare născută în 1987. 

33-22 a fost scorulpartidei tur de la București dintre România și Macedonia de Nord. Returul e azi, de la ora 18:00 (direct TVR1)

CORESPONDENȚĂDIN SKOPJE Echipa GSP, sosire într-un oraș închis: cum sunt restricțiile în comparație cu România

Naționala master-chef » Provocare inedită: cum s-au descurcat handbalistele în bucătărie

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
cseacseavlez
cseacseavlez  •  21 Aprilie 2021, 13:59

Da Cristina László...scuze, Laser(intravenos)...e vremea voastră...din păcate...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close