SPORTURI  »  HANDBAL  »  HANDBAL

Robert Licu a prefațat meciul Dinamo - Magdeburg, la debutul în Liga Campionilor: „Primul test adevărat”

Dinamovistul Ante Kuduz în acțiune, FOTO: Cristi Preda
Dinamovistul Ante Kuduz în acțiune, FOTO: Cristi Preda

Articol de - Publicat miercuri, 14 septembrie 2022 14:30 / Actualizat miercuri, 14 septembrie 2022 15:55

Dinamo debutează joi în Liga Campionilor, pe teren propriu, împotriva lui Magdeburg, iar Robert Licu (53 de ani), care a îmbrăcat în trecut tricourile celor două formații, a vorbit despre prezentul acestora.

  • Dinamo - Magdeburg se joacă joi, de la ora 19:45, meciul fiind transmis la TV de Digi Sport, Orange Sport, Prima Sport și live TEXT pe GSP

Drumul lui Dinamo începe în acest sezon în compania celor de la Magdeburg pe teren propriu, în Sala Polivalentă din București. Un moment special pentru Robert Licu, 53 de ani, care a evoluat în trecut pentru ambele formații. 

Acesta a povestit pentru cititorii Gazetei Sporturilor ce înseamnă SC Magdeburg și care sunt, în opinia sa, șansele lui Dinamo în acest sezon al Ligii Campionilor.

Patron de club amendat cu 10 milioane de dolari pentru rasism și misoginism!
PEDEAPSĂ
Patron de club amendat cu 10 milioane de dolari pentru rasism și misoginism!

Ghiță și Robert Licu: doi români, tată și fiu, în istoria lui Magdeburg!

Magdeburg este un club înființat în 1955, în fosta Germanie Democrată, iar echipa de handbal a câștigat 10 titluri până la unificarea celor două Germanii după căderea Zidului Berlinului în noiembrie 1989. "În 1993, când Magdeburg m-a transferat de la Craiova, încă nu se încheiase procesul de tranziție după unificarea celor două Germanii, erau probleme financiare, se implementa capitalismul, dar problemele au fost rezolvate și apoi au venit rezultatele", își aduce aminte Robert Licu.

1 trofeu de Liga Campionilora câștigat Magdeburg, în 2002

Câștigător al Cupei Germaniei cu Magdeburg, Robert Licu nu a avut probleme să se acomodeze cu disciplina germană, dar a avut o surpriză unde nu se aștepta. 

„Mi-a fost greu în handbalul german pentru că se juca foarte dur, mai dur decât în cupele europene, și cu modul în care fluierau arbitri, care lăsau jocul liber. Fiecare echipă avea 2-3 jucători specializați pe apărare, «tăietorii de lemne». Era extrem de greu. Și la antrenamente săreau scântei la contactele fizice. Cu rigurozitatea germană nu am avut probleme, pentru că am fost format în disciplina de la Dinamo, iar acasă tata era destul de exigent”, a declarat Robert Licu despre contactul său cu handbalul german.

La menținerea brandului Magdeburg a contribuit și tatăl lui Robert Licu, regretatul dublu campion mondial Ghiță Licu, care a condus Centrul de copii și juniori, dar și echipa mare pentru un sezon. 

„Tata a format peste 50 de jucători care au jucat sau încă mai joacă în Bundesliga. Chiar antrenorul de acum al lui Magdeburg, Bennet Wiegert, și cel de la Flensburg, Maik Makula, au fost crescuți de el. Tata a fost foarte respectat în Germania”, a povestit, cu emoție în glas, Robert Licu. 

Robert Licu a prefațat meciul Dinamo - Magdeburg, la debutul în Liga Campionilor: „Primul test adevărat”
Robert Licu în tricoul celor de la Magdeburg în 2003, FOTO: Imago Images

Robert Licu: „Magdeburg este favorită, dar Dinamo are șansa sa”

Magdeburg este singura echipă din fosta Germanie Democrată care a rezistat în Bundesliga și Licu știe care a fost secretul câștigării titlului din sezonul trecut. „Cei de acolo au creat un concept, o strategie, au crezut în ea, nu au schimbat-o, au avut răbdare, neavând niște vedete la echipă, niște jucători senzaționali, dar au avut un grup foarte unit cu jucători foarte buni, care au avut încredere în ei”.

Campioana Germaniei a câștigat în 2002 Liga Campionilor, dar echipa de acum nu are vedetele de atunci, însă are o concepție de joc modernă și bine stabilită. „Magdeburg nu mai are experiența Ligii Campionilor, l-a pierdut pe portarul danez Green, și începutul în Bundesliga nu a convins, chiar dacă are numai victorii. Nu mai are nivelul din sezonul trecut, dar, cu toate acestea, este favorită cu Dinamo”.

5 milioane de euro cu tot cu taxeeste bugetul campioanei din Bundesliga

Robert Licu: „Va fi primul test adevărat pentru Dinamo”

Chiar dacă Magdeburg este favorită în meciul de mâine, cu Dinamo, din Liga Campionilor, Licu consideră că pe început de sezon se pot întâmpla multe surprize. 

„Dinamo trebuie să aibă încredere, are câțiva jucători de valoare, cu experiență în Liga Campionilor. Magdeburg are un joc în viteză, rapid, pe culoare, aici este treaba colectivului tehnic, care a analizat cum joacă germanii. Nu știu dacă Dinamo va mai juca 7 contra 6 ca anul trecut, împotriva adversarilor mai puternici. Eu cred că nu. Vom vedea joi, este început de sezon, primul meci și Dinamo are șansa sa”, crede Robert Licu.

Fostul jucător de la Dinamo și Magdeburg anticipează că pentru alb-roșii va fi mai greu în acest sezon de Liga Campionilor, deoarece adversarii au văzut investițiile făcute de campioana României și "câinii" vor fi luați în serios la fiecare partidă. 

"Dinamo are mulți jucători noi, este nevoie de timp pentru omogenizare, ca aceștia să înțeleagă planul tactic al antrenorului. Va fi primul test adevărat pentru Dinamo după Supercupa cu Steaua și partidele din campionat. Nu aș fi crezut în trecut că Dinamo poate să transfere astfel de jucători, dar dacă bugetul a crescut și se poate, este OK! Asta nu înseamnă însă că rezultatele vor veni peste noapte! Trebuie răbdare, consecvență, încredere, o strategie cu pași mărunți și apoi poți avea rezultate mai consistente", este convins fostul dinamovist Robert Licu.

13 jucători străiniare Magdeburg în lot

Formațiile la care a evoluat Robert Licu

1984–1990Dinamo București
1990–1993 Universitatea Craiova
1993–1998 SC Magdeburg
1998–1999 ThSV Eisenach
1999–2003 Post Schwerin
2003–2004 SC Magdeburg

Grupa lui Dinamo în Liga Campionilor

  • Paris Saint-Germain Handball (Franța) 
  • SC Magdeburg (Germania) 
  • GOG (Danemarca) 
  • FC Porto (Portugalia) 
  • CS Dinamo București (România) 
  • Telekom Veszprem (Ungaria) 
  • Orlen Wisla Plock (Polonia) 
  • HC PPD Zagreb (Croația)

Programul lui Dinamo în Liga Campionilor

  • Etapa1: 15 septembrie 2022 Dinamo-Magdeburg 
  • Etapa 2: 22 septembrie 2022 GOG-Dinamo 
  • Etapa 3: 28 septembrie 2022 Veszprem-Dinamo 
  • Etapa 4: 5 octombrie 2022 Dinamo-FC Porto 
  • Etapa 5: 26 octombrie 2022 CS Dinamo-PSG 
  • Etapa 6: 2 noiembrie 2022 HC Zagreb-Dinamo 
  • Etapa 7: 24 noiembrie 2022 Dinamo-Wisla 
  • Etapa 8: 1 decembrie 2022 Wisla-Dinamo 
  • Etapa 9: 8 decembrie 2022 Dinamo- HC Zagreb 
  • Etapa 10: 15 decembrie 2022 Dinamo-Veszprem 
  • Etapa 11: 8 februarie 2023 FC Porto-Dinamo 
  • Etapa 12: 15 februarie 2023 PSG-Dinamo 
  • Etapa 13: 22 februarie 2023 Dinamo-GOG 
  • Etapa 14: 1 martie 2023 Magdeburg-Dinamo

Citește și:

La 29 de ani, fostul câștigător al Cupei cu CFR Cluj a ajuns în Liga 3: „Băieți, puneți bani deoparte. Am fost și eu pe val”

A început turul 3 din Cupă » Azi joacă Dinamo și CSA Steaua

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
creeperno807
creeperno807  •  14 Septembrie 2022, 22:37

Test care va fi luat cu brio

MaxiP
MaxiP  •  14 Septembrie 2022, 17:02

Eu cred ca se exagerează cu mult favorita Magdeburg. Cred ca meciul va fi foarte echilibrat, iar dacă Dinamo reușește sa facă și o faza defensiva decenta, are chiar șanse bune sa câștige.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează