SPORTURI  »  HANDBAL  »  MĂGURA CISNĂDIE

Echipă mică, ambiții mari » La doar un an de la înființare, Măgura Cisnădie a promovat în prima ligă de handbal feminin

Articol de - Publicat joi, 25 iunie 2015 00:00

Istoria consemnează că orașul Cisnădie a mai avut echipă de primă ligă la handbal, dar masculin, acum 47 de ani! A rezistat doar un sezon

Clubul Măgura Cisnădie s-a înființat în 2014 și după doar un sezon în liga a doua, a reușit promovarea! A fost o mare surpriză în handbalul feminin după ce echipa sibiană a reușit să treacă la baraj de prim-divizionara Cetate Deva, 24-22!

Primarul Gheorghe Huja explică de unde ideea de a înființa o echipă de handbal. "Am încercat cu fotbalul, că la fotbal se pricepe toată lumea. Am investit, mi-am dorit promovarea în liga a doua. Am avut antrenori buni, pe Radu II, Jean Gavrilă, Ioan Tătăran, am adus jucători, dar n-am avut noroc. Așa a fost să fie. Și așa am ajuns la handbal", spune Gheorghe Huja.

"Doar la promovare am visat!"

Deși Măgura nu a reușit promovarea directă, terminînd pe locul doi în Divizia A, seria a doua, după CSM Sebeș, primarul spune că era convins că va promova. "Am avut un antrenor tare, domnule! Alexandru Weber a pregătit echipa, cu o lună înainte, doar pentru meciurile de baraj! Deva avea jucătoare mult peste ale noastre. Dar noi am cîștigat cu banca. Și cu Roxana Gatzel", spune Huja. Fostul centru al Oltchimului și al "naționalei", vicecampioană mondială cu România în 2005, a luat jocul pe cont propriu de la 19-16 pentru Deva. "O iubesc pe fata asta! E fenomenală! Poate să joace la orice echipă din prima ligă. Și știu că a avut oferte de la alte formații, dar a rămas la mine, să joace pentru Cisnădie!", a adăugat edilul.

Buget de 300.000 de euro

Într-un oraș de 14.000 de locuitori, primarul a promis că va face totul pentru a oferi echipei cele mai bune condiții. "Trebuie să fim realiști, nu pot să mă bat cu CSM București, cu Baia Mare. Eu trebuie să iau puncte de la echipele aflate de la jumătatea clasamentului în jos. Și sînt convins că vom produce multe surprize. Vă spun eu ceva, Cisnădie nu o să retrogradeze!", a încheiat primarul.

Sală de 1.300 de locuri

Măgura Cisnădie își joacă meciurile de pe teren propriu într-o sală care a avut inițial 100 de locuri. Era una dintre cele 400 construite pe vremea Guvernului Năstase. "Am mărit-o, am păstrat prea puțin din ea. Am adus-o la 870 de locuri. Acum, se lucrează intens, pentru o nouă mărire. Va ajunge la 1.300 de locuri", anunță primarul Gheorghe Huja. Măgura a jucat toate meciurile din liga a doua cu sala arhiplină. În plus, echipa are autocar propriu cu care face deplasările.

Debut împotriva campioanei

Măgura Cisnădie va debuta în Liga Națională pe 29 august, pe teren propriu, împotriva campioanei CSM București. "Va fi cel mai mare eveniment pentru urbea noastră. Eu nu mă bat cu pumnii în piept acum că le vom învinge pe cele de la CSM, ele au buget de zece ori cît al nostru, dar o să încercăm să jucăm cît mai bine. Nu le putem bate", a declarat Huja.

Sala de forță și tabela Oltchimului!

Măgura Cisnădie a cumpărat la licitație aparatele din sala de forță a Oltchimului, dar și tabela din Sala Sporturilor de la Vîlcea, care a aparținut fostei campioane a României. "Pentru noi a fost un imbold. Le-am spus fetelor, ne antrenăm cu istoria!", a declarat antrenorul Alexandru Weber. Primăria a construit în incinta sălii și un bazin de recuperare, o saună, pentru a crea cele mai bune condiții echipei.

