SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONATUL EUROPEAN

INTERVIU Demis Grigoraș, interul de la Benfica din lotul României: „Am muncit foarte mult pentru a ajunge la Campionatul European!”

Demis Grigoraș
Demis Grigoraș

Articol de - Publicat luni, 08 ianuarie 2024 14:08 / Actualizat luni, 08 ianuarie 2024 15:31

Naționala masculină de handbal a României, prezentă din nou la o ediție a Euro, după 28 de ani, va juca primul meci pe 12 ianuarie, contra Austriei, în grupa B. Demis Grigoraș are încredere că „tricolorii” pot face o surpriză frumoasă în Germania

România va debuta vineri la Campionatul European masculin de handbal împotriva Austriei. Unul dintre veteranii echipei, interul dreapta Demis Grigoraș, crede că naționala poate să facă o surpriză la turneul european, chiar dacă este într-o grupă de foc, cu Spania, Croația și Austria.

Demis Grigoraș, „portughezul” din lotul României!

La 30 de ani, Demis Grigoraș este unul dintre cei mai valoroși jucători din lotul lui Xavier Pascual. Grigoraș a învățat handbalul la Vaslui, s-a perfecționat la Politehnica Timișoara și din 2016 a jucat doar în străinătate.

Tatabanya din Ungaria și Chambery din Franța au fost cluburile care au obținut semnătura stângaciului vasluian, iar din 2021 Grigoraș joacă în Portugalia la Benfica Lisabona.

Interul român a câștigat în 2022 Cupa EHF European League cu lusitanii de la Benfica, apoi multe cluburi au dorit să-l transfere, dar românul a ales continuitatea.

Demis Grigoraș a acordat un interviu pentru cititorii GSP, înaintea plecării la Campionatul European.

- La mulți ani, Demis! Și baftă la EURO!
- Mulțumesc. La mulți ani!

- Cum te simți la Benfica?
- La Benfica s-au făcut foarte multe modificări, s-a schimbat tot stafful și 9 jucători. Începutul de sezon nu a fost unul foarte bun, am pierdut câteva partide importante în European League. Am fost, cred eu, în cea mai grea grupă, cu Rhein Neckar Löwen, Nantes si Kristianstad, primele două fiind favorite la câștigarea cupei. Am terminat grupa pe locul 3 și nu ne-am calificat mai departe.

- Este vreo posibilitate să revii în handbalul românesc?
- Cu siguranță există o posibilitate, eu mai am contract cu Benfica până în 2025.

Demis Grigoraș, interul de la Benfica din lotul României: „Am muncit foarte mult pentru a ajunge la Campionatul European!”
Demis Grigoraș în meciul dintre Benfica și Rhein Neckar Löwen Foto Imago

- De ce crezi că Portugalia este peste România la handbal?
- Posibil pentru că cele trei echipe principale din Portugalia sunt constant în grupele Champions League și European League, au jucători care evoluează și în campionatele puternice, precum Germania și Franța.

2jucători din lotul României prezent la EURO joacă în străinătate: Demis Grigoraș (Portugalia) și Andrei Buzle (Spania)

- Crezi că România poate să ajungă din urmă handbalul portughez?
- România poate să ajungă handbalul portughez și să-l depășească, dar pentru asta e nevoie de multa muncă. Potențial există, depinde doar de noi.

Demis Grigoraș: „Avem un grup foarte bun la națională!”

Din 2014 selecționat la prima reprezentativă, Demis Grigoraș este mulțumit de actualul lot al României, știe că s-a muncit mult la națională în ultimii 2 ani și „tricolorii” arată mult mai bine față de începutul campaniei de calificare la EURO 2024.

- Ești unul dintre veteranii naționalei. Cum ți se pare echipa României?
- Am ceva ani de când vin să joc pentru echipa națională, posibil să fie 10 ani, nu avem o statistică la federație ca să vă spun cu exactitate. Pot să spun însă că în ultimii doi ani s-a construit un grup care poate să ducă România la turneele finale. Fiecare știe ce are de făcut, avem un lot lărgit, cu multe opțiuni pe fiecare post, în care fiecare trebuie sa muncească pentru a prinde echipa națională.

- Crezi că România poate juca mai bine decât a făcut-o la Trofeul Carpați?
- Da, putem să jucăm mult mai bine decât la Trofeul Carpați. Grecia și Georgia nu sunt echipe rele, amândouă s-au calificat la acest Campionat European, Georgia s-a calificat câștigând în deplasare cu Ungaria, iar grecii au învins Olanda. Noi muncim în continuare pentru a reuși să participam la fiecare turneu final.

28de ani au trecut de la ultima participăre a României la un Campionat European, cel din 1996, din Spania, unde „tricolorii” s-au clasat pe locul 9

- De ce crezi că naționala intră greu în meciuri?
- Este adevărat că am intrat destul de greu în partida cu Grecia, dar, pe de altă parte, în a doua repriză am recuperat de la minus 6 și asta arată că avem putere să revenim. A fost primul meci după o perioadă de pregătire cu antrenamente lungi. Mai avem alte două amicale înaintea Campionatului European și cred că o să fie mult mai bine.

- Ce așteptări ai de la turneul european?
- Așteptările mele sunt destul de bune, eu cred că o să facem meciuri bune. Având în vedere că pentru mulți dintre noi este prima dată la un Campionat European, eu chiar cred că putem să facem o surpriză. Primul meci împotriva Austriei este cel mai important și sper să câștigăm, să ne luăm revanșa pentru cele doua înfrângeri din grupa preliminară.

Demis Grigoraș a avut dreptate și România a jucat mult mai bine în ultimele două meciuri de pregătire din Elveția. „Tricolorii” au învins Argentina și Bosnia Herțegovina și așteaptă cu încredere meciurile de la Campionatul European.

România va juca la Campionatul European la Mannheim într-o grupă cu Spania, Croația și Austria. Primele două clasate vor continua competiția în grupele principale. Primul meci pentru băieții antrenați de Xavi Pascual va fi pe 12 ianuarie, cu Austria.

Programul României în Grupa B

  • 12 ianuarie, ora 19:00 » România - Austria
  • 14 ianuarie, ora 19:00 » România - Spania
  • 16 ianuarie, ora 19:00 » România - Croația
  • Televizare Digi Sport, Prima Sport

Lotul României pentru Campionatul European

  • Portari: Ionuț Iancu (Steaua), Dan Vasile (CSM Constanța)
  • Extreme: Nicușor Negru( Dinamo), Sabin Constantina (Steaua), Alex Tărâță (Steaua), Ionuț Nistor (CSM Constanța)
  • Pivoți: Călin Dedu (Dinamo), Robert Nagy (Minaur), Adrian Rotaru (CSM București)
  • Linia de 9 m: Robert Militaru (Dinamo), Dan Racoțea (Dinamo), Andrei Drăgan( CSM Constanța), Gabriel Ilie (CSM Constanța), Daniel Stanciuc (Dinamo), Gabriel Cumpănici (Minaur), Cristi Ghiță (Turda), Marius Sadoveac (Poli Timișoara), Liviu Caba (CSM Constanța), Demis Grigoraș (Benfica), Andrei Buzle (Granollers)

Citește și: 

Începe! Interes uriaș pentru Campionatul European de Handbal la care România revine după 28 de ani » 54.000 de oameni în tribune la cel mai așteptat meci al primei zile
CAMPIONATUL EUROPEAN
Începe! Interes uriaș pentru Campionatul European de Handbal la care România revine după 28 de ani » 54.000 de oameni în tribune la cel mai așteptat meci al primei zile
Reacția lui Adi Vasile, după succesul istoric obținut de CSM București în Liga Campionilor: ,,Nu a fost un joc perfect”
CSM BUCUREȘTI
Reacția lui Adi Vasile, după succesul istoric obținut de CSM București în Liga Campionilor: ,,Nu a fost un joc perfect”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
MaxiP
MaxiP  •  09 Ianuarie 2024, 12:06
Postat de AdrianUCV1948 pe 08 Ianuarie 2024, 18:11

Demis chiar a mai jucat pe la nationala, pe merit fata de altii, daca nici jucator de la Benfica nu ajunge la nationala, e bine ca merg aia de la Steaua care e la retrogradare intr-o liga slaba ca cea din Romania.

Sa nu ne intelegem gresit, n-am spus ca nu e de convocat, e cel mai bun jucator roman la ora actuala, de departe. Am spus ca a lipsit frecvent, eu tot timpul ma intrebam de ce nu e convocat cand vedeam lotul. Personal cred ca refuza el convocarile, ca altfel n-are nicio logica sa nu fi fost chemat.

MaxiP
MaxiP  •  09 Ianuarie 2024, 12:05
Postat de brentford pe 08 Ianuarie 2024, 16:01

Pe mine ma amuza prenumele sau,insa afland ca este din Vaslui nu ma mai surprinde. Ori parintii,ori cineva din DJEP a comis-o si din "n" s-a ales cu "m" :)))

:)) Da, e jucator foarte bune, peste restul lotului clar, eu sunt curios daca el refuza convocarile. Banuiesc ca da, ca altfel inseamna ca stafful chiar isi bate joc. Stiu ca la fel era si Simicu, era singurul jucator impreuna cu portarul care jucau la nivel inalt si refuza constant convocarile, la inceput pe motiv ca nu se intelege cu antrenorul nationalei, ulterior refuzand indiferent de antrenor.

AdrianUCV1948
AdrianUCV1948  •  08 Ianuarie 2024, 18:11
Postat de MaxiP pe 08 Ianuarie 2024, 15:10

Nu stiu cu ce anume a muncit Demis atat de mult sa ajunga la European, eu din cate stiu el in preliminarii nu prea a jucat. El a fost o prezenta ocazionala prin echipa nationala, desi nu a explicat nimeni vreodata de ce (decizie personala, a staffului tehnic), asa cum nu vine nimeni cu explicatii pentru cateva neconvocari a unor jucatori aparent mai buni valoric decat o mare parte din restul lotului pentru Campionatul European, dar nu stiu cat de vechi este el in echipa nationala, a lipsit frecvent. Cat despre declaratia "pentru multi este primul campionat european", daca se refera strict la nationala Romaniei, nu e pentru multi, e pentru toti. Nu cred ca activa nimeni ca jucatori la nationala acum 28 ani, ultima data cand a mai fost nationala prezenta la un European.

Demis chiar a mai jucat pe la nationala, pe merit fata de altii, daca nici jucator de la Benfica nu ajunge la nationala, e bine ca merg aia de la Steaua care e la retrogradare intr-o liga slaba ca cea din Romania.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează