SPORTURI  »  HANDBAL  »  EURO

EDITORIAL » Dan Udrea îi cere demisia selecționerului României: „Domnule Burcea, dumneavoastră în ce lume a handbalului ne-ați dus?!”

Bogdan Burcea // Foto: IMAGO +20   FOTO
Bogdan Burcea // Foto: IMAGO

Articol de - Publicat marti, 15 decembrie 2020 20:06 / Actualizat marti, 15 decembrie 2020 23:50

România a terminat Campionatul European de handbal așa cum l-a început. Cu o înfrângere rușinoasă. Și cu o prestație umilitoare. Ne clasăm pe locul 12 la acest turneu final, din 16 echipe. De fapt, cea mai slabă poziție ocupată vreodată de naționala noastră la competiția continentală. CEA MAI SLABĂ DIN ISTORIE!

Cronica meciului România - Olanda 24-35: „Turneu în genunchi”

Anul trecut pe vremea aceasta, România bifa un alt turneu final slab. Mondialul din Japonia, unde am fost tot pe locul 12. Cu o mică observație. Sub noi au fost atunci două dintre echipele care acum au terminat deasupra noastră: Franța și Ungaria! În 2019, pe bancă a stat suedezul Ryde, care a devenit, fiind străin, ținta vie a celor care își doreau fie să antreneze prima reprezentativă, fie să preia puterea în jurul naționalei.

Printre ei, ce ironie, actualul selecționer, Bogdan Burcea. Care, ATENȚIE!, avea declarații extrem de dure la adresa lui Ryde. „Și eu puteam ocupa un loc 10-12 la Mondiale și dacă stăteam cu spatele la meciuri! Ryde ne crede pe toți niște dobitoci". Domnul Burcea a stat cu fața, oare?, la acest European și, ce să vezi, nu a reușit mai mult decât Ryde.

+16 FOTO

Apropo de stat cu spatele. Secvența de la jumătatea primei reprize cu Ungaria, de luni, când România a jucat, chiar și preț de doar 13-14 secunde, cu două handbaliste mai puțin, deși avea eliminată o singură jucătoare, spune multe despre cum a fost condusă echipa de pe bancă. Până și comentatorul site-ului EHF a rămas fără replică și s-a întrebat retoric: „Ce se întâmplă, de ce România ține două jucătoare afară, când are de suportat o singură eliminare?"

Să mai parcurgem un pasaj din afirmațiile lui Burcea de anul trecut. „Este o pată rușinoasă pe istoria handbalului ce s-a întâmplat la Mondiale. Ryde ne-a dus în lumea a treia a handbalului. Să ne dea banii înapoi". Dacă Ryde ne-a dus în lumea a treia, atunci, domnule Burcea, dumnevoastră în ce lume a handbalului ne-ați dus la acest European? 

Vi se pare că am arătat altfel? Vi se pare că jocul României din ultimele două săptămâni are măcar ceva în comun cu al unei naționale care acum 2 ani juca semifinală de European cu Martin Ambros și care acum 5 ani lua medalie de bronz la Mondiale chiar cu Ryde pe bancă? Vi se pare că măcar ne apropiem ca joc de ideea de handbal sau nu cumva modul hidos în care ne-am prezentat nu ne mai permite să ne considerăm ca făcând parte din nicio lume a handbalului, nici măcar din a treia? Iar pe acest considerent, am fi îndreptățiți să vă cerem banii înapoi?

Dacă ne răspundeți că aceasta e valoarea jucătoarelor, că n-ați avut posibilitatea meciurilor amicale înainte de CE sau că din cauza coronavirusului le-ați pierdut pe Pintea și pe Moisă chiar înainte de plecarea în Danemarca, atunci vă invit să vă aduceți aminte de problemele pe care Ryde le-a avut înaintea Mondialului de anul trecut, când din cauza scandalului de dopaj a pierdut tot două dintre titulare, pe Laslo și Buceschi.

Atunci, aceste lucruri n-au contat fiindcă Ryde era străin, era vinovat de orice și de nimic, trebuia schimbat cu orice preț. Și a fost schimbat! Dacă acum însă, aceleași lucruri vor ține loc de alibiuri și dumnevoastră o să rămâneți în funcție, înseamnă că nu vrem sau nu putem să fim obiectivi și echidistanți. Și judecăm totul doar în funcție de interese. Stând cu spatele la meciuri, implicit, și la binele handbalului românesc!

România la Campionatul Mondial din 2019, cu Ryde selecționer

  • locul 3 în grupa preliminară, sub Spania și Muntenegru, dar peste Ungaria, Senegal și Kazahstan
  • ultimul loc în grupa principală, sub Rusia, Spania, Muntenegru, Suedia și Japonia
  • am disputat 8 meciuri: 3 victorii și 5 înfrângeri
  • am terminat pe locul 12 din 24 de echipe

România la Campionatul European din 2020, cu Burcea selecționer

  • locul 3 în grupa preliminară, sub Norvegia și Germania, dar peste Polonia
  • ultimul loc în grupa principală, sub Norvegia, Germania, Croația, Olanda și Ungaria
  • am disputat 6 meciuri în total: o victorie și 5 înfrângeri
  • am terminat pe locul 12 din 16 echipe

Clasările României la Campionatele Europene

ANULLOC
202012
20184
20165
20149
201210
20103
20085
2006n-am participat
20047
20027
20004
199811
19965
199410

Clasamentul grupei principale II:

EDITORIAL » Dan Udrea îi cere demisia selecționerului României: „Domnule Burcea, dumneavoastră în ce lume a handbalului ne-ați dus?!”

VIDEO. Costică Buceschi: „Bazându-ne atât de mulți ani pe Cristina Neagu, poate nu ne-am uitat ce creștem în spatele ei”

Citește mai multe știri despre Campionatul European de handbal:

Incredibil! Cum s-a făcut de râs România la European: moment PENIBIL pe teren!

Olanda - Germania 28-27. Dramă și minuni între buturi! Campioana mondială nu mai are șanse la semifinale

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (38)
cornelconasu
cornelconasu  •  16 Decembrie 2020, 14:57

Sigurul reproș pe care l-aș avea pentru Burcea este că nu a fost un pic mai intransigent cu multe din jucătoare , în special cu ”umbra arogantă” Neagu !!!

cornelconasu
cornelconasu  •  16 Decembrie 2020, 14:54

CINE ESTI TU UDREA ?! DE CÂND TE PRICEPI TU LA TOATE ?! Stai în banca ta și te rezumă la osanale pentru știți voi cine, cu ceilalți doi habarniști cu care semnezi articolașele !!!

2528389220528911
Ionut Costache  •  16 Decembrie 2020, 09:22

Nu ii caut scuze antrenorului ca are o mare parte de vina si el pentru evolutia slaba a nationalei. Insa cred ca pretentiile unora dintre fani si ale jurnalistilor sunt nerealiste fata de potentialul si valoarea handbalului feminin romanesc. In afara de portarite, Neagu si Pintea (care au o varsta) nu avem jucatoare consacrate la nivel european. Ar mai fi Laslo si Buceschi, dar ele au jucat slab, pentru ca s-a vazut ca vin dupa o pauza lungalunga. In rest s-au remarcat si Polcoser si Ostase, dar e prea putin pt a face performanta. Lipsa lui Pintea a atarnat greu si ofensiv si defensiv, iar Neagu a si imbatranit dar nici nu are ajutor pe interi si extreme, ca sa mai scape de marcajul advers. Am jucat practic fara extreme si inter dreapta. Fara contraatac, fara viteza, fara incrucisari, fara o idee de joc clara. Nu inteleg de ce nu s-au dat mai multe sanse in timp unor interi ca Bazaliu si Tarca, jucatoare ce putea fi viitorul nationalei. Evolutia a fost clar slaba per total (1 victorie in 6 meciuri), in contextul in care, in afara de Norvegia, toate celelalte adversare, in special Germania si Ungaria, puteau fi batute. Dar asta e, fruntea sus si bafta in turneul preolimpic!

Vezi toate comentariile (38)
Comentează