"Avem nevoie de cinci-șase jucătoare ca să rezistăm!"

Alexandru Weber a mai antrenat Cetate Deva în prima ligă. Acum, e la a doua tentativă cu Măgura Cisnădie

- Domnule Weber, cînd ați preluat echipa, vă gîndeați la promovare?
- Sincer, nu! Avem obiectiv locurile 1-3 în liga a doua. Nu era o dramă dacă nu reușeam, încercam sezonul viitor, dar dacă s-a ivit ocazia nu ne-am dat la o parte. Sînt foarte mîndru de echipa mea, de ceea ce am reușit.

- Acum trebuie să aduceți o echipă întreagă ca să rezistați, nu?
- Nu, nu! Asta e o prostie. Așa se procedează mereu. Se promovează cu o echipă și apoi se începe cu o alta. Noi avem continuitate. Voi păstra 9-10 jucătoare din lotul de anul trecut și vom aduce alte jucătoare pentru prima ligă. Ne gîndim, nu avem bani să plătim salarii mari, dar avem nevoie neapărat de un portar, de trei jucătoare la 9 metri, de o extremă dreapta.

- Credeți că veți rezista în prima ligă?
- Acesta va fi obiectivul. Ne va fi foarte greu, dar nu imposibil. Noi avem parte de susținere, și în acest sezon situația financiară a fost foarte bună, am fost plătiți la timp. Nu sînt salarii mari, dar mai bine iei bani mai puțini la timp decît să ai promisiuni și amăgiri.

- Cînd vă veți reuni?
- Pe 6 iulie am chemat fetele la pregătire. Vom începe cu un cantonament pe plan local, pentru că noi avem o zonă foarte frumoasă aici, și apoi vom începe partidele de pregătire. Am încredere că Măgura Cisnădie nu va fi o prezență efemeră în prima ligă.

Stilul echipei: joc rapid, în viteză, apărare beton

Alexandru Weber spune că a imprimat echipei un stil în funcție de jucătoarele pe care le-a avut la dispoziție. "Eram conștient că nu aveam interi, handbaliste care să puncteze de afară. Așa că ne-am axat pe posesia mingii, pe joc în viteză și pe apărare și contraatac. Trebuie să recunosc, dacă echipa nu o avea pe Roxana Gatzel, nu ar fi promovat! Roxana se vede că a jucat la nivel înalt. Face diferența, știe să-și pună coechipierele în valoare. Păi, noi în meciul de baraj, cu Deva, am marcat două goluri de la 9 metri, restul pe pătrunderi și de pe semicerc", a declarat Weber.

Fetele antrenează copiii clubului

Măgura Cisnădie a avut în lot nouă jucătoare care au evoluat în trecut în prima ligă: Roxana Gatzel, Ionela Goran, surorile Aura și Mariana Cîrstoaica, surorile Mădălina și Cristina Predoi, Mihaela Popescu, Monica Amoagdei și Carmen Tănase. Cele mai cunoscute sînt fără îndoiala Roxana Gatzel și Ionela Goran.

Ionela a jucat în cariera sa la Oltchim, Brașov, Buzău și Roman. A jucat în echipa națională și e medaliată cu bronz cu naționala de tineret la Mondialul din 1997. "Avem în cadrul clubului și 200 de copii. Ei sînt antrenați de secundul Bogdan Nițu, dar și de fete, care lucrează în timpul liber cu copiii", a declarat Alexandru Weber.

16 victoriiși 2 înfrîngeri a înregistrat în liga a doua Măgura Cisnădie. La baraj, sibiencele au învins apoi cu 36-29 pe HM Buzău și cu 24-22 pe Cetate Deva

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
fibra
fibra  •  25 Iunie 2015, 11:31

Bravo,felicitari! Cu pasiune si fara mofturi se pot realiza lucruri deosebite. Succes si cat mai multi ani in Liga I.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează