SPORTURI  »  HANDBAL  »  HANDBAL

Dedu vrea campionatul de handbal ca în NBA! Ce condiții cere FRH pentru meciuri

Campioanele s-au conformat, poartă mască FOTO SCM Rm. Vâlcea
Campioanele s-au conformat, poartă mască FOTO SCM Rm. Vâlcea

Articol de - Publicat joi, 06 august 2020 12:50 / Actualizat joi, 06 august 2020 19:43

FRH a propus pentru reluarea campionatului două sisteme de desfășurare. Unul cu un cantonament prelungit al echipelor, de 45 de zile, la fel ca în NBA, al doilea cu turnee de sală în orașe care dispun de două săli de handbal

Startul Ligii Naționale de handbal, masculin și feminin, programat pe 19, respectiv 27 august, e departe de a putea fi dus la îndeplinire. Echipele nu au voie în acest moment să facă meciuri de pregătire și se pregătesc, fiecare cum poate, în așteptarea disputelor propriu-zise. Alexandru Dedu, președintele FRH, va avea vineri o întrevedere cu ministrul sportului, Ionuț Stroe. Până atunci, el a convocat cluburile la o consfătuire pe seama sistemului de desfășurare. FRH a trimis cluburilor și un draft cu măsurile și regulile de desfășurare în Liga Națională.

Prima propunere: turneu de 43 de zile!

În acest context, cele 16 echipe de la fete și cele 16 formații de la masculin vor merge într-un oraș și se vor cantona pe parcursul a 45 de zile! Se va juca din trei în trei zile. Este oarecum modelul din Liga Profesionistă Nord-Americană care a început reecent disputele sub panou. În NBA toate meciurile au loc în Florida, la Disney World. Și chinezii, la fotbal, au ales această variantă, prima parte a sezonului urmând să se desfășoare în două orașe, Suzhou și Kunshan. Cele 14 jocuri se dispută pe parcursul a 70 de zile, iar sportivii stau în cantonament în toată această perioadă!

Dedu vrea campionatul de handbal ca în NBA! Ce condiții cere FRH pentru meciuri
Jucătorii sunt nerăbdători să înceapă să joace


"Noi ne comparăm cu puterea financiară a NBA și a Chinei, la fotbal? Cum putem să stăm noi două luni în cantonament? Cine plătește cheltuielile?", întreabă un președinte din prima ligă. În plus, sistemul nu e aplicabil pentru echipele care participă în cupele europene. CSM București și SCM Rm. Vâlcea vor începe în 12/13 septembrie partidele de Liga Campionilor și vor avea jocuri la fiecare final de săptămână! La masculin, Potaissa Turda și Dobrogea Sud Constanța intră și ele în Europa Handball League la sfârșitul lunii august, cu meciurile din primul tur.

Varianta a doua: turnee de sală

A doua propunere, agreată de unele dintre cluburi, este aceea "cu turnee jucate în sistemul Campionatelor Europene și Mondiale, cu 1, maxim 2 zile de pauză acordate echipelor pe durata desfășurării turneului, pentru refacere/recuperare și/sau antrenament, în funcție de numărul de etape programate pentru fiecare turneu". Se caută orașe cu două săli de joc Pentru că 8 meciuri, nu se pot disputa într-o singură sală, FRH ia "în considerare orașele în care există 2 săli de joc la standarde europene, eventual cu o a 3-a sală în care se pot desfășura ședințe de antrenament în condiții civilizate". "Nu în ultimul rând, se vor lua în considerare orașele care pot găzdui în același loc și timp, în regim de circuit închis, 16 echipe (grupuri formate din maxim 30 de persoane), oficiali F.R.H. (arbitri, observatori, delegat turneu), personal F.R.H. (cu responsabilități tehnice și organizatorice)", se mai arată în draftul trimis cluburilor.

Practic, în România, orașele cu două săli competitive se pot număra pe degetele de la o singură mână. S-au luat în discuție, drept gazdă, București (Sala Polivalentă, Dinamo, Rapid), Cluj (Sala Horia Demian și Sala Polivalentă), Brașov (Dumitru Popescu Colibași cu Sala de la Cheile Grădiștei sau Sala Sporturilor de la Sf. Gheorghe), Sibiu (Sala Sporturilor) împreună cu cea din Cisnădie sau Pitești (Sala Sporturilor, Sala de Sport a Universității Pitești). Ar mai fi ;i varianta Galați-Brăila, orașe foarte apropiate.

Toată cheltuiala pe cluburi

Cluburile ar trebui să plătească testarea RT-PCR pentru delegație, cazarea și masa, serviciile medicale și de bază, chiria sălilor de joc, cazarea și masa oficialilor FRH, plus baremurile de arbitraj și observatori. Federația va scoate bani doar pentru testarea RT-PCR a oficialilor FRH prezenți la turneu (arbitri, observatori, delegați eveniment).

Condițiile de cazare foarte greu de îndeplinit

FRH dorește ca toate echipele să fie cazate în același stabiliment, pe etaje separate. E greu de crezut însă că se vor găsi hoteluri care vor putea găzdui pe câte un palier fiecare echipă, plus spații separate pentru ședințele tehnice, cabinete medicale. "Nu se va face curat în camere pe toată durata șederii la turneu. Se vor pune la dispoziția echipelor destule prosoape și articole de igienă, pentru a se evita intrarea în contact cu personalul de curățenie", este una dintre prevederile impuse în draftul FRH.

Alte reguli importante cerute de FRH

Dedu vrea campionatul de handbal ca în NBA! Ce condiții cere FRH pentru meciuri
Meciul Vâlcea-CSM ar putea să se dispute pe teren neutru


- Jucătorii se vor prezenta la sala de joc echipați și pregătiți (tape-uri, încălzitoare) pentru încălzire/meci. Accesul la vestiare este interzis. Fiecare echipă va avea acces la câte una/două toalete proprii. 
- Fiecare echipă poate folosi maxim 35 de minute pentru încălzire. 
- Jucătorii celor două echipe și arbitrii principali nu vor ieși în același timp la încălzire și vor evita orice contact direct cu adversarii/arbitrii pe toată durata încălzirii. 
- Purtatul măștii este obligatorie în toate situațiile, mai puțin la încălzirile jocurilor și participarea efectivă la joc a sportivului.

Amenzi mari pentru nerespectarea regulilor

FRH a stabilit și amenzi în cazul nerespectării de către jucători, oficiali a normelor medicale. Astfel, pentru nepurtarea măștilor / mănușilor se poate ajunge la amenzi între 5.000 și 10.000 de lei, dacă un jucător cu temperatură peste 37,3 grade va intra în sala de joc, echipa e pasibilă să piardă jocul cu 10-0 și să plătească 20.000 de lei amendă. Pentru nerespectarea obligației de izolare și de testare a persoanelor care prezintă simptome COVID-19 se poate ajunge la excluderea echipei în cauză din turneu, pierderea tuturor jocurilor cu 10-0 și amendă de 20.000 de lei.

Danemarca și Norvegia cer garanții financiare federației europene!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
montgomerry
montgomerry  •  06 August 2020, 13:55

Dediu cred că trăiește pe altă planetă. De la acest om, te poți aștepta la orice, deci FRH plătește doar pentru oficiali, în rest, toate cheltuielile sunt suportate de cluburi. Banii FRH se duc pe alte,, proiecte"marca Dedu.

robotzel
robotzel  •  06 August 2020, 13:46

cea mai tare solutie. asa trebuia si pentru fotbal insa fotbalistii sunt niste mici fetite care au doar drepturi pana cand o sa avem iar meciuri anulate.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează