SPORTURI  »  HANDBAL  »  LIGA CAMPIONILOR

CSM București deschide balul! Prezentarea Ligii Campionilor la handbal feminin: o nouă ediție pornește la drum

FOTO: Dan Potor
FOTO: Dan Potor

Articol de - Publicat joi, 04 octombrie 2018 16:11

Caravana handbalului adevărat pornește vineri, la drum. Va fi a 58-a ediție în cea mai importantă competiție europeană, demarată pentru prima dată, la feminin, în sezonul 1960/1961, atunci când avea să cucerească primul trofeu Știința București.

De atunci, au fost 32 de ediții în care competiția a purtat titulatura Cupa Campionilor Europeni. Din 1993/1994, forul european a schimbat formatul, echipele s-au înmulțit, iar întrecerea a devenit Liga Campionilor.

Din sezonul 2013/2014, trofeul se decernează în sistem Final Four, cele mai bune patru echipe disputându-și întâietatea pe teren neutru.

  • CSM București - FTC Budapesta e vineri de la 18:30, pe TV Digi Sport și TV Telekom Sport;

Polii de putere vin din est

Reprezentantele estului au dominat întrecerea în primele sale ediții, România, URSS, RDG și Iugoslavia dând pe rând campioanele Europei. S-a detașat însă campioana Spartak Kiev, formația legendarului Igor Turcin, care a triumfat de 13 ori.

Căderea blocului comunist a schimbat însă ierarhiile și pe semicerc. A intrat tare, vestul, cu Hypobank Viena principala reprezentantă. Formația manageriată de influentul Gunnar Prokop a dominat handbalul în anii '90, atunci când campioana Austriei a cucerit trofeul de 8 ori! Și vestula rămas apoi la putere, mutându-se mai la nord, cu reprezentantele Danemarcei, în prim plan.

În ultimii ani însă, estul a preluat șefia, CSM București și Gyor, în 4 rânduri, adjudecându-și trofeul. Și acum, tot esticele domină, aceleași Gyor, CSM București, dar și Rostov Don fiind greu de învins.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla până pe 12 mai. Va reuși Gyor să-și păstreze trofeul, devenind astfel a treia echipă care cucerește trei ediții consecutive, după Spartak Kiev și Hypo Viena? Va ajunge trofeul a doua oară la București? Vor putea Rostov Don sau Brest să se impună pentru întâia oară? Sau va fi o câștigătoare surpriză, căreia acum nu i se acordă prea multe șanse. Răspunsul, în luna mai, la Budapesta! 

CSM BUCUREȘTI
Trupa formată din stele
CSM București pornește la drum cu cele mai multe vedete și cu cele mai bine cotate jucătoare. Campioana României trebuie să arate însă că va juca precum o echipă

Pentru a patra oară consecutiv în grupele Ligii Campionilor, CSM București a devenit o prezență constantă în topul european. De altfel, campioana României s-a calificat de fiecare dată în Final Four, reușind chiar să câștige trofeul, la debutul său.

Echipa e mult schimbată în acest sezon, așa cum s-a întâmplat însă, de la an la an. În vară, șase handbaliste noi au ajuns la București, plecând tot atâtea. Instabilitatea lotului, dar mai ales a băncii tehnice, este unul dintre minusurile formației, care țintește și acum la cucerirea trofeului.

Calificarea între primele patru echipe ale Europei nu mai e de mult o performanță, în condițiile în care, din punct de vedere al bugetului, CSM și Gyor sar cu mult peste celelalte adversare, având aproximativ 5 miliaone de euro la dispoziție, fiecare.

Suedezul Magnus Johansson este al cincilea tehnician nordic care încearcă să formeze la București un adevărat Dream Team. Până acum nu a reușit acest lucru decât Kim Rasmussen în 2016.

Nerăbdarea de a arăta ce știu

Presiunea este foarte mare acum, așteptările la fel. "Așteptăm să debutăm în competiție, suntem nerăbdătoare. Avem încredere că vom ajunge din nou în Final Four. Cred că dacă noi vom juca handbalul pe care-l știm, nimeni nu ne poate învinge", spune norvegianca Amanda Kurtovic.

"Nu există încă o chimie între noi, jucătorele vechi și cele noi, mai avem mult de muncă, dar luăm totul pas cu pas și sigur vom ajunge departe. Îmi doresc să câștigăm trofeul", anunță Amanda.

Antrenorul Magnus Johansson a mai jucat în Ligă cu Savehof, dar acum totul e altceva. "Altele sunt cerințele și așteptările. Altul e și lotul. Suntem printre favoriți la câștigarea titlului. Acesta este și țelul nostru, pentru asta ne pregătim zi de zi", spune nordicul. 

10 victoriiun egal și 5 înfrângeri a reușit CSM București în fiecare ediție de Liga Campionilor la care a participat. În 2016 a câștigat trofeul însă, pe când în 2017 și 2018 a terminat pe 3

10 jucătoarestrăine are în lot CSM București. Acestea provind din 6 țări diferite (Suedia 2, Serbia 2, Slovenia 2, Muntenegru 2 și câte una din Croația și Norvegia)

9 din cele 18 jucătoare aflate în lotul CSM București au câștigat cel puțin o dată Liga Campionilor, dar cu patru echipe diferite: 3 cu CSM 3 cu Buducnost, 2 cu Gyor și una cu Larvik

1.299 de goluria marcat CSM București în cele trei ediții de Liga Campionilor la care a partuicipat: 418 în 2016, 427 în 2017 și 454 în 2018

ADVERSARE / FTC BUDAPESTA
Mereu aproape, niciodată în Final Four

FTC Budapesta visează să joace în careul de ași din ligă de la prima ediție. Nu a ajuns până acum.

A doua putere a Ungariei, după Gyor, FTC Budapesta nu a reușit în ici un an să joace acasă, în capitala Ungariei, la Final Four. Echipa pregătită de Gabor Elek de 11 sezoane, a ajuns în "sferturi" în ultimele trei sezoane, dar acolo s-a împiedicat. Acum, magjiarele visează să meargă până la capăt.

Probleme de lot

FTC a pierdut pentru acest sezon patru jucătoare importante: Zita Szucsanszki, Klara Szekeres, Laura van der Heijden și Marija Jovanovici. A adus altele în locul lor, dar din păcate pentru ei, două s-au accidentat. E vorba de pivotul Bobana Klikovac, care a jucat la Craiova, sezonul trecut, și de internaționala ungară, Kinga Klivinyi.

"Noi nu putem să transferăm orice jucătoare din lume. Nu ne permite bugetul. În echipa noastră aducem stăine doar pe posturile unde nu găsim soluții în Ungaria", spune Laszlo Bognar, directorul sportiv al FTC-ului.

"Ne dorim să ajungem în Final Four. Cred că avem o echipă cu care putem bate pe oricine. Sigur, Gyorul și Bucureștiul se detașează de restul echipelor. În spatele lor, lupta va fi echilibrată", crede antrenorul Gabor Elek. Tehnicianul maghiar crede că CSM va câștiga clar grupa, celorlalte trei formații urmând să se lupte pentru locurile 2 și 3 care merg în Main Group.

FTC Și CSM București s-au mai întâlnit în ediția 2016-2017. Maghiarele au pierdut atunci ambele dispute, 25-30 și 26-27 și au ratat Final Four. 

VIPERS KRISTIANSAND
Handbalul ca tradiție

Vipers Kristiansand este a cincea echipă din Norvegia care participă în grupele Ligii Campionilor. "Viperele" au oprit dominația Larvikului, care a câștigat 13 titluri consecutive. Dacă anul trecut Vipers a reușit doar două puncte în grupe, acum speranțele sunt altele.

Finalista Cupei EHF își spune speranțe în revenirea Martei Tomac, internaționala norvegiană, dar și în experiența unor jucătoare precum surorile Lunde, Emilie Arntzen, Linn Sulland, Katrine Waade, Malin Aune, toate foste sau actuale componente ale campioanei europene. "Vrem să trecem de grupe. CSM București e în mod evident favorită, dar putem să aspirăm la puncte în celelalte partide", a declarat antrenorul Ole Gustav Gjekstad, care a preluat echipa în acesată vară. z

BBM BIETIGHEIM
A trecut tracul debutului

Echipele din Germania nu au câștigat niciodată trofeul, la feminin. Vicecampioana Bietigheim a trecut de calificări și s-a calificat în grupe. La prima vedere, formația care este la a doua participare în grupe, vrea să-și depășească performanța de anul trecut, atunci când a trecut de prima fază a competiției.

Echipa a pierdut câteva nume grele, dar a și adus înlocuitori pe măsură, cum ar fi internaționalele Laura van der Heijden (Olanda) și Daniela Gustin (Suedia) sau Dinah Eckerle (Germania). Bietigheim are alte nume de rezonanță pe semicerc, putând fi surpriza grupei. Cu Kudlacz, Malestein, Woller sau Wisser în zi de grație, nemțoaicele pot bate pe oricoine. 

Grupele Ligii Campionilor

Grupa A
Buducnost Podgorica (MUN)
Metz Handball (FRA)
Odense HC (DAN)
Larvik HK (NOR)

Grupa B
Rostov Don (RUS)
FC Copenhaga (DAN)
IK Savehof (SWE)
Brest Bretagne (FRA)

Grupa C
Gyor Audi ETO (UNG)
Thuringer HC (GER)
Krim Ljubljana (SLO)
Podravka Koprivnica (CRO)

Grupa D
CSM București (ROU)
Vipers Kristiansand (NOR)
FTC Budapesta (UNG)
BBM Bietigheim (GER)

Programul CSM București
5 octombrie, 18:30 FTC Budapesta (acasă)
14 octombrie, 19:00 BBM Bietigheim (deplasare)
20 octombrie, 19:15 Vipers Kristiansand (deplasare)
4 noiembrie, 18:30 Vipers Kristiansand (acasă)
11 noiembrie, 15:30 FTC Budapesta (deplasare)
18 noiembrie, 17:15 BBM Bietigheim (acasă)

Sistemul de desfășurare

  • primele trei echipe din fiecare grupă merg mai departe, cu punctajul acumulat între ele
  • se formează două grupe de 6, împerecherea făcându-se între grupele A și B, și C și D. În grupele principale se joacă tur-retur doar cu echipele cu care nu s-au întâlnit
  • primele patru clasate se califică în "sferturi". Se va juca locul 4 cu 1, și 3 cu 2 dintre cele două grupe. Învingătoarele se califică la Final Four-ul de la Budapesta, din 11/12 mai 2019

Care sunt favoritele?
Gyor Audi ETO 2.10
CSM București 3.00
Brest 8.00
Rostov Don 9.00
Metz 18.00
FTC Budapesta 35.00
Buducnost 75.00

Cinci lucruri de urmărit

  1. Cum se va descurca Gyor fără antrenorul Ambros Martin, plecat în Rusia, la Rostov. După cinci ani se succese, de destinele formației se va ocupa fostul secund, Danyi Gabor
  2. Ce va putea face selecționerul României, Ambros Martin la Rostov, o echipă care are un lot format în mare majoritate din internaționale ruse, garnisit cu doar patru "straniere".
  3. Cum se vor împăca vedetele Gyorului în teren, în condițiile în care pe fiecare post sunt câte 2-3 sau chiar patru jucătoare de valoare. Cine va apăra poarta echipei, dintre Leynaud, Grimsbo sau Eva Kiss? Cine va juca în centru, Groot, Kristiansen, Oftedal sau Gorbicz? Cum se va suplini lipsa Norei Mork, accidentată pentru, probabil, încă un sezon?
  4. Noua putere a Franței, Brest Bretagne, a pus la bătaie sume mari pentru a transfera jucătoare de top. Între ele, fostul star al CSM-ului, Isabelle Gullden, dar și Ana Gros, golgeterul rivalei din Metz. Poate Brest să ajungă în Final 4?
  5.  Va rezista antrenorul Magnus Johansson pe banca CSM-ului sau câți antrenori va schimba campioana României până la final? Până acumm un singur tehnician a început meciurile din Ligă și le-a și terminat la final, danezul Kim Rasmussen, care a și câștigat, în final, trofeul.

Care va fi vedeta?

Fiecare formație de top propune nume sonore pentru Liga Campionilor. Care vor fi vedetele actualului sezon? Câteva nume de 5 stele prezente în Liga Campionilor în acest an din fiecare echipă: Cristina Neagu, Andrea Lekici (CSM București), Eduarda Amorim, Veronica Kristiansen (Gyor), Katarina Bulatovici (Buducnost), Tess Wester (Odense), Isabelle Gullden, Ana Gros (Brest), Gnonsiane Niombla (Metz), Nerea Pena (FTC Budapesta), Iveta Luzumova (Thuringer), Karolina Kudlacz-Gloc (Bietigheim), Linn Kristin Riegelhuth (Larvik), Katrine Lunde, Kristine Lunde (Vipers), Anna Viahireva, Polina Kuznețova (Rostov), Tamara Mavsar (Krim), Johanna Ahlm (Savehof). Debbie Bont (Copenhaga) Alena Ikhneva (Podravka).

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (9)
2264101893823582
Kiss Péter  •  07 Octombrie 2018, 10:21
Postat de razvyyc pe 05 Octombrie 2018, 13:17

In mod cert terenul este neutru. Gyor joaca meciurile in AudibArena din..... Ghid, nu in sală Papp Laszlo din Budapesta.

Pentru o echipa valoroasa nu conteaza terenul ! Győr joaca foarte bine in ambele arena (Győr sau Budapest) dar tot atat de bine joaca peste tot in Europa,inclusiv la Bucuresti,unde din cele 7 meciuri au castigat 6 !!

2264101893823582
Kiss Péter  •  07 Octombrie 2018, 10:19
Postat de razvyyc pe 05 Octombrie 2018, 13:18

Audi Arena din Gyor

Pentru o echipa valoroasa nu conteaza terenul ! Győr joaca foarte bine in ambele arena (Győr sau Budapest) dar tot atat de bine joaca peste tot in Europa,inclusiv la Bucuresti,unde din cele 7 meciuri au castigat 6 !!

2264101893823582
Kiss Péter  •  07 Octombrie 2018, 10:15

Balul a fost deschis de CSM dar ultimul dans a fost jucat de Audi ETO GYŐR,care a castigat nu cu 5 ci cu 16 goluri diferenta (39-23 ).

Vezi toate comentariile (9)
Comentează