SPORTURI  »  HANDBAL  »  OPINIE

De ce avem nevoie de salarii mari în handbal? » Marian Ursescu, șeful departamentului Sporturi de la GSP, explică

Articol de - Publicat miercuri, 04 septembrie 2019 12:22 / Actualizat joi, 18 martie 2021 12:36

EDITORIAL // De ce să o comparăm pe Neagu cu Dennis Man și să nu o comparăm cu Lionel Messi?

Gazeta Sporturilor a publicat în ediția sa de miercuri salariile vedetelor de la CSM București, echipa de handbal feminin. Articolul apărut și pe online a stârnit mare vâlvă. S-a confirmat ceea ce se știa în cazul Cristinei Neagu, că interul stânga încasează 17.500 de euro lunar, dar s-a aflat, în premieră, și cât câștigă Nora Mork (14.200 euro), Andreea Lekici (11.300 euro) sau Dragana Cvijici (10.700 euro). Sigur că sunt păreri pro și contra, că e mult, că e puțin, că-i merită sau nu. 

Colegii mei au făcut o comparație a Cristinei Neagu cu tânărul fotbalist de la FCSB, Dennis Man. Că Neagu câștigă mai mult decât Man, care are 15.500 de euro de la Gigi Becali. După părerea mea e o comparație deplasată. Că nu poți compara una dintre cele mai bune jucătoare din lume, a și primit de patru ori acest titlul din partea Federației Internaționale de Handbal, cu un fotbalist care este la început de drum, care se caută și nu se prea găsește. 

Fotbaliști precum Dennis Man găsești pe la multe alte echipe din întreaga lume, pe când handbalistele ca Neagu le numeri pe degetele de la o singură mână. 

E deplasată și comparația dintre fotbal și handbal. Sigur că în fotbal se plătește mai bine, interesul e mai mare, de aici și salariile fotbaliștilor. Noi, jurnaliștii, am numit-o pe Neagu „Messi al handbalului". Atunci de ce să nu o comparăm pe Cristina cu starul argentinian? Să spunem că cel mai bun fotbalist al planetei, sau unul dintre cei mai buni, câștigă la Barcelona 40-45 de milioane de euro anual, adică peste trei milioane trei sute de mii de euro lunar. Mai are rost să comparăm? E ilar. 

Dar, de ce avem nevoie de salarii mari, sigur, la nivelul României în handbal? 

Handbalul feminin e singurul sport la care România poate investi la nivelul altor țări și care poate aduce rezultate imediate. România nu poate investi în rugby, în baschet, în volei sau în handbal masculin. De ce? Pentru că acolo bugetele unei echipe care se bate să cucerească un trofeu european este sărit bine de 15 milioane de euro! 

Paris Saint Germain, echipa de handbal masculin care se chinuie să câștige Liga Campionilor de câțiva ani, are un buget de 17,3 milioane de euro în 2019! Noi nu avem niciun șeic dispus să arunce pe fereastră acești bani. 

CSM București a câștigat în 2016 Liga Campionilor. Credeți că fără Isabelle Gullden, Jelena Grubisici, Carmen Martin, Aurelia Brădeanu, Oana Manea, Paula Ungureanu, Ana Paula Rodrigues, jucătoare plătite foarte bine, ar fi putut câștiga acel trofeu?

Sigur că, investind aproximativ 5 milioane de euro anual în CSM București, bani publici, iubitorii de sport așteaptă și rezultate. Nu ca anul trecut când o echipă cu un buget de patru ori mai mic, SCM Rm. Vâlcea, i-a suflat campionatul, sau o echipă cu un buget de două ori mai mic, Metz, a eliminat-o din Liga Campionilor, în drumul spre Final 4.  
 

Revenind la salarii, dacă vrei să te bați cu Gyor, cu Rostov Don, cu Buducnost sau Metz, trebuie să investești, să oferi jucătoarelor salarii la nivelul echipelor amintite. Nu trebuie să ne preocupe, în primul rând, faptul că Neagu, Mork, Lekici sau Cvijici câștigă peste 10.000 de euro, lunar. Poate doar faptul că Amorim, Veronica Kristiansen, Gorbicz, Grimsbo, Oftedal iau aceeiași bani și au mult mai multe trofee în vitrină! 

Citește și:

CSM BUCUREȘTI // EXCLUSIV // Aici sunt banii dumneavoastră: GSP prezintă salariile handbalistelor de la CSM! Cristina Neagu e peste Dennis Man!

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (66)
alexyulyan
alexyulyan  •  04 Septembrie 2019, 16:01

Marea diferenta este ca Messi isi produce acei bani cu care e platit de Barcelona, banii aceia nu ii primeste pe ochi frumosi sau de pomana. Intrebarea e cati bani produce CSM Bucuresti datorita Cristinei Neagu?

160086737795459
Tudor Gribincea  •  10 Septembrie 2019, 21:33

In pimul rand comparatia nu este intre Man siNeagu ci intre privat si stat.Nu putem sa o comparam cu Messi ptr.ca el joaca la o echipa privsta.Este o concurenta neloaiala cu tot respectul intreCSM si celelalte competitoare.Uite la masculin Dinamo.E altceva.Noi avem un sistem semiprofesionist.

kaizersoze
kaizersoze  •  05 Septembrie 2019, 14:16
Postat de Nelu Feier pe 04 Septembrie 2019, 20:01

Este imbucurator faptul ca mare parte dintre"postaci" sunt de acord ca in sport sa fie investiti decent bani publici.Sunt unii care absurd intreaba"Cum vreti sa ne batem cu Gyor,Rostov,echipele din Franta?) care au bugete de 3-5 Mil eur.Raspunsul este simplu gasiti sponsori(70-80% din buget)si nu se supara nimeni ca 20-30% vine de la bani publici,din care f.putin sa mearga spre salarii.O masura inteligenta in sport ar fi plafonarea salariilor din bani publici la 1500 Eur.(decent in Romania).Daca vrei sa platesti 10000 Eur.sau mai mult cauta sponsori.Cum e acum in special la CSMB este merceneriat.Valcea este si ea pe aproape.Plafonarea salariilor din bani publici printr-o legiferare este unica salvare a merceneriatului si in folosul nationalelor Romaniei!

Pentru a atrage sponsori privati sunt necesare doua conditii: 1. O lege a sponsorizarii care sa favorizeze si stimuleze investitorii privati sa dea bani. Ce exista in momentul de fata e ridicol deci privatii nu au nici un motiv sa investeasca. 2. Cluburile sa fie conduse de persoane competente, care sa stie sa conceapa un proiect atractiv pentru un sponsor, ce sa-i ofere in schimbul banilor, ca sunt multe aspecte care trebuiesc considerate si nu e suficient sa-i spui ca pui numele lui pe tricou. Din pacate conducatorii de cluburi sunt de o incompetenta cum rar intilnesti, numit pe criterii politice sau de aservire. In concluzie atragerea de capital privat este o misiune foarte dificila.

Vezi toate comentariile (66)
Comentează