SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA - MUNTENEGRU 28-25

„E sfârșitul generației Neagu, una care nu a realizat mai nimic” » Marian Ursescu, analiză necruțătoare după ratarea calificării la JO: „De-asta s-a ajuns aici!”

FOTO: Sorin Pană (Sportul Ilustrat) +2   FOTO
FOTO: Sorin Pană (Sportul Ilustrat)

Articol de - Publicat duminica, 21 martie 2021 19:44 / Actualizat duminica, 21 martie 2021 20:39

Învinsă sâmbătă de Norvegia, 29-24, România a câștigat degeaba cu 28-25 contra Muntenegrului. Avea nevoie de un succes la 5 goluri diferență. 

După rezultatele din primele două zile ale turneului preolimpic de la Podgorica, au apărut "statisticienii". Avem nevoie de o victorie la 5 goluri diferență și cel puțin 30 de goluri marcate pentru ca Muntenegru și România să se califice împreună la Jocurile Olimpice. În plus, să lăsăm Norvegia acasă, că prea sunt ele nordice și superioare în tot ceea ce fac! 

Au venit și argumentele. Că 5 jucătoare din lotul Muntenegrului evoluează în campionatul României, că alte trei plus antrenorul Kim Rasmussen au trecut și ele prin Liga Florilor, ca Adi Vasile a fost secundul Muntenegrului. 

Niciuna dintre previziuni nu s-a întâmplat. Muntenegru a jucat un meci normal de calificare, tot timpul cu ochii pe scor și pe timp. Au știut că româncele o să se precipite pe final și și-au urmărit interesul. România a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, dar nu a făcut-o la turneul preolimpic, ci cu mult timp înainte.

Motivele regresului naționalei României: antrenori schimbați că nu sunt agreați de jucătoare

În acești patru ani și jumătate de după momentul Rio de Janeiro 2016, Federația nu a făcut altceva decât să schimbe antrenori, să caute tehnicieni agreați de una sau alta dintre jucătoare. De asta s-a ajuns aici!

Că nu ajungi în echipa națională a României decât dacă ești agreată de o parte a grupului, de cele mai bune jucătoare. Cei care au crezut că într-un turneu cu Norvegia, cea mai bună echipă națională a ultmilor 20 de ani, și cu Muntenegru, la ea acasă, România poate să se califice, au fost doar niște visători. Sau "statisticieni". 

România nu trebuia să ajungă aici. Nu trebuia să venim pe locul 12 la Mondialul din Japonia, competiția care dădea locurile la turneul preolimpic. 

  • Calificarea am pierdut-o când Ambros Martin ne-a lăsat cu ochii în soare în 2019, la începutul anului, pentru că primise o ofertă mai bună de la Federația Rusă, iar FRH și președintele Dedu l-au lăsat să plece ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
  • Calificarea am pierdut-o când l-am adus înapoi pe Tomas Ryde, cel pe care tot Federația îl dăduse afară după Jocurile Olimpice de la Rio, acolo unde a făcut turism împreună cu soția. Un Ryde care nu avea niciun amestec, să nu uităm, în cazul de dopaj de la Corona Brașov și care l-a lăsat înainte de turneul din Asia fără cel puțin două jucătoare importante: Laslo și Buceschi.

Întotdeauna „străinele” sunt vinovate, nu româncele că nu au valoare

Am sărit cu picioarele și cu genunchii pe Bogdan Burcea și Robert Licu, antrenorii care au terminat pe locul 12 cu România la Euro 2020. Nu mai conta că nu făcuseră un meci de pregătire în pandemie, că nu le-au avut pe Crina Pintea și Laura Moisă, că Neagu venea după infectarea cu COVID-19 și a făcut cel mai slab turneu final al ei din carieră.

Acum nici Adi Vasile nu e bun. Deja au început specialiștii. Că de ce Perianu și Florica, de ce nu joacă Laslo și Buceschi, de ce, de ce? Avem o echipă națională formată din rezerve, în marea lor majoritate, la echipele de club. Asta pentru că, străinele de la echipele din România sunt mai valoroase decât româncele. Pentru că în campionatul României, mai ales româncele sunt plătite mult mai bine decât o demonstrează pe teren!Străinele sunt preferate de cluburi pentru că sunt mai ieftine și în multe cazuri dau un randament mai bun.

Federația nu urmărește în acest moment interesul echipelor naționale. Președintele Dedu nu înțelege că nu e de ajuns ca fetele să facă deplasarea cu charterul sau să fie cazate la cel mai bun hotel. Că atunci când schimba antrenorii nu întreba pe nimeni, iar când vin rezultatele de vină este Comisia Tehnică! FRH să se preocupe de echipele naționale, nu să se bată cu pumnul în piept pentru rezultatele echipelor de club. Acolo nu are niciun merit.

Federalii cu salarii mari

Acesta este finalul generației Neagu, o generație care nu a realizat mai nimic. Să nu spuneți că am luat medalie în 2015 sau în 2010. Acolo erau alte generații. Dar generația Neagu ne-a ținut în priză la marile competiții internaționale. Am fost mereu calificați la Europene și Mondiale. Va trebui să vină un moment ZERO în care Federația să oblige cluburile să crească jucătoare tinere, să aibă echipe de junioare. Să investească banii primiți din transferurile pe străine în centre adevărate de junioare, nu în salarii sau în carduri de protocol pentru președinte.

Citește și alte știri din handbal: 

Adi Vasile, acoperit de scandări la conferința de după ratarea calificării: „Când mă uit în oglindă, o să regret decizia asta”

Kim Rasmussen, selecționerul Muntenegrului, a apărut sfârșit la conferință: „Cel mai lung meci din toată cariera. Nu mai am emoții, sunt complet gol. O să mă opresc!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (40)
gogoas
gogoas  •  28 Mai 2021, 05:27

Din rintar armasar. Handbalul nu intereseaza pe nimeni mai ales in pandemie

ceaiuri
ceaiuri  •  25 Martie 2021, 18:35
Postat de Adrian Popescu pe 24 Martie 2021, 17:12

@ceaiuri fan de mucava al Republicii Roșii Oltenia...Întotdeauna ai preferat pozele în costum de baie ale lui Gorbitz celor patru titluri ale Cristinei Neagu...Cât despre afinitatea cu domnul Ursescu și Geambașu cu altă ocazie

am inteles ca esti batut de soarta(dar esti batut si de microbistii olteni,patetica postarea ca toti din peluza..te injura)ai votat-o pe Olguta si ai ramas de caruta,nu vezi ca esti pe langa acest sport ,la Plenita se cultiva pepeni...da cu sapa si taci din gura...

1391972634181505
Adrian Popescu  •  24 Martie 2021, 17:12

@ceaiuri fan de mucava al Republicii Roșii Oltenia...Întotdeauna ai preferat pozele în costum de baie ale lui Gorbitz celor patru titluri ale Cristinei Neagu...Cât despre afinitatea cu domnul Ursescu și Geambașu cu altă ocazie

Vezi toate comentariile (40)
Comentează